En milliard kroner: Mye penger, men dekker likevel lite
«Løsningen regjeringen har skissert, treffer veldig ulikt, som gjør at om den blir bra eller ikke, avhenger av hver enkelt students situasjon», skriver Idun Kløvstad, leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, i dette innlegget.
Regjeringen kom 29. januar med en krisepakke til Norges studenter. Krisepakken er splittet i flere deler. Flere av delene er gode, men den delen jeg ønsker å adressere, er den økonomiske kompensasjonen for studenter med manglende inntekt.
«Vi tror regjeringens krisepakke vil bety en viktig forskjell for dem som trenger det mest akkurat nå», skriver Jens Kristian Øvstebø og Solveig Schytz i [et debattinnlegg til Universitas 7. februar](aa). Spesielt når det kommer til studenter som har mistet arbeidsinntekt, er jeg ikke enig.
Løsningen regjeringen har skissert, treffer veldig ulikt, som gjør at om den blir bra eller ikke, avhenger av hver enkelt students situasjon.
Ingen er fornøyd med 60 prosent lån, men om du bare har vært permittert én måned innenfor perioden pakken omfatter, kan kanskje stipendet alene strekke til. Perioden pakken skal gjelde for, går derimot helt fra 16. juni 2020 til 15. juni 2021. Det betyr at uavhengig av om du har inntektsbortfall for en måned eller et år, får du den samme kompensasjonen.
Alt i alt kan jeg ikke si at denne ordningen er god
Det skilles heller ikke på om du er heltidsstudent eller deltidsstudent, eller hvor stort inntektstapet ditt er. Det er altså helt uvesentlig om du tar ett fag, får 1000 kroner i måneden fra Lånekassen og er permittert fra en 70 prosent stilling, eller om du er fulltidsstudent med fullt lån og stipend og er permittert fra en 20 prosent deltidsjobb. Regjeringens eneste krav er at du skal kunne dokumentere inntektsbortfall.
Det er i tillegg vanskelig å skulle dokumentere inntektsbortfall fra en sommerjobb eller deltidsjobb du aldri fikk, på grunn av et krevende arbeidsmarked.
Les også: «En krisepakke som bommer igjen»
Alt i alt kan jeg ikke si at denne ordningen er god. Ja, det er høyere stipendandel enn pakken som kom i fjor, men pakken som kom i fjor, skulle også kun dekke en periode på tre måneder.
En milliard høres ut som mye penger når det blir lagt frem. «En milliard til studentene», ble det sagt, og alle ropte hurra. Men forsto vi egentlig hvor kort en milliard rekker i den store sammenhengen? Jeg roper fortsatt hurra for at det legges frem en krisepakke, men realiteten er at det trengs mer penger for å virkelig gjøre en forskjell.