Folkefest: Flere tusen hadde samlet seg i Holmenkollen for å se femmila på lørdag.

Full fest i Kollen:

–⁠ Det er som 17. mai, bare kaldt

Nysmørte ski og tørste halser. Det var ingen tvil om at femmila i Holmenkollen ga et fint tverrsnitt av det den norske folkesjelen har å by på.

Stemningsrapport: Folkefest, sjøslag, nasjonal skam eller god stemning. Kjært barn har mange navn, og årets Kollenfest hadde litt av alt.

Se bildekarusell nederst i saken.

Fredag 8. mars samlet tusener seg på Youngstorget for å markere den internasjonale kvinnedagen, men dagen etter var nesten 30.000 publikummere klare for å svinge beger og flagg til russemusikk fra enorme bærbare høyttalere. Noen skulle vel se litt ski også. Andre hadde slosskamp og høy flaskeføring i tankene.

Universitas dro på seg nisselua i jakt på studenter som tok en «pinne for landet».

Bursdagsfeiring i skogen

Universitas' journalist kommer i prat med Eirunn Skaug (25) og Dorthe Hemma (23). Eirunn studerer psykologi på Universitetet i Oslo og Dorthe lektor ved NTNU.

Bursdag: Dorthe Hemma (t.v.) (23) og Eirunn Skaug (25) feirer Eirunns bursdag med femmila fjerde året på rad.

De feirer Eirunns bursdag med femmila, fjerde året på rad. De melder om topp stemning, og at de endelig har lært seg å finne godplassen tidlig.

I tillegg har de et tips for å unngå t-bane kaoset som preget fjorårets avisoverskrifter: Bli litt lenger, slapp av ved et godt bål og la kaoset spille seg ut.

Etter kos i Kollen har de tenkt seg på byen, noe de ikke synes å være alene om denne dagen.

Førstereisegutt

Sjøslaget fortsetter, og Universitas utsendte forsøker å komme seg forbi både kubjeller og et gigantisk bål som består av minst 2 grantrær.

Der sitter en kar som gliser bredt med en flaske fisk, folkemunne for alkoholen som smaker som Fishermans friend. Drikken er passende, for Karl Ram Pettersen (23) er førstereisegutt i Kollen-sammenheng.

Debutant: Karl Ram Pettersen (23) (til høyre), og kompisene koste seg med pølser, skirenn og noe attåt.

Han studerer økonomi på BI. Karl og kompisene kjørte opp til Frognerseteren allerede i 6-tiden på morgenen. Karl synes det er en strålende folkefest, og sammenligner det med 17. mai.

–⁠ Det er som nasjonaldagen, bare kaldt.

Før avskjed byr Karl på både kald drikke og varme pølser fra bålet, så sammenligningen er nok ikke så dum.

Kulturutveksling

Universitas' fotograf får plutselig øye på noe i sidesynet: To personer forsøker å klatre opp et stort grantre.

Når de endelig kommer seg ned, viser det seg at klatrerne er Charlotte Bond og Bec Rice fra Australia. De går studiet Outdoor Activity på Universitetet i Agder sammen med britiske Scott Perry, tyske Sophie og sveitsiske Petra Rusch.

Treklatrere: Fra venstre: Petra Rusch (Sveits), Sophie (Tyskland), Charlotte Bond (Australia), Scott Perry (England), Bec Rice (Australia). De er på Kollenfest for å studere norsk skikultur.

De er i Kollen på en slags studietur for å lære om norsk skikultur. Det er liten tvil om at de er fornøyde med hvordan dagen har forløpt seg. De er i Oslo for første gang, og lurer på om nordmenn holder på sånn ofte.

Det forsikres dem om at dette bare skjer to ganger årlig. Midt i praten øker desibelnivået betraktelig, skiløperne kommer, og da tar mer enn trestokkene fyr. Publikum roper, kubjellene ringer og det blir et kollektivt heiarop til ære for alle utøverne.

–⁠ Who is winning? spør en.

–⁠ Nobody knows, svarer de andre i gjengen..

Kjendiser

–⁠ Vil du ha autograf, eg e nemlig kjendis, hører vi spøkefullt bak oss.

De er kanskje ikke kjendiser, men Sara Steine Hesse (20), Cecilie King Johannessen (20) og Marica Stelander(19) er studenter og går reiseliv ved Høyskolen i Kristiania.

Ikke kjendiser: Fra venstre: Sara Steine Hesse (2O), Marica Stelander (19), Cecilie King Johannesen (20).Etter rennet blir det dusj og taco før byturen.

Steine Hesse kan fortelle at det er topp stemning i Kollen i år. I fjor var hun også deltaker, men da som edru folkehøgskolestudent – og da gikk hun tidlig hjem.

Det blir lenger i år. Ruter ordnet med t-bane 06:33 om morgenen, men jentene skal på byen senere. På spørsmål om de blir slitne forteller gjengen om hemmeligheten dusj og god taco – det fikser visstnok det meste.

Nedstigningen

Femmila nærmer seg slutten, og Universitas' utsendte befinner seg plutselig ved et bål som ser ut som noe fra Mad-Max filmene. Svart røyk, latter og høy musikk i herlig forening. Det begynner å svirre rykter om at russerne vant alt, men ingen er sikre. Plutselig sprenger en uåpnet ølboks som noen har kastet på bålet. Noe sier oss at det er på tide å ta veien hjemover – og den skal bli lang.

Alle som har åpnet en vin vet at det er vanskelig å få korken tilbake i flasken. Det vet kanskje ikke arrangørene av Holmenkollen Ski Festival, for de velger å sende publikum nedover via akebakken Korketrekkeren.

At en akebakke er glatt er ingen nyhet, men det hjelper ikke særlig når halvparten i køen enten har moonboots på, eller jägermeister med seg. Korketrekkeren blir en slags kollektiv bob-bakke uten slede. Men stemningen skal det ikke stå noe på, og bortsett fra et par stygge fall er det et syngende og fornøyd publikum som trasker nedover mot byen.

En amerikaner full av skrubbsår som nesten har knekt nesa sier at han ikke skal på legevakta, det er jo tross alt fest i kveld. Femmila er kanskje ikke en opplevelse for alle, men de som samlet seg på toppen av Oslo denne lørdagen var en gjeng som virkelig kunne ta en pinne for Kollen.

Se flere bilder fra lørdagen her:

Flaggbærer: Markus Berntsen Busch (25) ble ferdig på BI før jul, og feirer endt studietid med å flagge for Norge i Kollen.