TRE REDAKTØRER: I boken står alle tre jentene oppført som redaktører. -- Det har vært litt utfordrende, men vi har alltid blitt enig til slutt, forteller Ida Sofie Flood.
TRE REDAKTØRER: I boken står alle tre jentene oppført som redaktører. –⁠ Det har vært litt utfordrende, men vi har alltid blitt enig til slutt, forteller Ida Sofie Flood.

Mobil­no­tater på utstilling

Målet var først å bestå et skoleprosjekt og gå i null, men på under et døgn ble hele opplaget av boken utsolgt. Nå sitter studentene i dialog med flere forlag om en oppfølger.

Det hele startet da Ida Sofie Flood (23), Thora Margareta Bragstad (27) og Ingrid Andrea Thuv (24) skulle samarbeide om et skoleprosjekt om kreativ næring og kunst. Sammen hadde de pønsket ut noen ideer som de skulle pitche for klassen og lærerne. Men etter de hadde presentert, i god tro om at ideen ville slå an, fikk de seg en overraskelse: «Ikke kunstnerisk nok», lød tilbakemeldingen.

Provoserte frem ny idé

Tredjeårsstudentene i prosjektledelse, kunst og kreativ næring ved Høyskolen Kristiania ble først provosert. De hadde jo inkludert både design og tekstforfatting i prosjektet sitt, og kunne ikke skjønne at prosjektet ikke nådde opp til kunst-kravet. Det var da ideen til det som til slutt skulle bli prosjektet deres dukket opp.

–⁠ Vi begynte å snakke om hvem det egentlig er som bestemmer hva kunst er, forteller Thuv.

Da begynte ballen å rulle, og de la en plan for hvordan de kunne skape debatt rundt nettopp dette spørsmålet i oppgaven sin.

«Love Island»-vinner Johannes Klemp vil bli Norges fremste advokat: All is fair in love and law

Handlelister og narkotika

De tre studentene gikk så ut med en original etterlysning: De ønsket at folk skulle sende helt vilkårlige notater fra mobilen sin, slik at de kunne presentere dem som korte tekster med tilhørende kunstverk.

–⁠ Vi fikk notater både anonymt og med navn, forteller Bragstad. Til sammen fikk de rundt 100 notater inn på kort tid.

–⁠ Først og fremst ville vi ha variasjon i notatene. Det var mye likt, og mange handlelister. Også var det jo mye triste ting også, sånn som folk typisk skriver i notatene sine, forteller 27-åringen.

Vi har tro på at alle kan, men at mange holder igjen fordi det er for høye, eksisterende krav for hva som er kunst og ikke. Vi vil senke terskelen for folk til å uttrykke seg.

Ingrid Andrea Thuv, student

Etter de hadde annonsert prosjektet sitt og tatt kontakt med ulike kreative skoler og kunstnere, tok henvendelsene plutselig av. En rekke kunstnere sendte helt uoppfordret inn søknader og arbeidsprøver i håp om å få være med i boken. Sammen valgte de tre studentene ut et knippe notater og sendte videre til kunstnerne.

–⁠ Så var det opp til hver enkelt kunstner å tolke mobilnotatene. De fikk ikke vite om det var jenter, gutter eller noen alder, forteller Thuv. Hun holder opp boken og leser opp et mobilnotat fra en av sidene:

«For det er nok narkotika, det er nok til alle.»

MOBILNOTATER: Studentene forteller at det var mye variasjon i notatene de ble tilsendt. –Det var mye triste ting, sånn som folk typisk skriver i notatene sine, sier Thora Margareta Bragstad.
MOBILNOTATER: Studentene forteller at det var mye variasjon i notatene de ble tilsendt. –⁠ Det var mye triste ting, sånn som folk typisk skriver i notatene sine, sier Thora Margareta Bragstad.

Problematiserer kunst

De tre jentene forteller ivrig om hvordan de arbeidet med prosjektet sitt når Universitas møter dem over Facetime. Korona-tidene har låst alle inn i hver sin stue og de fleste har sett seg nødt til å fjerne klistremerket fra webkameraet. Snart har det gått et halvt år siden studentene lanserte sin første bok med et brak, og nå har de smått begynt å samle trådene for å skape noe nytt igjen.

