En grå eminense: For å kuppe Norge trengs det minst to Sofier. Derfor får Frøysaa god hjelp av navnesøster og førsteamunesis i rettsvitenskap Sofie Høgestøl.

Statskupp på 1-2-3

I en ny podkast får komiker Sofie Frøysaa med seg eksperthjelp til å undersøke stoda i demokratiet. Universitas møter diktatorspiren for å finne idealoppskriften på statskupp.

Publisert Sist oppdatert

Den vordende diktator Frøysaa står i skyggen av Det juridiske fakultets stolte søyler. Med uniformen ventende på bakrommet er hun klar for å delta i lanseringen av sin nye podkast produsert i regi av Universitet i Oslo. Det skyller en autokratisk bølge gjennom verdenspolitikken som Frøysaas gjerne vil surfe på.

Demokratiet i krise

– Selvfølgelig har jeg en diktator i magen! Alle mennesker liker makt. Jeg har det i meg at jeg liker å påvirke, og jeg ville vært en inkluderende og mangfoldig diktator.

Hun forklarer at podkasten «Sofie kupper verden» overordnet handler om å «stressteste» det norske demokratiet.

– Når man ser på andre land som har blitt mindre demokratiske, må man spørre «kan det her skje i Norge?»

For å få svar på spørsmålet har Frøysaa fått med seg noen av landets fremste forskere og eksperter på demokrati, politikk, autoritære regimer og medier. Blant temaene som tas opp er hvordan diktatorer tenker, medienes rolle i demokratiet og hvordan ledere i enkelte land jobber for å undergrave demokratiet. Her møter vi alt fra eminente professorer i statsvitenskap som Carl Henrik Knutsen og Tore Wig til andre profilerte skikkelser som jussprofessor Hans Petter Graver og TV2-reporter Kadafi Zaman.

Les også: Kommer sofa­vel­gerne endelig ut av Mørchet?

Diktatur og god stemning

Opp gjennom historien har det ikke manglet på maktkåte diktatorer med idealistiske ambisjoner, men Frøysaa mener hun ville skilt seg ut fra sine forgjengere.

– Med meg som diktator ville det vært Pride hele året!

Sofie Frøysaa, komiker

– Jeg tror jeg ville vært den første diktatoren som var veldig opptatt av å inkludere alle. Jeg ville vært en veldig politisk korrekt diktator.

Hun forklarer hvordan det viktigste er å omgi seg med flinke folk.

– Man kan selvsagt bli utnyttet, men jeg ville passet på, vært elevrådsleder og opprettholdt god stemning. Jeg hadde blitt dritstressa hvis jeg hadde fått reell diktatormakt, og derfor ville jeg helst vært ansiktet utad, sier Frøysaa.

Hvem trekker i trådene?

Heldigvis for Frøysaa så står det bak enhver vellykket diktator en grå eminense. Hun får nemlig god hjelp av navnesøster Sofie Høgestøl, som er førsteamunesis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Venstre-politiker.

Hun forteller at det først og fremst er verdens «demokratiske nedgangstid» som har vært motivasjonen bak podkasten.

– Jeg tenker det sitter så dypt i oss at vi har demokrati. Men spørsmålet er om vi har så gode demokratiske ryggmargsreflekser som vi tenker?

Det siste tiårets teknologiske fremskritt gir mer grunn til å stille spørsmål om hvor sterkt demokrati og ytringsfrihet egentlig står i dagens Norge. Høgestøl er likevel en ivrig støttespiller i Frøysaas vei til makt.

– Jeg er «diktatormentor»! Tanken er at jeg hjelper Sofie med å navigere all den kunnskapen vi har på UiO, sier Høgestøl.

Gjennom podkasten har de sammen undersøkt flere veier for hvordan man kan gjøre Norge til et diktatur.

– Den raskeste måten er nok militærkupp eller terrorangrep. Men spørsmålet da blir hvor lenge man sitter med makten? Om man kupper Norge militært må man gjøre det veldig godt, for å si det sånn.

Høgestøl tror derimot en «mer realistisk» metode er en sakte uthuling av demokratiet. Hun anslår at det kan ta 10 til 30 år.

– Vi har gjort et «long run scenario» her. Man kunne tenke seg at man starter et parti som blir skikkelig populært, og så blir en del av de større partiene. Slik får en mer muligheter til kuppe makten.

Les også: Din guide til hoved­staden

Mental helse, Kim Jong-un og Pride

Med ettpartistat som mål for øyet har Sofiene opprettet deres egne, fiktive parti i podkasten. Agendaen skiller seg likevel fra deres diktatorkollegaer rundt om i verden, og partiet har fått navnet «Mental helse-partiet».

– For å ta vare på kloden må vi ta vare på oss selv, «ta på egen maske før du tar på andres», forklarer Frøysaa.

– Jeg ville fått gjennom obligatorisk psykologtjeneste i grunnskolen i alle kommuner, fjernet fraværsgrensen, gjort skolen leksefri, og endret mye innen skolepolitikk. For dere studenter ville jeg blitt den beste diktatoren.

Det er valgmåned, og Frøysaa er tydelig i sin formening om hvordan norsk politikk har forbedringspotensiale. Universitas spør om Kim Jong-un kunne lært Erna Solberg noe.

– Norge har mye å lære av Nord-Korea. Jeg er glad Erna Solberg ikke er inspirert av Kim Jong-un angående tvang, men nyhetssendingene kunne de piffet opp.

Frøysaa mener norske debatter er for kjedelige.

– Norske politikere bør gjøre mer ut av seg selv. I Nord-Korea er de flinkere til parader og uniformer, det burde vi tatt lærdom av. Politikken vår trenger mer liv, mer sirkus! Min diktatoruniform ville vært en Britney Spears-drakt i regnbuens farger og boa. Med meg som diktator ville det vært Pride hele året!

– Norge har mye å lære av Nord-Korea

Sofie Frøysaa, komiker

Les også: KingSkurkOne: – Vil bare være her og nå

Akademisk diktatorguide

Universitas vil ha flere råd om stegene til statskupp. Frøysaa anbefaler å bli venn med militæret. — Det er en god måte å kuppe en stat på. Gode venner innenfor pressen er også snedig for å unngå kritikk. Jeg har uansett lært at selvkupp er veien å gå for meg, og i podkasten har jeg har prøvd å ta en quisling ved å kuppe NRK og ta det på lufta. Det funka ikke for Quisling, stakkar, men det er lov å prøve.

– Kim Jong-un, Hitler, Tito og Gaddafi har alle god diktatorklang i navnene. Hva ville verden kjent diktator Sofie Frøysaa som?

– «Sofsen» ville vært perfekt. «Ærede Sofsen» høres koselig ut, men det er egentlig ikke det!

Powered by Labrador CMS