SILJE OG BENDIK: – Jeg drar den ganske langt i mange av låtene og hadde aldri klart å si det direkte som Silje, sier Silje Halstensen, kjent under artistnavnet Bendik.
SILJE OG BENDIK: – Jeg drar den ganske langt i mange av låtene og hadde aldri klart å si det direkte som Silje, sier Silje Halstensen, kjent under artistnavnet Bendik.

Øyafestivalen 2018

–⁠ Bendik er der jeg får ut all dritten

Bendik er ingen «syngedame», men et resultat av en jeg-skal-gjøre-alt-selv-mentalitet. Universitas tok en prat med Øya-aktuelle Bendik.

Kringsatt av lys, band og effekter får publikum servert det helt ferdige musikkmaterialet. Selv om Bendik er kritikerrost, tidligere spellemannsnominert og har høy frekvens både på festivaler og radio, kan Silje Halstensen av og til oppleve at folk som ikke er over middels musikkinteressert putter henne i bås. En bås som oppleves alt for liten for alt arbeidet som ligger bak.

–⁠ Jeg har opplevd at folk kan si sånn «åja du er sånn syngedame». Det er helt riktig at jeg er en dame som synger, men det er så mye mer enn det.

Selv om konsertene har stor betydning både for artister og publikum, er de en liten del av det store bildet. Om hun hadde hatt all tid i verden, hadde Halstensen lært seg alle instrumentene selv og laget alle låtene selv.

–⁠ Jeg har egentlig lyst å bare gjøre absolutt alt selv. Det ligger utrolig sterkt i meg. «Perfekt» skiller seg ut, der har jeg bare gjort tekst og kor. Jeg prøvde, og prøvde å gjøre det om, men strykeorkesteret måtte med. Derfor reiser jeg også nå rundt med piano, kun for den ene låten, ler hun.

En plass å få ut alt

Bendik hadde stor suksess med albumet «Fortid» fra 2016. De såre og personlige tekstene er basert på eget liv og har høstet mye ros. Å ha Bendik som en plass å få ut alt, er både krevende og godt.

–⁠ Det er viktig for meg at det er ektefølt. Bendik er der jeg får ut all dritten, og så kan Silje bare ha det bra ellers. Jeg drar den ganske langt i mange av låtene og hadde aldri klart å si det direkte som Silje.

Det er første dag Øya 2018 og allerede før frokosten er inntatt forteller hun med stor begeistring om festivalen hun har hatt et crush på siden 2007.

–⁠ Første gang jeg var på der var jeg 17 og ble instant forelsket. Jeg følte at jeg hadde kommet hjem, i Oslo!

Hun har vært der både som frivillig, artist og ansatt, men dette er første året hun har godt nok med fritid til å se konserter.

–⁠ En hel konsert på Øya har jeg ikke sett på 7 år. Gleder meg spesielt til St. Vincent, hun er mitt største idol musikalsk.

Et publikum av nerder

Det er noe eget med Øya-publikummet som hun setter stor pris på som artist.

–⁠ Når jeg skal lage set-list for lørdag blir Øya en egen greie. Jeg vet at en god del av de som er der er over middels musikkinteresserte og da føler jeg at jeg kan spille enda mere ukjente ting. Det er et publikum som... Det er mange musikk-nerder der.

I beste sendetid, klokken 19.10 lørdag 11. august, entrer Bendik scenen i Øyafestivalens storstue, Amfiet. Da er det gått tre år siden hun sist spilte på festivalen.

–⁠ Sist tenkte jeg «Gud så bra at jeg har trent, denne scenen er faen meg svær». Så jeg er mest spent på kondisen min på lørdag, alt annet har jeg kontroll på. Så lenge stemmen holder. Den har jeg trent, sier hun og ler.