Filmen ut av Blindern

Denne uken har Blindern filmklubb sin aller siste visning. Tom Waits står for gravølet. Arrangørene har kjøpt inn en kasse whisky.

_And it's out where your memories lie

well the road's out before me

and the moon is shining bright_

–⁠ Det blir vemodig. Det er mye som har skjedd i denne salen. Her startet vi Film fra Sør. Regissøren Brian Singer var her og promoterte Oscar-belønnede De mistenkte før noen i Norge i det hele tatt hadde hørt om filmen. Filmnatta har dessuten vært et høydepunkt i alle år.

Leder for Blindern Filmklubb Pål Røed mimrer. Etter 13 år i Sophus Lies auditorium legger filmklubben ned og flytter ut av Universitetsområdet. Filmtilbudet for universitetsstudentene står imidlertid ikke i fare.

–⁠ Etter sommeren gjenoppstår vi i ny drakt. Vi skifter navn og flytter inn i splitter ny kinosal i Chateau Neuf. En litt mindre og intim sal med bedre forutsetninger for lyd og bilde. Lokalene ligger i tillegg vegg i vegg med Bokcaféen, så øltilbudet blir også bedre, sier Røed.

Planene om å flytte filmklubben ble lagt for fem år siden. De siste tre årene har gått med til forberedelser.

–⁠ Innebærer ikke mindre sal et snevrere tilbud?

–⁠ Det er sjelden vi har klart å fylle Sophus Lies auditorium. Det er som regel bare under Filmnatta at vi har hatt bruk for så store lokaler. Resten av visningene går det bare utover filmopplevelsen å benytte en så stor sal.

Whiskyvemod

_Take every dream that's breathing

find every boot that's leaving

shoot all the lights in the cafe

and in the morning I'll be gone_

Førstkommende fredag er det gravøl. Knokkelrocker og kirkegårdspoet Tom Waits får æren av å lede hylekoret. Han spiller en av hovedrollene i kveldens hovedfilm, Jim Jarmusch' Down by law. I pausene mellom filmene besetter Waits en gjeng med unge musikere. Bandet Waits for nobody skal spille kjente og kjære Waits-låter, mens de fremmøtte kan grumse til stemmebåndene med amerikansk blandingswhisky.

Down by law er ikke bare en klassisk klubbfilm. Jim Jarmusch som regissør og Tom Waits som filmskuespiller har betydd enormt mye for amerikansk uavhengig film, sier Pål Røed.

Fredagen avsluttes med Jim Jarmuschs kortfilmtrilogi Coffee and Cigarettes.

Studentrettet

What I want you to remember

as I disappear tonight

today is grey skies

tomorrow's tears

you'll have to wait till yesterday is here_

_–⁠ Hva slags profil får den nye filmklubben?

–⁠ Vi kommer til å bytte navn. Men vi vil fremdeles være en klubb drevet av og for studenter. Med den nye beliggenheten og det nye navnet ønsker vi imidlertid i større grad også å inkludere andre, sier Røed som ikke vil røpe navnet på den nye klubben før lanseres etter sommeren.

–⁠ Vil dere konkurrere med Cinemateket, nå?

–⁠ Nei, det har vi ingen ambisjoner om. Vi ønsker å være et tillegg til Cinemateket og et alternativ til vanlig kommersiell kino. Det vil vi få bedre forutsetninger for nå.

If you want to go

where the rainbows end

you'll have to say goodbye_

Tom Waits-kveld i Sophus Lies Auditorium, fredag 26. april klokken 19._