Det store spørsmålet

Kvinner er utdanningsvinnerne, men må kvoteres inn i Quizdan. Hvorfor er det sånn?

–⁠ Stupid Girls. Det er tirsdag kveld, og på NRK Marienlyst er opptakene av spørreprogrammet Quizdan i full gang. Fredrikstad-laget har allerede røket ut av konkurransen, mens laget fra Asker og Bærum kniver med Kristiansund om finaleplassen. Quizmaster Dan Børge Akerø har nettopp fyrt av spørsmålet som skal vise seg å avgjøre kveldens konkurranse.

–⁠ Hvilken artist gav i 2006 ut singelen «Stupid Girls» fra albumet I’m not dead? spør Akerø.

Quizdan må hvert lag ha minst én kvinne for å være kvalifisert. Likevel er det sjelden flere enn den ene obligatoriske kvinnen på hvert firemannslag. Men kvinnekvoten fylles i hver by dersom laget skal kunne delta. Regelen er vante takter i likestillings-Norge, men likevel ikke uproblematisk.

Norgesmester og quizmaker: Trine Aalborg holder hele tiden et øye med det som skjer i Quizdan-kulissene, fra bakrommet i studio. Hun tror at menn kanskje har litt lettere for å bli opphengt i hobbyene sine enn kvinner, og at de derfor har lettere for å bli gode i quiz
Norgesmester og quizmaker: Trine Aalborg holder hele tiden et øye med det som skjer i Quizdan-kulissene, fra bakrommet i studio. Hun tror at menn kanskje har litt lettere for å bli opphengt i hobbyene sine enn kvinner, og at de derfor har lettere for å bli gode i quiz

I rommet ved siden av studio sitter dommer Trine Aalborg og følger med på opptakene. Hun er eneste kvinne som noen gang har vunnet Norgesmesterskapet i individuell quiz.

–⁠ Skal vi se, det var 2010 og 2011. Da vant jeg individuell quiz, og så har jeg vunnet med laget mitt noen av årene i tillegg.

Aalborg tror det å «få frem horna i panna» på quiz nok er noe menn gjør oftere enn kvinner.

–⁠ Det er heller ikke til å komme unna at vi rekrutterer litt skjevt, og jeg tror mange jenter nøler mer med å stille opp fordi de tenker at de ikke er flinke nok.

Ingrid Sande Larsen er leder av Norges Quizforbund. Hun bekrefter inntrykket av at kvinner er mangelvare i quiz-konkurranser, og sier at forbundet er bevisst på denne skjevheten.

–⁠ Men jeg kan bare spekulere i årsaker til disse kjønnsforskjellene, sier Sande Larsen, som tar oss tilbake til de spede barndomsåra for en mulig forklaring: guttenes faktaorienterte leketøy.

–⁠ Det er jo ingen grenser for hvor mye man kan fordype seg i dinosaurer, pirater eller biler. De typiske guttelekene har virkelige historiske referanser, men for jenter er det ikke så mye av det samme. Disneyprinsesser har på ingen måte like mye å spinne videre på.

Det er onsdag kveld, og det koker på Studentersamfunnet på Bislett. Med rundt seksti påmeldte lag til kveldens konkurranse er det tydelig at quiz er mye mer enn bare svette og pudrede NRK-studiodeltakere med ære og penger på spill. Temaene spenner fra Harry Potter til norsk geografi og irske drikkeviser.

I baren selges ølet i plastglass, og bak disken jogger de frivillige bartenderne rundt for å betjene den lange køen med tørste studenter. Det er et rush i pausen mellom runde én og to. Alle skal helst være på plass ved bordet sitt idet quizmaster Richard Nicolai Prestegård setter i gang igjen.

–⁠ Vi er nok en gjeng konkurransemennesker, sier Birgitte Haanshuus.

Hun er en del av det rene jentelaget «Kollektivets venner». De sitter innerst i en krok i lokalet og bruker pausen til å se over svarene sine en gang til. På arket har jentene skrevet lagnavnet med store bokstaver.

–⁠ Det er godt over et halvt år siden vi har deltatt som lag, og selv om vi alltid har et lite håp om å vinne, er vi her mest for det sosiale, sier Haanshuus med én hånd på ølglasset og pennen i den andre.

