Mastermareritt
Virkeligheten etter masteren er hard for mange. Lars Hasvoll Bakke skriver bok av all elendigheten.
– Jeg tror dette er et stort problem, vi er mange overkvalifiserte arbeidsledige som bruker tiden på å kave rundt i et håpløst jobbmarked, sier Lars.
Han kom på ideen om å skrive bok da han som fersk arbeidsledig med historiemaster tilfeldigvis støtte på andre i samme situasjon en kveld.
– Plutselig skjønte jeg at her sitter det fire fyrer med master, gode karakterer, jobb og frivilligerfaring som er fullstendig lost. Det gikk opp for meg at det kanskje ikke er meg som er problemet, kanskje dette er noe som gjelder flere?
Betalt for å spille monopol
Slik begynte Lars sin jakt på desillusjonerte med master. De var ikke alle arbeidsledige, det viste seg at mange av dem hadde havnet i offentlige etater av diverse slag. Lars nevner et eksempel:
– Jeg snakket med en fyr som hadde jobbet ni måneder i en offentlig etat, men som kun har lagt ned fire fullverdige arbeidsuker. Resten av tiden spilte han på mobilen. En dag satt han og kollegaene og spilte monopol da sjefen kom inn. Hun sa det var bra de fant på noe å gjøre.
Det er imidlertid ikke alle av de nyutdannede som får jobb i det hele tatt.
– En jente fortalte meg at hun hadde sendt ut 700 søknader uten å få et eneste svar. Man føler at hjernen dør til slutt, sier Lars.
Hva er den tristeste historien du har fått høre?
– Jeg fikk vondt av «Linn» som hadde master i klimavitenskap. Hun sa det slik: «Du loffer rundt hjemme, og lever dagene foran PCen. Så skal du plutselig på intervju, og være verdens mest optimistiske og profesjonelle person. Det vanskelig når du egentlig tilbringer slappe dager hjemme mens du spiller kabal og spiser potetgull.
Kanskje det ikke er meg som er problemet?
Lars Hasvoll Bakke
Har seg selv å skylde på
Lars mener de arbeidsløse masterutdannede til en viss grad har seg selv å skylde.
– Man kan jo tenke seg til at Latin-Amerikastudier ikke er det arbeidsgivere er mest interessert i. Han plasserer imidlertid noe av skylden hos universitetene, som han mener bør satse mer på arbeidsrettede utdanninger. Dessuten synes han offentlig sektor med fordel kunne slankes litt.
– Man trenger ikke tre folk på et kontor som spiller på mobilen, det holder med én, sier forfatteren.
Hva tenker du om dine egne fremtidsutsikter
– Jeg tror ikke masteroppgaven min i diplomatiets historie vil tiltrekke så mange arbeidsgivere. Men jeg tror jo som regel ting ordner seg til slutt. Håper jeg i alle fall, sier Lars og smiler.