Gründere: Det som startet som et besøk til Singapore, og et innfall, førte til at Victoria Våpenstad og Mari Lindeng Larsen lagde Youin. Senere har de fått med seg Mona Kleven Lauritzen på design og Jeanette Johansen på markedsføring.

Knekker fadderkoden?

Nå lanseres en app som skal hjelpe usikre førsteårsstudenter med å få nye venner. Bak appen står fire jenter som drømmer om å leve av det de skaper.

Publisert Sist oppdatert
victoria våpenstad, youinn app, applikasjon, forskningsparken, mari lindeng larsen, gründere
victoria våpenstad, youinn app, applikasjon, forskningsparken, mari lindeng larsen, gründere
victoria våpenstad, youinn app, applikasjon, forskningsparken, mari lindeng larsen, gründere
victoria våpenstad, youinn app, applikasjon, forskningsparken, mari lindeng larsen, gründere
victoria våpenstad, youinn app, applikasjon, forskningsparken, mari lindeng larsen, gründere

Youin

  • Sosial app som skal gjøre det lettere å møtes uformelt.
  • Med ett trykk kan du sende ut en forespørsel (maks 30 tegn) om å finne på noe, markere hvor du vil møte og hvor du befinner deg.
  • Mottagerne kan da velge å svare deg og dele hvor denne befinner seg
  • Appen sporer ikke dine bevegelser. Den registrerer stedet du oppholder deg på i det du trykker på knappen. Det forblir synlig for de andre i en time, så slettes det.

Har du vært med på den første uka av studiestart og virra rundt på leting etter de andre i faddergruppen din? For nye studenter, i en ukjent by, er det mange steder å gå feil. Nå skal fire jenter hjelpe deg med å finne andre i samme situasjon og hindre at du havner på ville veier. Appen, Youin, brukes blant årets faddere og fadderbarn for å gjøre det lettere å møtes. Med et klikk skal du kunne være sosial. Med det klikket deler du posisjonen din, hvor du vil møtes og sender ut en forespørsel om å finne på noe. På den måten skal terskelen for å treffe nye mennesker bli lavere.

Skal rydde opp i fadderkaoset

I en kjeller i Oslo Science park sitter fire jenter og smiler bredt. Hjernene bak Youin har alle vært faddere eller fadderbarn, og har erfaring med at faddergrupper kan bli store og forvirrende.

Mari Lindeng Larsen forteller at de ønsket å lage noe som senker terskelen for å være sosial.

Sammen med Victoria Våpenstad, Jeanette Johansen og Mona Kleven Lauritzen har hun laget appen som skal løse fadderfloker og som Universitetet i Oslo (UiO) nå bruker i sin fadderuke.

Målet med appen er jo at venner skal kunne møtes lettere og være mer spontane i det sosiale livet»

Victoria Våpenstad, grunnlegger og administrerende direktør i _Youin_

– Målet med appen er jo at venner skal kunne møtes lettere og være mer spontane i det sosiale livet, forklarer Victoria Våpenstad.

De andre jentene smiler og nikker ivrig.

– Faddergrupper er ofte store. De som har vært faddere selv vet at det er veldig mye å organisere. Å få de 20 fadderbarna til å møtes på samme sted kan være en utfordring, fortsetter hun.

Eureka

Det var nok ingen av jentene som så for seg at de, ett år etter at de var ferdige med utdannelse fra UiO, skulle ha tilholdssted i Norges største teknologiinkubator og jobbe med egen app.

– Det startet med at Mari besøkte meg da jeg var på gründerskolen i Singapore, sier Våpenstad.

Ideen kom mens de satt og snakket om hvor vanskelig det var å møtes i Singapore. Du kan være på samme sted, og likevel ikke treffes, forteller hun.

Etter å ha foreslått ideen for en av lærerne i Singapore, ble Våpenstad og Lindeng Larsen sendt avgårde til et tre måneders opphold i en inkubator, et sted som skal være med å utvikle innovasjonsbedrifter, i Bangkok. Der ble drømmen håndfast.

Kvinner og teknologi

Jentene er klar over at det ikke er mange som velger å gjøre som dem. Tall fra innovasjon Norge viser at rundt 70 prosent av alle gründere i Norge er menn. StartupLab kan fortelle at kvinneandelen hos dem ligger på mellom 10-15 prosent.

– Vi har ikke merket så mye til det at vi er jenter. Vi vet at det kan være problematisk å være kvinnelig gründer, men vi har ikke opplevd noe i den ene eller andre retningen som har med at vi er kvinner å gjøre, sier Våpenstad. Lindeng Larsen håper at flere jenter tørr å satse på egne idéer.

– Det er veldig gøy å lage sin egen arbeidsplass, sier Lindeng Larsen. Likevel har det ikke bare vært en dans på roser for jentene.

– Det er mye arbeid og vi har til tider jobbet nærmest døgnet rundt, sier Våpenstad.

Personvern

Personvern har hele tiden vært en prioritet for jentene.

– Personvern er veldig viktig for oss. Vi ønsker ikke å spore folk. Appen registrerer stedet du oppholder deg på i det du trykker på knappen. Det forblir synlig for de andre i en time, så slettes det, sier Lindeng Larsen.

Appen er gratis og foreløpig tjener de ingen penger på bedriften sin.

Derfor har samarbeidet med UiO vært viktig.

Nestleder i UiOs fadderutvalg, Sören Döpker, er veldig fornøyd med årets teknologiske nyvinning.

– Vi hadde et møte i begynnelsen av januar. Appen svarer helt klart på et behov som oppstår i faddergrupper. Mange kjenner ikke området så godt, så det å kunne lokalisere hverandre i appen er veldig bra, sier han.

Powered by Labrador CMS