PÅ TUR: Milestone Refinery dro til Eritrea for å spille inn musikkvideo. – Helt naturlig, mener bandet. (Forfra) Christian Lysgård, Gudmund Østgård, Gaute Fredriksen, Jon Lauvland Pettersen og Thomas Lauvland Pettersen.
PÅ TUR: Milestone Refinery dro til Eritrea for å spille inn musikkvideo. –⁠ Helt naturlig, mener bandet. (Forfra) Christian Lysgård, Gudmund Østgård, Gaute Fredriksen, Jon Lauvland Pettersen og Thomas Lauvland Pettersen.

Afrika, cocktails og videotape

–⁠ Vår musikk er futuristisk, mener gutta i Milestone Refinery, og dro derfor til Eritrea for å lage en futuristisk video til sin debutplate.

–⁠ Milestone Refinery er mer enn et band, det er en visjon. En del av visjonen er å besøke syke steder, sier medlem Christian Lysvåg, og viser til en imponerende organisasjonsstruktur over de virksomheter bandet bedriver/ønsker å bedrive.

Her fins alt fra eget reisebyrå og forlag til oljeselskap og forening for restaurering av den russiske Concorde, Tu 144.

–⁠ Noe er reelt, noe kan bli reelt, og noe er tull. Asmara-turen bidro til å virkeliggjøre vårt eget film- og plateselskap.

Osamas sønn

Det hele begynte med en ekspedisjon til Kabul, fra Grünerløkka i minibuss, midt under Talibans storhetstid.

–⁠ Noen av oss la i vei med et håp om å oppleve noe. I Osama bin Ladens hjemby Kandahar fikk vi se bryllupet til sønnen hans på nært hold og det var ikke langt unna at vi klarte å snike oss med på det eneste kjente bildet av Taliban-sjef Mullah Omar, forteller Lysvåg, som synes det var greit å være utlending i Afganisthan.

–⁠ De gamle Sovjetrepublikkene var mye verre.

Kabul-turen kunne endt i katastrofe, men gutta fikk tidsnok beskjed fra FN om å komme seg ut. Minibussen ble stående igjen.

–⁠ Noen heldige sjeler ble eier av Afghanistans beste bilstero.

Absurde Asmara

Spiren til neste prosjekt begynte med noen bilder i en arkitektbok fra Eritrea. Landet skjulte en modernistisk perle av de sjeldne. Hovedstaden Asmara var diktator Benito Mussolinis arkitektoriske lekegrind da landet var italiensk koloni. Fremstående arkitekter fikk frie hender til å anlegge en by i futuristisk art deco stil, ikke ulik Miami. Resultatet var bortimot unikt i verdenssammenheng, men skjult og isolert av årtier med krig og sult i området. Heldigvis for Milestone Refinery nådde krigen aldri Asmara.

–⁠ Det kan synes absurd med en slik by midt i Afrika, men samtidig viser det at Afrika ikke bare er sult og elendighet. Denne byen er moderne og peker fremover. Alt fra svømmehaller, kinoer og kaffebarer, til kontorbygg og idrettsarenaer er forseggjort, og

bensinstasjonene er regnet blant de meste futuristiske bygg i verden, forteller Lysgård.

Cocktail i ambassaden

Bandet, bestående av musikere fra Madrugada, Vidar Vang, Perculator og Sternklang, punget selv ut av egen lomme for å få med seg filmteam, arkitekter og teknikere ned til Eritrea. Alle jobbet gratis, og en viktig del av visjonen Milestone Refinery er å vekke engasjementet hos de som deltar.

–⁠ Alle som jobbet med oss ville gjerne være med og vise frem hva Asmara har å by på, sier Lysgård.

Prosjektet ble møtt med åpne armer av lokalbefolkningen, både på gata og høyere oppe i systemet.

–⁠ Vi var heldige og kom i kontakt med noen døråpnere, blant annet i Eritrean Airlines. Den norske ambassadøren tvilte litt i begynnelse, men var med etter hvert, og plutselig var vi på cocktail- party med makteliten i Eritrea.

Lørdag stilte ambassadøren på bandets slippfest for debutalbumet Citric love på Parkteateret.

Futuristisk by, futuristisk musikk.

–⁠ Tror dere stunt som Kabul og Asmara kan dra oppmerksomheten bort fra musikken?

–⁠ Nei, det handler om at musikk ikke bare kan sammenliknes med musikk. Vi spiller mørk musikk, men den er ny, frisk og på kant med det korrekte. Det samme finner vi i Asmaras arkitektur og begge deler peker ut av seg selv. Derfor var det naturlig å oppsøke et slikt sted for å lage video.

I fremtiden vil bandet forsøke å finne andre uttrykk enn arkitektur og reiser de kan jevnføre med musikk.

–⁠ Hvordan er ennå uvisst, men Milestone Refinery innholder en rekke virksomheter som gir utallige muligheter. Neste gang virkeliggjør vi et annet foretak i vårt lille univers.