Klager på formelle feil ved eksamen

Vi aksepterer ikke beskrivelsen av overvåking og uhyggelige møter med administrasjonen og ledelsen ved fakultetet.

Publisert

I siste nummer har Universitas et oppslag om formelle feil ved eksamen m.m. Vi kommer her med vår kommentar – siden vi ikke hadde mulighet til å kommentere saken i samme nummer etter å ha fått henvendelsen samme dag som deadline.

Vi tror de fleste i universitetssamfunnet forstår at det ikke er riktig at «fakultetet trikset med regelverket for å kaste ut en student», eller at «en student (som) fikk trusler om utkastelse fra utdannelsen sin om hun ikke sluttet å kontakte studieadministrasjonen». At flere studenter har fortalt Universitas om «overvåking og uhyggelige møter med administrasjonen og ledelsen ved fakultetet» hadde vært svært alvorlig hvis det hadde vært riktig. Vi har meget god kontakt med våre medisinstudenter og deres tillitsvalgte og aksepterer derfor ikke denne beskrivelsen.

Medisinstudiet er et krevende fulltidsstudium, og det undervises ikke i alt.

Bjørg Bakke i Norsk medisinstudentforening er sitert på at «man har hatt mange dårlige læreplaner, og at det er vanskelig å finne ut hvor nivået ligger. På mange eksamener må man kunne mer enn det undervisningen legger opp til». Og det siste har hun rett i. Medisinstudiet er et krevende fulltidsstudium, og det undervises ikke i alt. Det var faktisk et poeng ved innføringen av den nye studieplanen i 1996 (Oslo96), at det skulle oppstilles læringsmål som skulle være veiledende for studentenes egen læring. Læringen skjer bare delvis gjennom forelesninger, hvor antallet ble mer enn halvert da den nye studieplanen ble innført i 1996 med øket fokus på problembasert læring og økt tid til selvstudium.Når det gjelder eksamenskvaliteten, er det lagt betydelige ressurser i å bedre denne, kfr. neste punkt.

Studenter som er intervjuet i oppslaget i siste nummer, mener selv at klagingen «kan ha sammenheng med nye eksamensordninger».Vi har innført stasjonseksamener (OSCE) som tester både kunnskaper og ferdigheter. Studentene må gjennomgå en rekke stasjoner hvor de møter både praktiske og teoretiske oppgaver. Som lege må man kunne takle både å kunne snakke med en pasient om sykdom og død, og man må kunne stille en diagnose, eller å hjelpe til ved en ulykke. Vi forsøker å teste våre studenter i forhold til dette og andre ting – av hensyn til pasientene de skal møte etter studiet. Dette er kostbare, men meget gode eksamensformer. At de er krevende, er vi helt enige i. Medisinstudiet er i det hele tatt svært krevende – og det tror vi de fleste som begynner på studiet er fullt klar over.

For øvrig vil vi nevne at vi også når det gjelder eksamen, samarbeider godt med våre studenter. Blant annet oppnevnes studenter av de tillitsvalgte for å lese igjennom eksamensoppgavene for å sikre kvaliteten. Vi kan for øvrig opplyse at vi det siste halvåret har gjennomført en grundig gjennomgang av hele medisinstudiet med tanke på en revisjon i tråd med endringer i samfunnet og den medisinsk-teknologiske utvikling som har skjedd de siste år. En sak som vil bli lagt frem for fakultetsstyret i desember. Så til slutt noe om antall klager.

Hva er det så studentene klager på? Generelt kan vi si at klager på formelle feil ved eksamen i stor grad dreier seg om vanskelighetsgrad og omfang. I tillegg får vi klager på praktiske forhold, bruk av hjelpemidler etc. Alle de klagene som er nevnt i oppslaget, og som fikk delvis medhold, gjelder en bestemt eksamen. Det ble i denne forbindelse klaget på vanskelighetsgraden og antall spørsmål. Eksamensspørsmålene ble grundig gjennomgått, og det ble konkludert fra fakultetet med at noen av oppgavene ikke var godt nok kvalitetssikret. Mange av studentene fikk derfor delvis medhold av oss i sine klager på denne eksamen.

Denne eksamen var for øvrig en PC-basert eksamen med korte svar, eller flervalgsspørsmål, hvor det var mulig å teste bredt i de ulike fagområdene, noe som er ønskelig. Denne eksamensformen hadde erstattet en papirbasert eksamensform og er en ny måte å gjennomføre eksamen på, som vi nå vil ta i bruk i stadig større grad.

En annen mulig grunn til at det er mange klager på eksamen, er at konsekvensen av stryk hos oss, er større enn ved en del andre eksamener. Semestrene bygger på hverandre – og en student som stryker vil derfor måtte ta et semester på nytt – og bli et halvt år forsinket. Skjer dette i siste semester, vil studenten dessuten miste sin turnusplass. Dessuten er en del av våre eksamener muntlige – uten mulighet for klage på sensur. Eneste klagemulighet er da å klage på formelle feil.

I oversikten i oppslaget fremgår det for øvrig at 20 prosent av klagerne fikk medhold på MED, 28,5 prosent fikk medhold på HF og 33,3 prosent på UV. Av disse tre synes vi derfor å være «best» – og i tillegg vil vi gjenta at de aller fleste av disse altså fikk medhold i sine klager av oss uten behandling i den sentrale klagenemnd, som nevnt ovenfor.

Innlegget er noe forkortet.

Powered by Labrador CMS