På sjekker’n: Universitas-journalist Hege søker råd for å finne kjærligheten. Eller bare en smittevernvennlig flørt.
På sjekker’n: Universitas-journalist Hege søker råd for å finne kjærligheten. Eller bare en smittevernvennlig flørt.

Dating med distanse

Singellivet er ikke like gøy med Intagram-feeden full av nyforelskede par og lite liv på byen. Men er alt håp ute siden vi ikke kan danse oss til noens oppmerksomhet? Med Voi-er overalt og litt insj på Tinder er kanskje ikke kjærligheten så langt unna likevel.

Under en kaffeavtale med en venninne for et par dager siden la jeg merke til at en fyr jeg hadde møtt på en fest noen år tilbake, satt to bord bak oss. Men etter en time, noen uskyldige flørtende blikk og et nølende siste øyeblikk dro han og kompisene videre. Faen, tenkte jeg. Jeg ville jo tross alt snakke med ham.

Smittevernvennlig flørting

Det har ikke akkurat blitt enklere å gå bort til noen, sette seg ned og flørte med folk med et dødelig virus herjende. Nytt semester pleier å bety nye mennesker, men etter noen avkuttede fadderuker og en overvekt av digital undervisning kan vel tilgangen på nye tryner sies å være noe begrenset. De litt eldre lever på fjerne minner av en tid med stappfulle lesesaler og buzzende auditorier.

Så hvordan går man frem nå? På en smittevernvennlig måte? Vi har søkt hjelp hos ekspertene.

–⁠ Ikke vær sjenert, bare hopp ut i det og ta sjansen. Det verste du kan få, er et nei, og det er bedre å prøve enn ikke å prøve, sier Sol Stenslie, leder i Seksualpolitisk nettverk for ungdom.

Hun er spesielt tydelig på én ting: Å være kostbar er ikke det lureste nå.

Det er viktig å ta noen forholdsregler og kanskje ikke råkline og hoppe i senga første gang man møter hverandre

Sol Stenslie, leder i Seksualpolitisk nettverk for ungdom

DM på Zoom?

–⁠ Er det innafor å sende en DM til noen over Zoom?

–⁠ Ja, det er jo tøft å prøve seg og hyggelig for mottageren. Så om du føler at det er noe der, kan du jo gjøre det, men om personen ikke virker keen, så må du respektere at personen ikke er interessert, og holde deg unna. Det skal være et trygt læringsmiljø, sier hun.

Til tross for smittevernrestriksjonenes begrensninger ser Stenslie ingen grunn til å erklære den fysiske daten død.

–⁠ Hopp på en el-sparkesykkel eller bysykkel og kjør rundt i byen! Kanskje dra ned til vannet en tur. Da får man gjort noe aktivt ute i frisk luft samtidig som det blir en opplevelse ut av daten – med avstand.

Det er heller ingenting som står i veien fra å dra på en vanlig date:

–⁠ Men det er viktig å ta noen forholdsregler og kanskje ikke råkline og hoppe i senga første gang man møter hverandre.

Avstand intet hinder: Du kan komme langt med bare å se på noen og smile, ifølge Sol Stenslie, leder i Seksualpolitisk nettverk for ungdom.
Avstand intet hinder: Du kan komme langt med bare å se på noen og smile, ifølge Sol Stenslie, leder i Seksualpolitisk nettverk for ungdom.

–⁠ Ikke vær en frekk kødd

Takket være påbudt bordservering og dansenekt er det ganske kjedelig å dra ut for tiden. Nå bruker gjengen min heller kveldene på å mimre tilbake til hvor gøy det var å danse oppå svette fremmede til langt på natt, enn å ta en øl på Løkka til tolv for så å dra hjem. Om du hadde spurt meg for et år siden, hadde jeg aldri trodd jeg ville savne stappfulle dansegulv med stupfulle mennesker, men det gjør jeg altså.

–⁠ Om du først kommer deg ut på byen, tross begrensningene, hvordan kan man gå frem?