«Jentene orker ikke konkurranse, men blir i stedet motivert av diskusjoner og samarbeid.»

Harriet Bjerrum Nielsen, professor i pedagogikk ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo

Quiz-quiz

 • 1. Hvilken betydning hadde ordet quiz da det først ble attestert i 1781?
 • A. Rar eller eksentrisk person
 • B. Særlig intelligent person
 • C. Person som føler seg overlegen andre intellektuelt
 • 2. Hvor mange deltakere hadde verdens største quiz, «Quiz for Life», som ble avholdt i Belgia i 2010?
 • A. 228 deltakere
 • B. 2280 deltakere
 • C. 22 800 deltakere
 • 3. Når ble første individuelle norgesmester i quiz utnevnt?
 • 4. Hva er den beste norske plasseringen i VM i quiz?
 • 5. Hva står IQ for?
 • *6. Hvor stor del av befolkningen kunne vært medlem av Mensa, og hvor høyt
 • er deres IQ-krav?*

 • *7. Hvis man går ut fra hjernens størrelse i forhold til kroppen, ligger
 • dette pattedyret rett under mennesket i intelligens. Hvilket dyr?*

 • 8. Gjennomsnittsvekten på en manns hjerne er 1450 g, men hvor mye er gjennomsnittet for kvinnehjernen?
 • Se fasiten i bunnen av saken.

  –⁠ Jentene orker ikke konkurranse, men blir i stedet motivert av diskusjoner og samarbeid, sier Harriet Bjerrum Nielsen, professor i pedagogikk ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.

  Bjerrum Nielsen baserer sin påstand på sine observasjoner i skolen. Selv om det ikke alltid er slik, forteller hun at mange gutter tenner på konkurranseelementer i undervisningen, mens mange jenter tvert imot blir demotivert av dette.

  –⁠ Men disse motivasjonsformene er gjennomgående mønstre, og forklaringen på hvorfor det er sånn, er nok ganske sammensatt. Vi ser nok spor av biologiske disposisjoner som igjen har blitt sosialt og kulturelt fremelsket, sier hun.

  Jenter skyr altså ikke quiz, men konkurranse – i hvert fall sammenlignet med gutter. Kanskje er det derfor de må kvoteres inn på Quizdan? Jan-Ole Hesselberg, spesialist i nevropsykologi, forteller at det er gjort mange studier på kjønnsforskjeller i denne viljen og evnen til å konkurrere.

  –⁠ Forskningsresultater i vestlige kulturer viser som regel at menn søker konkurranser oftere enn kvinner, og at menn presterer bedre når konkurransen blir skarpere.

  Hesselberg synes quizproblematikken er interessant, men understreker at man nok aldri vil komme helt til bunns i hva slike systematiske kjønnsforskjeller skyldes.

  –⁠ En viktig forklaring er antakelig at menn overvurderer seg selv mer enn kvinner gjør. Litt tabloid kan man si at de oftere enn kvinner ikke skjønner sitt eget beste, sier Hesselberg, som sikter til at menn tenderer mot å være mer vågale enn kvinner.

  Denne evnen til å være mer uredd kan gjøre at de tar flere sjanser og derfor også får flere muligheter til å vinne. Også Hesselberg mener svaret handler om både genetiske disposisjoner og hvordan de kommer til uttrykk kulturelt.

  Selv om mange av de oppmøtte på Studentersamfunnet først og fremst ser på quizen som en måte å være sosial på, finnes det de som legger ekstra mye i verdien av intellektuelle muskler. Arash Shams, Endre Stangeby, Håvard Rustad Markussen og Thorbjørn Lund er blant disse. Sammen utgjør de laget «Quizbollah».

  –⁠ Det er definitivt flaut å være dårlig i quiz! sier det samstemte guttelaget. De er innstilt på å vinne og mener quizen på Samfunnet er «enkel».

  –⁠ Det handler ikke om intelligens, men om hvor detaljorientert man er, sier en av dem.

  –⁠ Og hvor mye konkurranseinstinkt man har, tilføyer en annen raskt.

  –⁠ Det er helt tydelig at kunnskap handler om motivasjon, sier Astrid Roe, som er forsker ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning. Hun har sammenlignet besvarelser fra 60 000 nasjonale prøver i lesing for 8.-klassinger. Selv om hun understreker at hun kanskje drar resultatene av forskningen sin litt langt, mener Roe at funnene kan forklare hvorfor guttene ofte gjør det bedre enn jenter i quiz.

