FRUSTRERTE: -- Dette er forferdelig trist, sier leder Chalak Darbandi (t.v) og styremedlem Araz Dara i Kurdisk Studentforening i Norge.

Hacket av ekstremister

Nettsiden til Kurdisk Studentforening i Norge (KSFN) ble i forrige uke angrepet av tyrkiske høyreekstreme nasjonalister.

Publisert Sist oppdatert

Vi tillater ikke at svikere uttaler seg mot tyrkiske interesser, var beskjeden fra den tyrkiske hackergruppen Ay Yildiz Team, som hevder å «kjempe for hele den tyrkiske nasjons interesser».

– Vi har bevis for at det er denne gruppen som står bak hackingen, og vi har anmeldt forholdet, bekrefter Araz Dara, styremedlem i Kurdisk Studentforening i Norge (KSFN).

Beviset er en IP-adresse i nettsidens logg som knytter hackingen til Ay Yildiz Team. Angrepet ble også bekreftet på hackernes egen hjemmeside, www.ayyildiz.org.

Studentforeningen, som er et sosialt samlingspunkt for kurdiske studenter, protesterer mot brudd på kurdernes rettigheter. Nå er ledelsen oppgitt over at hackerne slettet informasjon, og la foreningens viktigste informasjonskanal død. De synes det er fryktelig trist at tyrkiske grupperinger ser på dem som fiender.

– Svak ytringsfrihet

– Vi har ikke noe imot tyrkiske myndigheter eller etniske grupperinger, sier leder i KSFN, Chalak Darbandi, og understreker at kampen om dialog og ytringsfrihet må være i alle tyrkeres interesse.

Foreningen har aldri tidligere opplevd noe lignende.

– Det virker håpløst å få til en konstruktiv debatt når man opplever slike ting, sier Darbandi

Foreningen tror aksjonen har sammenheng med kontroversen rundt den kurdiske satellittkanalen Roj-Tv i Danmark. Tyrkiske og amerikanske myndigheter har lagt press på at Danmark skal stenge kanalen, som de hevder kringkaster terroristisk propaganda. KSFN er blant de som har protestert mot dette, og har sendt brev til danske og norske myndigheter.

56 ordførere fra kurdiske områder i Tyrkia har protestert mot myndighetenes standpunkt i saken. Det er ikke bare enkelt:

– Nå har tyrkiske myndigheter tiltalt samtlige. Ytringsfriheten står fortsatt forferdelig svakt i Tyrkia, sier Darbandi.

Danmark har foreløpig ikke gitt etter for presset.

Reagerer sterkt

Maria Veie Sandvik, leder i Studentparlamentet, reagerer sterkt på hackingen.

– Vi kan ikke forholde oss passive til dette, sier Sandvik, som har tatt kontakt med KSFN etter at Universitas opplyste henne om saken. Nå krever hun handling fra flere hold.

– Rektor bør gå ut med støtte for å tydeliggjøre denne gruppens vanskelige situasjon, sier hun, og legger til at hun vil ta dette opp på det neste rektormøtet.

Rektor ved UiO, Geir Ellingsrud, synes hendelsen er beklagelig.

– Ytringsfriheten er noe jeg er opptatt av å forsvare, sier han.

Verken Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) eller Oslo politidistrikt ønsker å uttale seg om enkeltsaker til Universitas.

Powered by Labrador CMS