Konfronterende: Filmskaperen Christian Norvalls er opptatt av å utforske og formidle det ubehagelige.
Konfronterende: Filmskaperen Christian Norvalls er opptatt av å utforske og formidle det ubehagelige.

Kjemper om oppmerk­som­heten

En dyr og konkurransepreget filmbransje kan få unge filmskapere til å glemme sitt eget arbeid. Grønnskjerm gir dem en mulighet til å gjøre egne prosjekter.

–⁠ Tematisk liker jeg å jobbe med det vonde. Som filmskaper er jeg samfunnsbevisst og forsøker å appellere til seernes sosiale samvittighet og ansvarsfølelse, sier Christian Norvalls, filmskaper ved produksjonsselskapet Folkefiender.

Norvalls vant 10 000 kroner i Grønnskjerm og Film fra sørs kortfilmkonkurranse med filmen Taxfree. Grønnskjerm er et kortfilmarrangement for unge norske filmskapere (se faktaboks).

Les også anmeldelse av Taxfree: Overdreven dobbeltmoral

Filmens sentrale tema er prostitusjon og menneskehandel, et problem vinneren oppfatter som ubehagelig, men nødvendig å snakke om. Ideen om kortfilmen dukket opp etter å ha gjort research til en musikkvideo som aldri ble noe av.

–⁠ Vi satt igjen med et innblikk i den kyniske virkeligheten menneskehandel er. Og jeg ønsket å utfordre publikum med et konfronterende filmspråk, sier filmskaperen.

–⁠ Ikke glem ditt eget arbeid

Norvalls deltok i 2013 på talentutviklingsprogrammet Viken-akademiet. Sirin Eide er fagkonsulent ved Viken-akademiet og har nesten 30 års erfaring som regissør, manusforfatter og produsent.

Eide mener at det er viktig for unge filmtalenter å bygge et nettverk og forklarer at Viken filmsenter ønsker å lage arenaer der unge og eldre filmfolk kan møtes, prates og knytte kontakter.

–⁠ Du lager aldri film helt alene, sier fagkonsulenten.

Hun advarer likevel unge filmskapere mot å glemme eget arbeid i prosessen.

–⁠ For en ung filmskaper kan det være en fare for å bli oppslukt i andres prosjekter og filmer. Da blir det ikke lett å sette av tid til seg selv og egen utvikling, sier Eide.

Eide mener seieren til Norvalls bekrefter at de har gjort noe riktig.

–⁠ For oss som er ansvarlige for Viken-akademiet er det veldig hyggelig at Christian får denne anerkjennelsen. Det er også en bekreftelse på at vi har sett Christians talent og trodd på ham, sier hun.

Dyrt å lage film

Filmskaper og forfatter Ayze Nefise Øzdal Lorentzen var én av tre jurymedlemmer i Grønnskjerms konkurranse. Hun mener slike konkurranser er nyttige for unge filmskapere.

«Det er viktig for unge filmskapere å få en plattform for sine fortellinger»

Ayze Nefise Øzdal Lorentzen, jurymedlem i Grønnskjerms konkurranse

–⁠ Det er viktig for unge filmskapere å få en plattform for sine fortellinger, sier Lorentzen. Hun legger til at det er første gang Film fra sør samarbeider med Grønnskjerm og at dette gir filmskaperne et større publikum.

Kommunikasjon- og markedssjef Ida Johannessen representerte Film fra sør i juryen. Hun er imponert over nivået til deltakerne, men trekker frem at det ikke var en enkel jobb å finne frem til fem finalister og ikke minst én vinner. Og selv om nivået er høyt, mener hun at filmbransjen ikke er en enkel bransje for unge filmskapere.

–⁠ Det er veldig dyrt å lage film. Det er heller ikke lett å bli et kjent navn i et så snevert og konkurransepreget miljø, sier hun.