Studietid: – På mange måter følte jeg at jeg hadde en evne til å ta et skritt tilbake og se fengselet utenfra og lære noe av det.

Veronica Orderud jakter på drømmejobben med en mastergrad i teologi, med en CV litt utenom det vanlige.

–⁠ Er det min telefon som ringer?

Veronica Orderud vimser rundt på leting etter mobiltelefonen. Leiligheten ligner et utstillingsrom på Ikea. Lun, men nøytral.

–⁠ Ja hei, dette er Veronica Orderud. Så fint at du ringte tilbake. Jeg søkte på en stilling hos dere...

Universitas overhører så vidt setningene som utveksles over telefonen. Veronica Orderud var én av fire som ble dømt for medvirkning til overlagt drap i Orderudsaken, som 20 år senere fortsatt er en av Norges største drapsgåter. Hvem som utførte den iskalde henrettelsen av de tre menneskene i kårboligen på Orderud gård er fortsatt ukjent.

Nå for tiden er Veronica Orderud arbeidsledig og i en situasjon mange studenter gruer seg til: Jobbsøking.

Fra vorspiel i stua til Rockefeller:–⁠ Kumars Karaokekøpp er som Las Vegas i Oslo

Ikke CV-mat

Orderud folder hendene i fanget, ser opp i taket og sukker.

–⁠ Drømmejobben? Det er vanskelig, sier hun ettertenksomt.

–⁠ Jeg synes det er spennende å komme nært mennesker. Jeg kunne godt tenkt meg å fortsette i rusomsorgen. Eller kanskje bli fengselsprest.

CV-en til Orderud skiller seg nok litt ut. Ikke alle kan notere «fjorten år soning» under punktet «andre erfaringer».

–⁠ Jeg tenkte kanskje noen synes det var problematisk å gi meg jobb, men jeg trodde ikke det skulle bli så vanskelig, innrømmer hun.

Orderud sier hun oppfatter at arbeidsgivere mener oppstyret rundt henne vil være forstyrrende.

–⁠ Men du sier likevel ja til intervjuer og tuller en del med Orderud-saken?

–⁠ Det spurte de meg om på det siste jobbintervjuet, om det gikk an å tulle med Orderud-saken. Selvfølgelig gjør det det. Hadde ikke jeg hatt galgenhumor hadde jeg ikke overlevd.

–⁠ Man må jo by litt på seg selv.

Aktuell: Det siste året har drapssaken vært mye omtalt, spesielt etter dokumentarserien «Gåten Orderud» som ble vist på NRK første gang i 2018.

Praksis ble fengsel

Veronica Kirkemo, som hun het før hun giftet seg, startet på Veterinærhøgskolen i 1995. I praksisperioden ble hun utplassert til Orderud gård hvor hun ble kjent med odelsgutten Per. De giftet seg og hun flyttet inn på gården. Like før hun kunne kalle seg veterinær, ble studieløpet brutt av lovens lange arm.

–⁠ Skulle du ønske du fikk en annen praksisplass?

–⁠ Ja, selvfølgelig. Men slik er det når man ser tilbake på ting i livet som skulle vært annerledes.

Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapet på svigerforeldrene, Kristian og Marie Orderud, og svigersøster Anne Paust.

Les også portrettet med Veronica Orderud fra 2014:–⁠ Enten fikser du det, eller så tar du livet av deg

Student med innetid

Orderud ble ført til Skien fengsel etter dommen falt i Eidsivating lagmannsrett i 2002.

–⁠ For å overleve mentalt måtte jeg gjøre noe, men mange studier utelukket seg selv på grunn av obligatorisk oppmøte.

En av medfangene tipset om teologistudiet. De kunne tilrettelegge studieløpet. Da hun noen år senere ble flyttet til Bredtveit kvinnefengsel fikk hun permisjoner og kunne dra i forelesninger på Blindern.

–⁠ Jeg følte meg veldig inkludert på Det teologiske fakultet.

–⁠ Er det rart at folk er så imøtekommende?

–⁠ Ja, for i bakhodet er jeg redd for at de ikke skal være det. Man må på en måte legge de tankene litt vekk for ellers klarer man ikke gå ut.

–⁠ Fikk du venner?

–⁠ Det var et veldig sosialt miljø, men jeg kunne ikke akkurat dra ut og ta et glass vin eller dra på pizzafest liksom. Jeg hadde innetider.

Har du fått med deg at Universitas har besøkt Ila fengsel? –Jeg føler ikke at jeg sitter i fengsel når jeg er på skolen

Blindern-retur

Orderud leverte master da hun bodde på overgangsbolig i 2014, men hun blir ikke prest uten gjennomført praksisperiode.

–⁠ Før praksis i et yrke som prest, må man levere politiattest. Jeg har jo selvfølgelig merknad på den, sier hun og legger til:

–⁠ Jeg ble godkjent av UiO, men alle menighetene jeg søkte hos kunne avvise meg.

Det var riktignok én menighet som åpnet en praksisplass, men innen Orderud fikk tilbudet hadde hun allerede takket ja til en stilling i rusomsorgen. Orderud arbeidet i Frelsesarmeens rusomsorg i to år, men på grunn av kutt i midlene fra Oslo kommune tok arbeidsforholdet slutt.

Presteyrket er ikke det eneste som frister. Orderud forteller at hun også kunne tenke seg å bli forsker.

–⁠ Jeg har ikke helt gitt opp tanken på at jeg skal tilbake til Blindern en gang.

Hundeglede: Hunden Dennis snapper lett oppmerksomheten til både Universitas og Orderud.

Før praksis som prest, må man levere politiattest. Og jeg har jo selvfølgelig merknad på den

Spøkelseshistorier

Uten jobb kommer mye fritid. Orderud forteller at når dagene blir lange er det godt å ha Netflix.

–⁠ Jeg elsker skrekkfilmer. Ikke med blod og gørr, men mer sånne overnaturlige. «The Conjuring» og «Anabelle» – sånt digger jeg.

–⁠ Tror du på spøkelser?

–⁠ Ja selvfølgelig.

–⁠ Er det noen spøkelser som går igjen hos deg?

–⁠ Nei, det tror jeg ikke. Da hadde jeg ikke følt meg så trygg.

Eirin og William kjemper om å få plass på det prestisjetunge aspirantkurset til Utenriksdepartementet:–⁠ En våt drøm for samfunnsvitere