STYRER: Ulrik Imtiaz Rolfsen er regissør for den norske serien «Semester».

Norsk student­serie gjør stor suksess i utlandet

«Semester» har hatt stor suksess i utlandet, og har blitt sendt på TV i Sverige og Danmark siden 2018. I sesong 2 bor og studerer hovedkarakterene på Blindern.

–⁠ Blindern er et kjempespennende sted. Det er her samfunnsledere og andre maktmennesker utdannes i alle mulige fagfelt. Jeg synes det er utrolig at det ikke skjer mer her i film og tv, forteller Ulrik Imtiaz Rolfsen, manusforfatter og regissør av Semester.

–⁠ Også bor jeg nærme Blindern så det er kort vei til jobb, sier Rolfsen lattermildt.

Universitas møter produksjonen bak Semester på Harald Schjeldrups hus, der Psykologisk institutt holder til. Vi blir møtt av hviskende produksjonsmedlemmer som forteller oss at vi må vente litt før vi får snakket med Rolfsen. De holder nemlig på å filme en scene i en av forelesningssalene.

Semester er skapt av Rolfsen sammen med manusforfatter Alexander Johansson. I serien møter vi Erling, spilt av Skam-kjendis Herman Tømmeraas, og følger hans tilbakekomst til Oslo etter å ha droppet ut av videregående for å reise. I sesong 2 har Erling og kompisen Sunny begynt på Universitetet i Oslo og flyttet inn på Blindern Studenterhjem.

Les også: Behandler depresjon med partydop.

Stor suksess i utlandet

Scenen i forelesningssalen blir ferdig og vi får snakke med Rolfsen mens resten av produksjonen rigger til en festscene.

Han forteller oss at serien har fått stor oppmerksomhet i utlandet. Semester har blitt sendt på TV4 i Sverige og TV2 i Danmark siden i fjor vinter. NRK TV publiserte sesong 1 og 2 fredag 24. mai.

–⁠ Det at andre skandinaviske land kjøper serien tyder jo på at de ser positivt på norske serier. Da jeg lagde Taxi i 2011 ble den solgt til svensk tv, da var det mange som ble overrasket.

Rolfsen forklarer at det ikke var like lett å selge norske serier til utlandet for noen år tilbake.

–⁠ Norske serier har det siste tiden blitt mer salgbare i Skandinavia.

Les også: Min studietid med Kåre Willoch: –⁠ Jeg gjorde en grov feil.

Finne de beste skuespillerne

De siste årene har flere norske ungdomsserier, som Skam og Blank, brukt ukjente og noen ganger uerfarne skuespillere. Semester har ikke valgt denne metoden, med Herman Tømmeraas i hovedrollen og gjesteopptredener fra Maria Stavang og Lea Meyer har Semester flere kjente fjes. Rolfsen forteller at dette har skjedd ganske tilfeldig i søken etter de beste skuespillerne.

–⁠ Hver gang jeg lager film og tv prøver jeg alltid å lete etter de beste skuespillerne. Men det er mange skuespillertyper som ikke er representert blant de som har gått på Kunsthøgskolen i Oslo, for eksempel, sier Rolfsen og legger til:

–⁠ Jeg gjør mye rart for å finne de riktig folka, jeg har dårlig rykte med å caste på nattklubb.

RETTE TYPER: Regissøren mener det finnes gode skuespillere også utenfor de klassiske miljøene.

Rolfsen forteller videre at de har hatt store castingrunder og bedt folk med og uten skuespillererfaring komme inn.

–⁠ Vi har rett og slett prøvd å finne de vi synes er best.

Les også: Betaler tusenvis av kroner for å oppfylle profe­sjons­drømmen: –⁠ Bare topp­ka­rak­terer vil gjøre meg til lege.

Identitet

Mankirat Singh, skuespilleren bak Sunny, er selv snart student og tror det er mange studenter som vil kunne relatere til Sunny og Erling.

–⁠ I sesong 2 begynner Sunny og Erling på Blindern, vi får se at det er en periode i livet deres der veldig mye skjer på kort tid.

–⁠ I sesong 1 er Sunny den eneste karakteren med innvandrerbakgrunn. Mye av historien hans handler om identitet og hvor han passer inn, sier Singh og legger til:

–⁠ Jeg tror det er mange ungdommer i Norge som vil kjenne seg i det.

Singh forteller at Sunny fort blir fanget av nye hobbyer, i sesong 1 holder han på å lage en dokumentar om julens skyggesider. Han er ikke vokst opp i en familie som feirer jul og i arbeid med filmen må han ta et oppgjør med seg selv.

–⁠ Sunny må spørre seg selv hva det egentlig vil si å være norsk. Han prøver å finne seg selv og hvor hans plass er, sier Singh.

Jeg har dårlig rykte med å caste på nattklubb

Ulrik Imtiaz Rolfsen, regissør og manusforfatter

Sunt godteri

I sesong 1 av Semester er kjærlighet et av hovedtemaene. I sesong 2 er serien innom flere seriøse temaer, drikkepress blant studenter og festvoldtekt er noen av dem.

–⁠ Hvorfor er det mer alvorlige temaer i sesong 2?

–⁠ Jeg har alltid vært en fan av å lage ting som er lettspiselig, som ser ut som godteri. Samtidig som jeg pakker inn alvorlig temaer i det jeg lager. Du tror du kaster i deg masse godteri og etterpå finner du at det du spiste egentlig var sunt, forteller Rolfsen.

–⁠ Det er en mer seriøs tone i sesong 2, men kjærlighet er også et alvorlig tema, sier Rolfsen og smiler lett.

BLINDERN: Den nyeste sesongen av serien tar plass på UiO.

Når Universitas møter Rolfsen og resten av produksjonen holder de på å spille inn sesong 3. Han kan avsløre at de lettere temaene enhver student kan kjenne seg igjen i vil fortsette å prege serien inn i den neste sesongen:

–⁠ Sesong 3 vil blant annet handle om å flytte for seg selv, bo i kollektiv og bli uvenner på grunn av ost, brødsmuler og nachspiel.