Tidkrevende: – Det jeg snakker om i videoene mine, er ikke ting jeg selv har kommet opp med. Jeg setter meg inn i forskning og gjør mye research, og så forklarer jeg det med egne ord, sier tredjeårs medisinstudent og Youtuber Arham Sheikh.

Lidenskapen bak linsen

Med hjerte for folk og faget sitt bruker Arham Sheikh (23) og Zara Fatima (20) Youtube-kanalene sine til å hjelpe medstudenter med pensum.

Publisert Sist oppdatert
Nye muligheter: Zara Fatima, eller «thefuturechemist», startet først på Instagram. For fem måneder siden startet hun youtubekanalen sin. – Det har åpnet mange dører for meg, forteller Fatima.
Nyte prosessen: Arham Sheik tjener ikke penger på kanalen. – Jeg har ikke noe mål om antall abonnenter, men en visjon om å nå ut til så mange som mulig.

«God morgen, og velkommen tilbake til min kanal. Så, det er tirsdag morgen og jeg er på vei til universitetet, selv om vi ikke har fysisk oppmøte i dag», sier Arham Sheikh (23) i det som er introduksjonen til en av hans nyeste youtubevideoer, «En ikke så typisk dag i livet til en medisinstudent».

Sheikh er tredjeårs medisinstudent ved Universitetet i Oslo (UiO). I sommer bestemte han seg for å opprette youtube-kanalen «ArhaMedic» og lage engelske videoer om livet som medisinstudent i Oslo, studietips og studieteknikker.

— Ingen forteller oss hvordan vi skal lese pensum på best mulig måte, spare mest mulig tid og likevel få mye ut av det vi leser, sier Sheikh, som møter Universitas utenfor Ullevål sykehus.

Han forklarer at han bruker mye tid på research og planlegging før han begynner å filme en youtubevideo. Spesielt når han skal gi lesetips.

— Det jeg snakker om i videoene mine, er ikke ting jeg selv har kommet opp med. Jeg setter meg inn i forskning og gjør mye research, og så forklarer jeg det med egne ord.

Bryter komfortsoner

Det var spesielt to ting som fikk Sheikh til å tenke på å opprette en youtubekanal. Selv har han lenge fulgt, og dratt nytte av å følge, medisinstudenter i utlandet som lager youtubevideoer. Norge har ingen slike youtubere, og det rommet mener Sheikh bør fylles. I tillegg ønsket han å utfordre seg selv og gå utenfor sin egen komfortsone.

— Så i all hovedsak opprettet jeg kanalen av to grunner: i solidaritet med medstudenter, og for personlig utvikling, sier Sheikh.

20 år gamle Zara Fatima opprettet youtube-kontoen «thefuturechemist» for fem måneder siden. Hun bruker plattformen til å spre kunnskap og vise hvordan det er å være kjemi- student ved UiO.

— Å spre mestringsfølelse og være en god lærer og støttespiller er lidenskapen min, sier Fatima.

Vennegjengens lærer

Det tar ikke lang tid før man merker den genuine lidenskapen Fatima har for jobben hun gjør, og det smitter. For henne startet det hele på videregående, da en lærer inspirerte henne til å ta på seg mer ansvar og hjelpe medelever med pensum.

— Jeg skjønte at han var en god lærer, fordi han på en forståelig måte klarte å formidle sin kunnskap. Ettersom jeg selv ønsket å bli god i kjemi, prøvde jeg å ta en slik rolle i vennegjengen. Og det var kjempegøy!

Fatima satt igjen med en god erfaring fra videregående. Hun hadde flere gode lærere, og det sosiale miljøet la til rette for en bratt læringskurve.

— Ikke alle sitter på den samme erfaringen fra videregående. Derfor tenkte jeg at jeg må stille opp for andre. Youtubekanalen har blitt en måte for meg å være den læreren som jeg selv hadde da jeg gikk på videregående og ble introdusert til kjemi, på.

Lite erfaring, store drømmer

Klokken er halv fire om ettermiddagen, og Sheikh begynner på jobb om en halvtime. Han jobber med å transkribere og lage dokumenter ut av opptak som leger tar av undersøkelser av pasienter, noe han beskriver som «verdens chilleste jobb».

