STENGES UTE: Fire personer har blitt utestengt fra Det Norske Studentersamfund etter brudd på røykereglene.
STENGES UTE: Fire personer har blitt utestengt fra Det Norske Studentersamfund etter brudd på røykereglene.

Røykerne ute i kulda

Et hovedstyremedlem ved Det Norske Studentersamfund har sammen med tre andre blitt utestengt for røyking på Chateau Neuf. Styret kritiseres nå for å være udemokratiske og unødig strenge.

UNIVERSITAS: Faksimile fra 4. november 2009.
UNIVERSITAS: Faksimile fra 4. november 2009.

–⁠ Regelverket bygger på et farekonsept som har gått helt av skaftet, hvor alt som er potensielt farlig må forbys. Det er en type risikohåndtering som jeg synes grenser mot det absurde, sier redaktør for tidsskriftet Minerva, Nils August Andresen.

Teknisk avdeling ved Universitetet i Oslo (UiO) truet i fjor høst truet med å stenge Chateau Neuf med mindre medlemmene sluttet å overnatte og røyke inne. Representantskapet i Det Norske Studentersamfund (DNS) besluttet dermed å forby begge deler, noe som nå har fått konsekvenser for medlemmene. Blant de første fire som nå har blitt utestengt for regelbrudd, er et medlem av hovedstyret, ifølge Radio Nova. Det har ikke lykkes Universitas å få vite hvilken tilknytning de tre andre har til DNS.

–⁠ Vi forstår jo at det nye regelverket må til, men vi synes problemet har blitt håndtert ganske dårlig. Det har ikke vært noen debatt i det hele tatt, verken om hva som skal være ulovlig eller hvilken straff man eventuelt skal benytte, sier Kristoffer Ravneberg, redaktør i Radio Nova, til Universitas.

–⁠ Absurd risikohåndtering

Minerva-redaktør Nils August Andresen har sammen med kollega Jan Arild Snoen benyttet spalteplass både i Minerva og Dagsavisen til å kritisere det som kalles en «tiltagende barnepikementalitet og trygghetsfanatisme». Andresen mener Chateau Neuf hadde hatt en ypperlig sikkerhetsstandard hvis det var en privatbolig, og at det dermed ikke er farligere å røyke inne eller sove i Studentersamfundets hovedkvarter enn hjemme.

Redaktøren etterlyser kompromisser fra ledelsen, og mener røykerom kunne vært en mulig løsning. Dertil sier han at den nye regelen ikke er god selv om studentene nå endrer sin adferd.

–⁠ Jeg synes ikke det er noen seier for noen om medlemmene på Chateau Neuf slutter å overnatte og røyke inne. Det betyr at studentene blir litt mindre lykkelige, og at studentengasjementet blir litt lavere enn det har vært.

UiO må følge loven

Formand i DNS Kristin Wolmer ønsker ikke å kommentere saken overfor Universitas ut over det at hun synes arbeidet internt har vært godt, og at hun ikke ønsker å slenge ut noen flere brannfakler. Også Teknisk direktør Frode Meinich har inntrykk av at Studentersamfundet har taklet saken på en god måte. Kritikken fra Minerva omtaler han som «ganske tåpelig».

–⁠ Det antydes at universitetet skal følge lover og forskrifter litt som det passer seg, avhengig av om det gjelder studenter eller ikke. Man kan selvfølgelig si at det er dumt at det ikke er lov å sove på Chateau Neuf, men sånn er brannforskriftene. Når det kommer til røykingen, har universitetsstyret bestemt at alle universitetets bygninger skal være røykfrie.

Meinich viser studenter som vil endre på reglene til sine respektive studentrepresentanter i universitetsstyret.

–⁠ Når det er sagt, skjønner jo også jeg at en halvfull student kan falle for fristelsen til å sovne i en krok, eller rett og slett bare sovner i en krok. Det er ikke den slags vi kritiserer. Men vi kan ikke akseptere at dette er noe som skjer gjentatte ganger og som sees gjennom fingrene med hele tiden.