Kaja Nordengen: Kollokvienes hyggesjef
Kaja Nordengen sørget alltid for at kollokvie var kos, til og med første juledag.
– Jeg kunne ha senket skuldrene mer. Noen ganger tenker jeg tilbake og stiller spørsmålstegn ved om det virkelig var nødvendig å ha kollokviemøte klokken 06.30 første juledag.
Allerede som niåring satt Kaja Nordengen på pikerommet med en genuin interesse for hjernen. Da er det kanskje ikke så rart at medstudentene beskrev henne som «født med reflekshammer’n i hånda» i årboken fra medisinkullet. I en alder av 26 ble hun en av de yngste kvinnene i Norge med doktorgrad, og i dag jobber hun som hjerneforsker og lege, med fokus på å formidle forskning til allmennheten gjennom foredrag og kurs. Mest kjent er hun som forfatter av den bestselgende boken Hjernen er stjernen.
– Det er så irriterende med alle de som jobber drithardt, men later som om alt bare kommer av seg selv
Kaja Nordengen
En annen flittig medisinstudent: Bushra Ishaq
Hjemme i familieboligen på Nordstrand forteller Nordengen om sine glade, men travle dager på Blindern. Som 19-åring flyttet hun inn i SiO-bolig på Vestgrensa, og tok ivrig fatt på medisinstudiet. Allerede første året som student begynte hun å forske ved siden av utdanningen.
– Jeg dro tidlig på laboratoriet og var der før, etter eller i mellom forelesninger. Det var en ganske fin balanse, forteller hun.
Nordengen ble raskt frelst av fagmiljøet, der kollokviegruppene og praksisarbeidet utgjorde den sosiale siden av studentlivet. I følge årboken skal hun ha vært den som bidro til kosen i kollokviegrupper, der telys og noe godt attåt var en nødvendighet.
På medisinstudiet hadde de eksamen i første halvdel av januar. Julen ble derfor på ingen måte ferie for Nordengen, men heller beinhard eksamensperiode.
– På selve julaften tok jeg meg ofte fri, eller maks ryddet litt i notater, sier hun.
Første juledag derimot, inviterte Nordengen til kollokvie grytidlig om morgenen hjemme i egen leilighet. På den kanskje helligste dagen i året, disket hun opp med julefrokost kombinert med eksamensoppgaver, stearinlys og julekaker.
– Jeg har nok et ganske avslappet forhold til helligdager. Det er heller ingen selvfølge å ha fri på helligdager som lege heller, så det er like greit.
Tedx Oslo 2015: Nordengen skjerpet publikums interesse
Utenfor skolen og forskningen, tok hyggesjef Nordengen derimot livet med ro. Festing var i hvert fall ingen prioritet.
– Det var vel et lite fåtall av studentene på linjen som festet mye. Jeg foretrakk uansett mye heller en hyggelig middag med venner enn fest i en studentkjeller.
Når det beste med studietiden faktisk er studiet, er det muligens naivt å håpe på en pinlig fyllahistorie. Men Nordengen legger ikke skjul på at hun er glad hun er ferdig som student.
– Man ble jo aldri «ferdig» med pensum, så jeg gikk alltid med en følelse av at jeg alltid kunne gjøre mer. Det er en slitsom tanke. I arbeidslivet kan jeg gå hjem fra jobb og faktisk være ferdig, sier hun.
Selvom hjerneforskeren er klar på at hun kunne slappet mer av som student, legger hun ikke skjul på at det er hardt arbeid som har ført henne dit hun er i dag.
– Det er så irriterende med alle de som jobber drithardt, men later som om alt bare kommer av seg selv.