TYNN: Litteraturviter Even Teistung. anbefaler bøker du kan lese ut på én kveld.

Eksa­mensvenn­lige romaner: Åtte gode grunner til å ta en pause fra pensum

Kan bokhøsten og eksamenstiden kombineres? Her får du listen over de eksamensvennlige bøkene.

Eksamen er ikke akkurat tiden for å sette seg ned i godstolen med en skjønnlitterær bok. Skammen over at du ikke åpner siste nytt fra pensumverden, gjør det lille ekstra som kanskje kan bikke karakteren opp et hakk så foreldrene dine blir stolte, ja, den skammen kan komme bardust på. Derfor har Universitas funnet frem den beste litteraturen fra de forfatterne som har skjønt greia med å begrense seg. Her får du kvalitet fremfor kvantitet, og i tillegg kanskje noen julegavetips.

Bak skranken på Bislet Bok finner vi litteraturviter Even Teistung. Han har påtatt seg oppdraget med å plukke ut bøker som er korte nok til å kunne leses ut på én kveld. For når hver side teller kan det aldri bli kort nok.

–⁠ Dette er en enestående bok i norsk litteratur, sier Teistung.

Ikke la deg skremme av at «Oppdateringer» er Facebook-statuser i bokformat. Pål Norheim kobler en god samtidsbeskrivelse med effektiv språkføring.

–⁠ Det beste er at du kan lese litt her og litt der. Boka består av korte tekster som tar for seg forskjellige tanker, og sammen skaper de en unik helhet.

«Oppdateringer» er den boka Teistung oftest anbefaler til kunder.

Les også: «Ex on the beach»-Henrik: –⁠ Ulrikke Falch har Norges fineste hjerne

– «Nøkkerosene» er en av de sterkeste romanene i fra i år, sier Teistung. Fortelleren i boka flytter hjem etter et psykisk sammenbrudd og skriver ned sine tanker. Anne Helene Guddal skaper med dette en sterk psykologisk dybde, og det med enkle midler.

–⁠ Ikke noe nostalgisk eller selvsentrert med den, men på kanten til distansert.

«Selvbeherskelse» er romanen for alle som sliter med sin egen selvbeherskelse.

–⁠ Dette er en av Sæterbakkens mest konsentrerte bøker. Hovedpersonen eksisterer nærmest ikke, og ingen av handlingene han gjør får konsekvenser. Han holder på å bikke over hele tiden, forklarer Teistung.

Boken legger til rette for litt burlesk humor, og tar for seg forholdet mellom kropp og sinn.

–⁠ En festlig bok, men samtidig dyster.

Jan Roar Leikvoll er en sjelden fugl i norsk litterær fauna.

–⁠ Alle bøkene han har gitt ut er nesten like, men dette er den mørkeste og korteste, forklarer Teistung.

Handlingen foregår i en konsentrasjonsleir på vinteren, og hovedpersonen er visstnok en svekling av et menneske.

–⁠ Kapitlene er korte, intense og oppslukende. Og sjokkerende, ikke minst!

Les også: På innsiden av Hillsong: –⁠ Kris­ten­dom­mens McDonaldʼs

Frem fra bak en bokhylle kommer Susanna Kristensen. Hun jobber også på Bislet Bok, og har en bok å anbefale.

–⁠ Denne, «Adresse ukjent», er en nydelig brevveksling mellom en tysk jøde, og en tysk nazist. Gjennom brevvekslingen blir man bare mer og mer overbevist om at det er nazisten han burde gå for.

Boka er fiktiv, men morsom.

–⁠ Den har også en veldig god tvist mot sluten, noe som gjør den til en bok man husker, sier hun entusiastisk.

Dette er også en sterk bok fra dette året. Noen vil kanskje si det er en dårlig tittel, men boka tar for seg en familie på tre, kun bestående av menn.

–⁠ Handlingen foregår i løpet av en dag hvor de skal hente inn tømmer til en landsby i Kosovo. Her får du det ekstreme forholdet mellom far, sønn og halvsønn på et sølvfat, sier Teistung. Boken består av lange setninger, hvor du følger tankesprangene til forfatteren hele veien.

–⁠ Ikke nødvendigvis enkel, men når du er inne i det suser du av gårde!

Kielland skriver her en roman om å bli voksen, og det å vokse opp i en by. Kropp og sensualitet kommer tydelig frem i språket, og den følelsen er til stede hele tiden.

–⁠ Byen det snakkes om er Fredrikstad. Kielland sammensveiser byens historie, sammen med hennes begjær. Det mangler en ordentlig Fredrikstad-roman, sier Teistung som selv er vokst opp ved Glommas utløp.

–⁠ Her får du to bøker i én. Et røverkjøp, utroper Teistung.

Walter Benjamin er en av de mest interessante forfatterne fra 1900-tallet. Her får du vitser, refleksjoner og drømmer satt sammen i en herlig montasje. Boka føles fortsatt spennende og utfordrende, selv om den er litt gammel.

– «Barndom i Berlin»-delen jobbet Benjamin med helt til sin død. Her tar han for seg barndommen, og hvordan små hverdagslige ting påvirker livet senere. Den er også skrevet svært vakkert.

Les også: Karoline, Stina og Øystein er kjærester: –⁠ Noe helt annet enn klassisk flerkoneri