JUKSER: Om vinteren arrangerer Knutens bandmesterskap i langrenn sammen med andre bandkamerater, med startnummer og alt. Knutens oppfordrer til juks. Fra venstre: Håkon, Terje, Simen, Lars Petter og Kjetil.
JUKSER: Om vinteren arrangerer Knutens bandmesterskap i langrenn sammen med andre bandkamerater, med startnummer og alt. Knutens oppfordrer til juks. Fra venstre: Håkon, Terje, Simen, Lars Petter og Kjetil.

Kunsten å være Knutens

«Typen din er dum og stygg og han puler bak din rygg.»

I skjæringspunktet mellom knipsehissige japanere og pensjonister som går med munnen åpen, ligger fem voksne, men flaue gutter ved siden av hverandre foran et blomsterbed. I horisonten foran dem troner det nesten sytten meter høye fallossymbolet til Vigeland.

–⁠ Lover du at det blir damer av det her? sier Simen Lindviksmoen, som er bassist og vokalist i Demoboks-vinnerne Knutens.

For øyeblikket ligger han under bandets trommis, Terje Engesveen.

Spiller til de blør

Frognerparken, nøyaktig en time tidligere:

–⁠ Vi starta for å bli kvitt Jan Petersen, men da Bondevik-regjeringen gikk av, la vi om til et mer publikumsvennlig spor, sier en av bandets tre gitarister, Lars Petter Lunden.

–⁠ Men den egentlige grunnen er selvfølgelig at vi oppretta bandet for å få damer. Ingen gutteband spiller bare for musikkens skyld, sier Håkon Schjønsby, bandets leadgitarist.

Sistemann heter Kjetil Nordengen. Også han er gitarist. Disse fem barndomsvennene fra Toten har kjent hverandre nesten hele livet og forguder Vaselina Bilopphøggers. De spiller gladpunk fordi det er lett å spille, og fordi det er fett.

–⁠ Vi spiller vorspielmusikk, men vi må være forsiktige med å ikke bli for gode til å spille. Vi har sett en tendens til at de som er gode til å spille blir kjipe og pretensiøse etter hvert, sier Simen, og strekker ut beina i det grønne gresset.

–⁠ Foreløpig er vi ikke i faresonen, supplerer Håkon.

Knutens spiller ofte til de blør, men ikke fordi de har en aggressiv spillestil. Men fordi de har dårlig teknikk. De vet ikke helt hvordan de skal holde plekteret.

Gla’faen

–⁠ Jeg kommer til å sette Knutens på vorspiel i hele sommer. Og på nachspiel, ikke minst, varsler jurymedlem og redaktør i Spirit, Anne Gunn Halvorsen.

Det gjør ikke juryformann og Universitas-anmelderredaktør Peter Vollset.

–⁠ Kameraten min stjal demoen deres på et vorspiel for et par uker sida. Jeg kødder ikke, fortviler han.

Knutens ble litt overrasket over at de vant. Første året de var med på Demoboks kom de ikke engang på trykk.

–⁠ Hvorfor synger dere på norsk?

–⁠ Hvorfor ikke? Det er det mest naturlige for oss, svarer Simen.

–⁠ Men de fleste norske band synger på engelsk?

–⁠ Det er derfor de fleste norske band suger.

Kjetil forteller plutselig at egget kom før høna, det leste han i Dagsavisen. Han tar en slurk av Farris Pluss, som han syns smaker dritt.

–⁠ Band nå til dags er altfor opptatt av å gi faen på en sur måte, sier juryformann Peter Vollset.

Knutens sterke side er at de høres ut som om de gir faen på en glad måte.

Knutens spiller på Musikkens dag lørdag 3. juni utenfor Elm Street kl. 15.00. Den 22. august kan du høre dem live på STUDiO-festivalen sammen med Fence og Superfamily.