Lokalt: Utstillingen er brakt til Frederikke spiseri på campus Blindern som daglig besøkes av studenter.

Viser frem hærverk som kunst:

Her glir kunsten inn i student­hver­dagen

Er du blant de som har gjort hærverk på Universitetet i Oslos eiendom? I så fall kan du ha bidratt til den nye kunstutstillingen midt i hjertet av campus Blindern.

Tirsdag 12. mars åpnet utstillingen «PAY ATTENTION/ Nei takk!» i andre etasje i Frederikkebygningen på Blindern campus ved Universitetet i Oslo (UiO). De to siste ukene har tjue masterstudenter i Museologi og kulturarvstudier og Kunsthistorie jobbet på spreng for å få ferdig utstillingen i tide.

Mathilde Berger Nordstrand, student og leder for Fagutvalget for Museologi og kulturarvstudier, ser spent på publikum mens hun venter på oppmerksomheten til åpningens gjester.

–⁠ Dette prosjektet inngår som en del av masterløpet vårt og har gitt oss mulighet til å utvikle et prosjekt fra idé til resultat. Det har vært utrolig lærerikt!

Utgått: Utstillingen gir besøkende anledning til å bruke velfungerende undervisningsmateriale som ikke lenger er i bruk.

Sykepleiestudenten Alexandra gikk helt til topps i MGP: –⁠ En mulighet jeg bare får en gang i livet

Formidler studenthistorie

Utstillingen har tematikken «studenter og undervisning» og består av fire delutstillinger. Den ene stiller spørsmål ved om studenters skriblerier og tagging på UiOs eiendom har verneverdi. En annen hvorvidt undervisningsmetodene i bruk på universitetet er kvalitetssikret eller ei. Studentene har også spilt videre på debatten om exphil og hva som skjer med velfungerende undervisningsmateriale når det blir erstattet med ny.

–⁠ Studentene har skapt sitt helt eget konsept ved å plassere utstillingen på campus. Her glir kunsten inn i det daglige livet på Blindern, sier Bjørn Vidar Johansen.

Han er avdelingsleder på UiOs eget museum for universitets- og vitenskapshistorie (MUV), og er stolt over hva studentene har fått til på kort tid. Han tar selvkritikk for at MUV ikke har vært spesielt flinke til å formidle studenthistorie. Det var grunnen til at de, som samarbeidspartner i faget, foreslo at studentene skulle formidle tematikk som opptar deres egne liv.

Bjørn Vidar Johansen, avdelingsleder på Museum for universitets- og vitenskapshistorie

–⁠ Hvis vi på MUV skal samarbeide med andre ønsker vi å bli utfordret og komme fram til noe vi aldri hadde funnet på selv. Det har vi oppnådd nå. Selv ville vi aldri ha koblet Descartes til bananer, plassert Wonder Woman på HFs fasade eller stilt spørsmål ved guds nasjonalitet.

Heide og Kine har hatt dårlig erfaring med hormonbasert prevensjon og velger nå den naturlige metoden

Kunst: Studentene har vernet studenters skriblerier fra hele campus Blindern.

Verneverdig studenthærverk

Det er tydelig at det er studentene selv som har utformet prosjektet. Utstillingen speiler på mange måter hverdagen til dagens studenter og problemstillinger som opptar dem. Klima, feminisme og moderne undervisningsformer preger delutstillingene. Og for første gang blir det reist spørsmål ved om hærverk i form av skriblerier på universitets eiendom har verneverdi.

Skribleriene studenter har påført universitetets auditorier og toalettdører rammer alt fra personlige kjærlighetserklæringer og eksamensfrustrasjon til politiske budskap og filosofiske tanker. Skribleriene «respekter metoden», «try not to freak out», «av og til vil jeg bli taxisjåfør» og «en annen verden er mulig» er alle del av delutstillingen Uhørt.

Utstillingen er delvis interaktiv i form av at besøkende studenter selv kan bidra med nye tanker. Tavler og kritt gir besøkende mulighet til å evaluere undervisningsmetodene i bruk på UiO. Gamle projektorer og store stasjonære maskiner som hørte fortiden til kan tas i bruk. Og ikke minst er enkelte bord i kantinen byttet ut med gamle skrivepulter med oppfordring til flere skriblerier.

Interaktiv: Utstillingen oppfordrer besøkende studenter til å lage flere skriblerier og tegninger.

Bringer kunsten til studentene

Mathilde Berger Nordstrand setter seg ned ved siden av en av de gamle pultene med skriblerier på. Det er første gang masterstudentene har brakt kunsten til et lokale studenter besøker daglig.

–⁠ Det er så relevant å ha utstillingen her hvor studentene faktisk befinner seg. Folk er her hele tiden, hele dagen!

Nordstrand ønsker at utstillingen skal få studenter til å reflektere mer over sin egen hverdag og hvordan de bruker universitetet.

–⁠ Vi håper studentene som ser utstillingen sitter igjen med spørsmål om hvorfor vi egentlig er her. Hva lærer vi? Hvorfor er ting som de er? Vi ønsker å sette i gang samtaler og diskusjoner, og skape interesse for noe mer.

Utstillingen er åpen for alle på Frederikke spiseri (UiO) og varer fram til 30. april 2019.

Susanna Wallumsrød har alltid hatt høye ambisjoner, selvom ikke alt i studietiden gikk etter planen

Evig debatt: Én av delutstillingene er viet debatten om Exphil fremdeles er relevant eller ikke.