Pensum

Hver uke utfordrer Universitas en student og en vitenskapelig ansatt til å gi tre anbefalinger om hva de mener bør være obligatorisk pensum for alle.

Yvonne Rundberg Savosnick, styreleder for Norsk Jødisk Studentforening

Nettsted: www.sprakrad.no

Jeg er i utgangspunktet imot felles pensum for alle, men skal det absolutt være, så får jeg vel bli med på leken. I stedet for ex.phil og ex.fac, hadde jeg heller sett at man trente opp studenters språklige bevissthet. Språkrådets nettside kan være et godt sted å starte.

Bok: Rabbinerens katt av Joann Sfar

En morsom, men klok tegneseriebok fra 1930-årenes Algerie. Den norske oversettelsen synes jeg dessverre ikke er like god som originalen, så for dem som kan fransk, anbefaler jeg heller å lese den på originalspråket.

Nettsted: www.document.no

Jeg er sjelden enig i alt som kommer frem der, men liker å kikke innom dette nettstedet som setter et kritisk søkelys på norsk presse. Selv har jeg nesten all norsk media langt opp i halsen.

Henrik Placht, lærer ved Fakultet for visuell kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo

Bok: Johan uten land av Johan Galtung

En viktig og klok rabagast i norsk politikk. Galtung sier det ingen politikere tør å si.

Film: Bad Boys (1983)

En av de få filmene med Sean Penn hvor ikke alt går til helvete. Illustrerer ungdommens råskap, og hvor viktig det er å ikke la brutaliteten vinne. Det at den sterkeste avstår fra muligheten til å ta hevn er et fint poeng og en god livsfilosofi.

Musikk: Stone Roses – Stone Roses

Jeg vokste opp i heavy metal- og glamrockens glansperiode. Da var det godt å oppdage musikk på siden av populærkulturen. Det er gitaristen i bandet som har malt coveret på cd-en. Gjennom ham oppdaget jeg kunstneren Jackson Pollock, som igjen inspirerte meg til å begynne å male.