«Krisepakken vil bety mye for dem som trenger det mest»
«Regjeringens krisepakke er et viktig steg på veien og bedre enn det Unneland får det til å framstå som», skriver Jens Kristian Øvstebø fra Liberale studenter og Solveig Schytz fra Venstre i dette innlegget.
Venstre og regjeringen leverer en storsatsning på over én milliard kroner til studentene. Det skapes studentjobber som vil sikre mange en kjærkommen ekstrainntekt, studenter som har mistet arbeidsinntekt, får ekstra studiestøtte, og vi setter av penger til sosiale tilbud og tiltak for bedre psykisk helse.
I tillegg kan man bo hjemme hos foreldrene sine uten å miste rett til stipend. Studenter som jobber i førstelinja under korona, skal ikke miste stipendet selv om de tjener mer enn inntektsgrensa. Det burde SV være glade for, spesielt når vi leverer på tiltak de selv har etterlyst.
Les også: «Vi må sikre studentene et sikkerhetsnett før neste krise oppstår»
Krisepakken vil bety en forskjell for studentene som trenger det mest og har det vanskeligst på grunn av pandemien, enten det er fordi økonomien har blitt dårligere, eller fordi ensomheten har vokst seg for stor.
Samtidig [kritiserer SVs Andreas Sjalg Unneland](aa) regjeringens krisepakke for å være for liten. Han ønsket studiestøtten opp på 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp – altså på omtrent 150.000 kroner i året. Det er også Venstres langsiktige mål, også utenom korona.
Regjeringens krisepakke er likevel et viktig steg på veien og bedre enn det Unneland får det til å framstå som. Med den vil nemlig studenter som har mistet inntekt kunne få utbetalt totalt 149.519 kroner i lån og stipend for studieåret 2020–21.
I tillegg styrker vi studentsamskipnadene med 50 millioner kroner, slik at de kan ansette studenter som skal sørge for sosiale tilbud til og faglig oppfølging av andre studenter. Sammen vil disse tiltakene bidra til romsligere økonomi for studentene fremover. Det har vært viktig for Venstre.
Uansett hva spørsmålet er, er kunnskap svaret. Og den vil ligge hos dem som tar høyere utdanning i dag
Unneland påstår krisepakken er for liten for studentene. SV var tidligere i januar en del av en allianse med andre opposisjonspartier, som Frp, i å be regjeringen stille med en milliard til studentene. Nå har Venstre og regjeringen levert mer. Da er det Unnelands egen pakke som var for liten.
Der SV sammen med Ap, Sp og Frp ba om en ordning der studentene kunne få kompensert bortfall av inntekt våren 2021, har regjeringen levert en ordning der studenter kan får kompensert bortfall av inntekt fra juni 2020.
Vi synes også det er usolidarisk av Unneland å klage på at bedrifter får støtte i koronapandemien. Det er mange som har slitt for å få det til å gå rundt det siste året, og vi er sikre på at de fleste studenter også ønsker at pizzasjappa på hjørnet og favorittbaren skal overleve pandemien. Dette er jo også bedrifter som gir studenter arbeid og inntekt. Er det viktigere med splittende retorikk enn faktiske arbeidsplasser?
Vi vil også minne Unneland på at hans eget parti var blant dem som ba regjeringen fortsette og styrke alle tiltakene overfor bedriftene.
Les også: «Nå må det være studentenes tur»
Økonomien blir tøff for mange, også denne våren. Derfor er vi i Venstre kanskje ekstra glade for at vi er i mål med opptrappingen av elleve måneders studiestøtte. Vi har kjempet lenge for å sikre studentene lån og stipend også i juni, og nå blir det viktigere enn noen gang.
Neste mål er altså å knytte den til halvannen gang folketrygdens grunnbeløp. Det vil nemlig bety at vi øker den ikke bare én gang, men hele tiden i takt med lønns- og prisstigningen i samfunnet. Slik risikerer vi ikke at studentene sakker akterut mens andre grupper får det bedre.
Vi skylder studentene bedre vilkår. For det er de vi skal leve av i framtida. Det er de som skal finne løsningene på de største utfordringene vi står overfor, enten det gjelder, klima, fattigdom eller velferdsstatens bærekraft. For uansett hva spørsmålet er, er kunnskap svaret. Og den vil ligge hos dem som tar høyere utdanning i dag.
Vi tror regjeringens krisepakke vil bety en viktig forskjell for dem som trenger det mest akkurat nå. På lengre sikt skal vi få til mer – for alle studenter. I mellomtiden: Takk for alt dere bidrar med, og for at dere holder ut.
Les også: «Et system for utvikling av psykisk sykdom»