TRENGER HJELP: Chateau Neuf Servering AS sliter med likviditetsproblemer. Svikt i inntekter på utleiefronten skal være en av årsakene.
TRENGER HJELP: Chateau Neuf Servering AS sliter med likviditetsproblemer. Svikt i inntekter på utleiefronten skal være en av årsakene.

På randen av konkurs

Studenthuset Chateau Neufs driftselskap trenger krisehjelp for å overleve. Dette kan ende katastrofalt for huset, ifølge lederen i Studentersamfundet.

 • Underskudd på 2,4 millioner
 • Trygler UiO og SiO om krisehjelp
 • Lever på kreditors regning
 • Etter et underskudd på 2,4 millioner i fjor har driftselskapet på Chateau Neuf akutte betalingsproblemer. Nå trygler de Universitetet i Oslo (UiO) og Studentskipnaden i Oslo (SiO) om krisehjelp i millionklassen. Dersom selskapet går konkurs kan det potensielt få store konsekvenser for studentaktiviteten på Studentersamfundet. Kristin Wolmer, formand i Studentersamfundet, ser alvoret i situasjonen.

  –⁠ Det ville vært katastrofalt for huset om lånet ikke blir innvilget. Dersom man må nedbemanne vil det gå ut over driften av huset. Samtidig vil det nok tære på engasjement og vilje til å gjøre ting her, så det kan absolutt få store ringvirkninger, sier hun.

  Chateau Neuf Servering AS er ansvarlig for nøkkelaktiviteter på huset som ølsalg og konsertdrift. Uten en krisepakke på til sammen én million fra eierne Universitetet i Oslo (UiO), Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og en omgjøring av lån til egenkapital fra Det Norske Studentersamfund, vil det være ille ute med selskapet.

  LES OGSÅ: Millionunderskudd på Chateau Neuf

  Krisepakke i millionklassen

  Etter det Universitas kjenner til evner ikke Chateau Neuf Servering å betale sine fortløpende utgifter, og må derfor leve på kreditorene. Dette skal være årsaken til at de i forrige uke gikk til eierne og ba om akutt hjelp til å løse pengeproblemene.

  Om og i hvilken form den hjelpen vil komme, vil ikke hovedstyreleder i SiO Fredrik Refsnes kommentere på det nåværende tidspunkt. Han synes også det er vanskelig å svare på hvor aktuelt det er å ikke komme studentersamfunnsdriften til unnsetning.

  –⁠ Vi ønsker jo at det skal løse seg. Men vi har en litt presset økonomisk situasjon vi også, så det som er oppe nå er om det er mulighet for å gi et lån.

  LES OGSÅ: Spikern i kista for Betong

  –⁠ Svikt i studentaktiviteten

  Universitas skrev i fjor flere saker om glissent oppmøte på konserter og underskudd på arrangementer ved Studentersamfundet. I november i fjor innførte Studentersamfundet blant annet bookingstopp og kutt i lønninger for å få bukt med underskuddet til Chateau Neuf Servering som da lå an til å bli på rundt 1,5 millioner kroner. Det er over 500 000 kroner mindre enn det Universitas nå har fått opplyst at ble det endelige underskuddet.

  Daglig leder i Chateau Neuf Servering, Kalle Fostervoll, sier at finanskrise og investeringer i blant annet lydanlegg i Storsalen på Chateau Neuf, er de viktigste grunnene til det blodrøde årsresultatet for 2009.

  –⁠ Som en følge av finanskrisen var inntektene fra utleie av lokaler til næringslivet svake. Under finanskrisa kuttet næringslivet ned på festivitas og eventer, og det gjorde at vi fikk leid ut mindre enn vi hadde håpet, sier han, og legger til:

  –⁠ Etter at vi tok over Storsalen har vi dessuten måttet gjøre en del investeringer i anlegg og lignende.

  LES OGSÅ: Trekvart million i minus

  Overskudd i 2010?

  Spørsmålet er om dette er snakk om et kortsiktig problem hvor kortsiktige løsninger er tilstrekkelige. Det synes å være inntrykket i både Chateau Neuf Servering og Studentersamfundet.

  –⁠ Det er en likviditetssituasjon (manglende evne til å betale umiddelbare utgifter, journ.anm.) som er problemet. Driften er sunn, sier formand Wolmer.

  Ifølge Wolmer er aktiviteten på huset nå på vei opp igjen etter en laber periode.

  Fostervoll er enig, og mener at det at leiemarkedene nå bedrer seg gjør at de forhåpentligvis vil gå med overskudd i år. På tross av at Chateau Neuf Servering for øyeblikket lever på kreditorene, og har måttet be om krisepenger for å kunne betale regningene, mener han at selskapet ikke er på randen av konkurs.

  –⁠ Vi ønsker bare en kortsiktig finansiell løsning for å bedre likviditeten. Vi har imidlertid revidert budsjettene våre, og på lengre sikt styrer vi mot et overskudd i 2010.

  Han sier også at de ønsker å gjøre seg uavhengige av utleie til næringslivet, noe som vil gjøre at de blir mindre påvirket av et eventuelt nytt fall i markedet.

  –⁠ På sikt er det ønskelig at man skal gjøre seg uavhengig av ekstern utleie. Men vi har i overgangen etter at Studentersamfundet tok over driften av Storsalen, budsjettert med betydlige inntekter på utleiefronten for å ta høyde for investeringer og annen satsning for å øke studentaktiviteten ytterligere.

  LES OGSÅ: Svinedyr grisefest