Stresset situasjon: Studentparlamentsleder Susann Andora Biseth-Michelsen mener det er ekstra ille at hendelsen det er blitt varslet om fant sted under eksamen.
Stresset situasjon: Studentparlamentsleder Susann Andora Biseth-Michelsen mener det er ekstra ille at hendelsen det er blitt varslet om fant sted under eksamen.Foto: Adrian Nielsen

Diskri­mi­ne­rings­varsel etter eksamen: –⁠ Jeg blir bare forbannet

En eksamensvakt skal ha slengt en upassende kommentar til en kvinnelig student i hijab rett før eksamensstart.

I varselet Universitas har fått tilgang til, står det at den kvinnelige studenten skal ha henvendt seg til eksamensvakten for å stille et enkelt spørsmål om eksamen. Eksamensvakten skal så ha reagerte ved å først svare på engelsk, for så å heve stemmen og si: «Jeg kan også ta det på arabisk? Eller?».

Varsleren er en medstudent som overhørte samtalen, og reagerte på eksamensvaktens oppførsel. Varselet ble sendt til Universitetet i Oslo (UiO). I klagen fremkommer det at studenten som varslet opplevde oppførselen som diskriminerende overfor den kvinnelige studenten.

Les også: Oda gruer seg til å gå i fore­les­ning: –⁠ Han lurte på om jeg ville at han skulle voldta meg

Glad studenten varslet

Susann Andora Biseth-Michelsen, leder av Studentparlamentet ved UiO, synes det er synd å høre om hendelsen.

–⁠ Jeg blir bare forbannet når jeg hører om slike saker, sier Biseth-Michelsen til Universitas.

Hun mener det at hendelsen fant sted under eksamen, gjør situasjonen enda verre.

–⁠ Det skal ikke skje, og her skjer det i tillegg når studenten er i en stresset situasjon, fortsetter hun.

Biseth-Michelsen er likevel glad for at studenten som observerte situasjonen valgte å varsle.

–⁠ Det er veldig fort gjort å bare gå videre og ikke ta det opp, men vi vil jo at studentene skal bruke UiOs Si fra-system så mye som mulig, sier Biseth-Michelsen.

Maren (24) varslet om trakassering: Ble bedt om å bytte klasse

Saken enda ikke avsluttet

Varselet ble sendt inn etter eksamen i emnet «EU som politisk system» 23. november. Det samfunnsvitenskapelige fakultet har i ettertid kalt inn varsleren, de involverte studentene, og eksamensvakten, for å få en bedre forståelse av situasjonen.

Under møtene fikk studentene spørsmål om hvorfor de trodde eksamensvakten sa det han sa, om de trodde studentenes etniske bakgrunn hadde noe med kommentaren å gjøre, og om det kunne vært humoristisk ment.

Den første eksamensvakten som ble kalt inn til møtet viste seg å være feil person, men de involverte studentene har nå identifisert den riktige eksamensvakten.

Irene Sandlie, personaldirektør ved UiO, ønsker ikke å kommentere saken da den ennå ikke er avsluttet.

Camilla ble seksuelt trakassert av en medstudent: –⁠ Jeg fant meg i litt for mye