–⁠ Siden det for det meste er bordservering, kan du jo si ifra til bartenderen at du vil kjøpe en øl til personen på nabobordet, foreslår Stenslie.

–⁠ Det er kanskje en «old-fashioned» måte, men det funker jo fordi du ikke bryter noen regler, og du får oppmerksomheten til vedkommende.

Hvis du ikke vil være så frempå, anbefaler hun rett og slett å bare se på personen og smile.

–⁠ Om oppmerksomheten ikke blir gjengjeldt, er nok ikke personen interessert, og da bør du avslutte. Hvis ikke blir du bare den creepen som stirrer.

Og det vil du ikke være.

Men egentlig er dating ganske enkelt, mener Stenslie:

–⁠ Ikke host i ansiktet, hold énmeteren og ikke vær en frekk kødd! Et entusiastisk ja er et ja, og et nei er et nei.

Hun legger til at selv om det er mer utfordrende å date for øyeblikket, blir det akkurat det du gjør det til, og kanskje det er bra at det ikke er like useriøst som før.

–⁠ Siden terskelen for å møtes er høyere nå, må man virkelig like noen for å gjøre det. Da tror jeg man kan få mer genuine forhold til andre folk – se så mange som har blitt kjærester under korona!

Tinder-fotografen

Heldigvis for oss single er digital dating utbredt, og Tinder har blitt en essensiell del av datinglivet. Appen som det for to år siden var litt kleint å innrømme at man brukte, er nå mer eller mindre en selvfølge for single i byen. Men hvordan bruker du den egentlig best? Og hvordan skiller du deg ut i et hav av alternativer?

–⁠ Ikke bruk solbriller på første bilde! sier Tinder-fotograf Henrik Holt.

–⁠ Og ikke vær den kleine personen i baris heller. Vær også obs på å bruke bilder med babyer og dyr som ikke er dine, det kan bli en rar start på samtalen når du må forklare.

Han utdyper at nøkkelen til en god Tinder-profil ligger i hvor autentisk den er, i tillegg til at du må bruke bilder med god oppløsning.

–⁠ Målet mitt er å ta bilder som får deg til å føle deg bra, som viser deg frem på best mulig måte.

#Dontfreethenip: Du vil ikke være han kleine i baris, mener Tinder-fotograf Henrik Holt.
#Dontfreethenip: Du vil ikke være han kleine i baris, mener Tinder-fotograf Henrik Holt.

–⁠ Ikke bare en overfladisk app

Som for enhver hyppig bruker av appen er det ingen nyhet at mange bruker den for å finne useriøse sexpartnere. Men Holt mener at Tinder er mer enn bare noe man bruker for å få seg et ligg:

–⁠ Mange synes Tinder er overfladisk, men det er bare en videreføring av virkeligheten. Om du er på en bar, for eksempel, går du jo bort til en person basert på utseende, akkurat som at du sveiper til høyre på Tinder. Akkurat som at personligheten er noe du blir kjent med når man først starter å prate, vil den komme frem i chatten. Så på en måte er det bare innovasjon innen dating.

Likevel mener Holt at det er viktig å ha et avslappet forhold til appen og dating generelt.

–⁠ Ikke overtenk! Du trenger ikke holde en ukelang samtale for å be noen ut, og om du synes personen virker interessant, jump the gun og spør dem ut.

Han understreker at uansett hvor lenge man chatter frem og tilbake, er ikke Tinder det samme som virkeligheten:

–⁠ Du mister en så stor del av kommunikasjonen når du ikke registrerer stemme, kroppsspråk og lignende. Møt dem heller, og finn ut om det er noe der.

Det er kanskje egentlig ikke så dumt. Som både Holt og Stenslie poengterer, er ofte problemet på datingscenen at man er for feig. Og den samtalen man egentlig ville ta initiativ til, forblir en fantasi. Så med lite å tape, to glass vin innabords og en følelse av at blikket fyren fra kaféen sendte meg idet han dro, ikke var innbilt, sendte jeg ham en melding på Facebook samme kveld. Sånn fikk jeg meg en date neste uke.