Først må de likevel mimre litt tilbake på historien om skoleprosjektet som gikk over alle hauger i høst, da trioen bestemte seg for å sette kunst sammen med noe som vanligvis ikke assosieres med kunst.

–⁠ Vi ville se om denne kontrasten mellom kunst og ikke-kunst påvirket folk. Slik ville vi stille spørsmål ved hvorvidt kunst er kunst fordi det er laget med intensjonen om å være det, eller fordi noen har valgt at det skal være det, forteller Thuv.

I våre hoder har vi planlagt bok to, tre, fire, fem og seks.

Thora Margareta Bragstad

Definisjonsmakt til folket

Resultatet ble en kunstantologi som solgte ut på under ett døgn. En kunstantologi er en tekstsamling med ulike forfattere, i dette tilfellet mobileiere, side om side med malerier og illustrasjoner. Studentene ønsket at dette skulle skape mer refleksjon rundt kriteriene for kunst og kunstnere.

–⁠ Visjonen vår hele veien har vært å inspirere alle mennesker til kreativ utfoldelse. Vi har tro på at alle kan, men at mange holder igjen fordi det er for høye, eksisterende krav for hva som er kunst og ikke. Vi vil senke terskelen for folk til å uttrykke seg, forteller Thuv og får støtte fra sin medredaktør og studievenn Bragstad:

–⁠ Målet har ikke vært å gi noe svar eller fasit på hva som er kunst, men heller at folk skulle begynner å tenke mer selv og ikke være låst i de faste oppfatningene. Vi vil gi definisjonsmakten til alle.

ORGINALT: De tre studentene plasserte mobilnotater og illustrasjoner side om side for å skape debatt rundt dagens kunstkriterier.
ORGINALT: De tre studentene plasserte mobilnotater og illustrasjoner side om side for å skape debatt rundt dagens kunstkriterier.

Sikret seg hylleplass

At dette er et tema som vekker interessen til mange, fikk jentene fort en bekreftelse på den dagen de lanserte boken. De hadde bestilt opplaget på faktura, og var først nervøse for om de kom til å selge nok bøker til å dekke regningen.

–⁠ Vi hadde ikke særlig høye forventninger, sånn egentlig. Jeg håpet bare vi skulle gå i null. Men så gikk det jo over all forventning, forteller Flood.

Både venner og bransjefolk møtte opp på lanseringen, og nesten alle bøkene ble revet vekk allerede da. Men på selve dagen fikk de seg også en annen overraskelse.

–⁠ På lanseringsfesten dukket det opp en mann som ingen av oss kjente. Han kom bort til oss og slo av en prat, og raskt viste det seg at han kommer fra Tronsmo bokhandel og lurte på om vi ikke ville ha boken hos dem, forteller Thuv stolt.

Slik fikk de en avtale med bokhandelen i Universitetsgata, til tross for at de hverken hadde et forlag og opererte som studentbedrift.

Universitas' journalist prøver å være Oslos mest miljøvennlig student i én dag: En mil i mine små klimasko

Drømmer videre

Det lille bokeventyret har gitt mersmak for de tre studentene. Nå er de i dialog med flere forlag i håp om en ny utgivelse.

–⁠ Det er for tidlig til å kunne si noe sikkert ennå, men vi har lyst til å ta det samme konseptet et steg videre. Denne gangen har vi lyst til å gi oss selv mer tid, slik at vi får sikret høyere kvalitet, forteller Thuv. Hun mener at de har et originalt konsept som kan vris og vendes på i det uendelige.

–⁠ I våre hoder har vi planlagt bok to, tre, fire, fem og seks, sier Bragstad spøkende og fortsetter:

–⁠ Vi har for eksempel tenkt på å samle inn folks mobilbilder og få forfattere til å komponere tekst til de. Selv om vi sikkert ikke skal gi ut alle de seks bøkene, så har vi i hvert fall ideene klare.