Sheikh kunne ingenting om You-tube, kamerabruk eller redigering for tre måneder siden. Han begynte helt fra bunn.

— Ta meg på ordet: ingenting! Er det én person som ikke er teknisk av seg, så er det meg, sier Sheikh engasjert.

Teknisk eller ei — youtubekanal ble det. Tanken slo ham i begynnelsen av sommeren.

— Jeg tenkte på det en kveld jeg lå i sengen, men i frykt for at det bare var drømmetenkning, la jeg den tanken litt på hylla.

Etter dager og uker var tanken der fortsatt. Da bestemte han seg for å kjøre på.

Det var rundt samme tid at Fatima opprettet sin kanal. Det sprang ikke ut fra intet. Før hun startet med Youtube, hadde hun allerede drevet en instagram-konto med samme navn, og inntrykket hennes var at etterspørselen var stor.

Les også: Vi fulgte akademisk skytterlag en fredagskveld utenom det vanlige – for de fleste av oss: Med gard og gønner

Mr. Worldwide

Nå er det fem måneder siden Fatima startet youtubekanalen. På kort tid vekket den oppmerksomhet hos mange. Hun har nå 388 abonnenter, og videoene hennes er sett nesten 10.000 ganger.

— En ansatt på UiO fant kanalen min. Det har åpnet mange dører og gitt meg muligheten til å tre mer inn i rollen som jeg ønsker. Jeg fikk for eksempel være med på God morgen Norge! Og jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger fra UiO på jobben jeg gjør.

Også Sheikh har fått mye positiv respons på sitt arbeid. I dag har han 611 abonnenter på Youtube, og videoen som er sett flest ganger, har 2.270 visninger. Kanalen har gjort ham til Mr. Worldwide.

— Jeg har fått meldinger fra unge mennesker i Spania og Iran som har sett videoene mine og synes det er inspirerende fordi de selv ønsker å studere medisin i Norge, sier Sheikh.

Redigering før soloppgang

Sheikh synes det er motiverende og givende å vite at alt arbeidet han legger i dette, faktisk er til hjelp for noen. For det er mye arbeid.

— Jeg hadde ikke regnet med at det skulle ta så mye tid. Jeg er veldig opptatt av at videoene mine skal være bra og av god kvalitet.

I begynnelsen brukte Sheikh åtte timer på å redigere én video. Nå, etter litt mengdetrening, er han nede i tre—fire timer redigering per video. For å få til både studier, jobb, trening og to youtube- videoer i uken står han ofte opp klokken fem om morgenen og redigerer et par timer.

— Med mye pensum krever dette mye planlegging, men hvis man virkelig har lyst til noe, så får man det til. Tid skal ikke være en unnskyldning, alle har tid, man må bare prioritere den riktig, sier han.

Sheikh får ingen økonomisk gevinst ut av kanalen sin. Det har heller ikke vært et mål for ham. Han opererer ikke med mål.

— Ved å ikke sette mål, men heller prøve å nyte prosessen av arbeidet slipper man å bli skuffet hvis man ikke når det målet, sier han og legger til:

— Jeg har ikke noe mål om antall abonnenter, men en visjon om å nå ut til så mange som mulig.

Ambisiøst, men bevisst

Selv om Fatima heller ikke tjener noe penger på kanalen, gjør responsen fra de hun hjelper, og deres suksess det hele verdt det.

— Jeg synes det er veldig viktig å gjøre en innsats for andre uavhengig av om du tjener på det eller ikke. Med de gode tilbakemeldingene fra abonnentene mine skjønner jeg at det er verdt det, uansett om det tar mye tid og krefter.

Til å begynne med tenkte Fatima mye på hvor mange visninger og kommentarer hun ønsket å få. Etter å ha opprettet kanalen innså hun at det viktigste er å skape en god plattform.

— Med det som fokus kom resten av seg selv, sier hun.

Når Fatima er ferdig med det lange utdanningsløpet hun har foran seg, håper hun å kunne bidra til kjemiverdenen.

— Drømmen er å bli hele den norske befolkningens kjemiker. Det høres kanskje veldig ambisiøst ut, men man kommer seg ingen steder om man ikke prøver.

Fikk du med deg forrige ukes kultursak? – Vi har pupper, penis, valker og vagina – vi har alt!

Powered by Labrador CMS