  –⁠ Gutter oppfatter detaljer når de først blir interessert i det teksten handler om. De leser for eksempel bedre når det handler om historiske eller konkrete hendelser, som krig, fotball eller ekstremsport. Selv om jentene jevnt over er flinkere enn gutter til å lese, finner guttene frem til informasjonen og husker den, mens jentene er bedre på å tolke og reflektere.

  Men på Bislett er jentene overalt, og det er ingenting som tilsier at Quiz-Norge skulle ha problemer med rekrutteringen. Det kan virke som om kjønnsforskjellene virkelig trer inn idet quiz går fra å være sosial hygge til å bli beinhard konkurranse.

  Men hva med de jentene som henger på når konkurransen blir beinhard – som norgesmester Aalborg? For henne har quiz vært en interesse hele livet, og i løpet av årene har hun begynt å skjønne hvilke ting som kan være «quizrelevant» når hun leser avisen eller ser på nyhetene. Som at et land har skiftet president, eller hvem som vant flest Oscar-statuetter under prisutdelingen.

  –⁠ Min kunnskapsprofil er bred og grunn, ler Aalborg, som sier man være interessert i absolutt alt når man driver med quiz.

  –⁠ Du kan ikke definere ut politikk som et interesseområde, eller si at du ikke gidder å finne ut av hva som skjer på sportsfronten.

  Fra bakrommet der hun sitter sammen med en dommerkollega, holder Aalborg hele tiden et øye med det som skjer i Quizdan–⁠ studioet. Når det gjelder kjønnsforskjeller, tror hun at menn kanskje har litt lettere for å bli opphengt i hobbyene sine enn kvinner.

  –⁠ De vier for eksempel livet sitt til Vålerenga, eller de tenker og ånder golf hele døgnet. Jeg kan godt sykle i marka, men jeg investerer ikke hele arven min i en ny sykkel. Kanskje er det litt sånn med quiz også – at det har litt lettere for å ta av for menn, sier hun.

  For «Quizbollah» er det ingen overraskelse at de går av med seieren på Samfunnet denne kvelden. Likevel er det tydelig at guttene nyter suksessen. De kjøper en ny runde i baren og er blant de aller siste som forlater Samfunnet denne kvelden. Guttene mener det å være god i quiz faktisk handler om å vite ting man må lese seg til, som å pugge grunnstoffer, vite hva de høyeste fjellene heter, og ha kunnskap om krig.

  –⁠ Jenter er jo like smarte som gutter, men det gjenspeiles ikke i hvor ofte de vinner quiz, sier «Quizbollah». Guttelaget tror quiz passer best for de som er litt nerdete.

  –⁠ Hvis jeg ser en film, merker jeg meg ikke bare hva den handler om, jeg finner ut hvem som er regissør, hvem som har produsert den, og hvem som spiller de forskjellige rollene. Kanskje det ikke gjelder like mye for jenter.

  –⁠ Jeg tror ikke det er noen trussel for likestillingen at jenter generelt ikke er så flinke i quiz som gutter, sier forsker Astrid Roe. Hun har personlig ikke noe problem med å kapitulere og si at quiz på høyt nivå er en guttegreie.

  –⁠ Så lenge det bare handler om å si at gutter har et større behov enn jenter for å briljere med faktakunnskap, tenker jeg at det ikke er så farlig. Vi som bare går på pubquiz for å være tilskuere, tenker jo «oi, nå lærte jeg noe», mens de som virkelig satser på å vinne, er nødt til å pugge faktakunnskap om alt mulig.

  Roe mener det å være god i quiz sier lite om hva mennesker kan ellers.

  –⁠ Bortsett fra at de har et leksikon inni hodet. Kanskje vi bare skal la noen av gutta få ha akkurat det.

  Svar på quiz-quiz (se høyre marg i starten av saken): 1.: A 2.: B 3.: 2005, da Lasse Midttun vant 4.: Thomas Kolåsæter, 8. plass i 2010 5.: Intelligenskvotient 6.: 2 prosent; 131 i IQ. 7.: Delfin 8.: 1300 g