TOPPLISTE: Kriminolog Heidi Mork Lomell peker på at Oslo ikke topper voldsstatistikken i Norge.

Advarer mot å trykke på alarmknappen

Etter at flere ran- og voldssaker i Oslo har fått mye publisitet i sommer, er flere bekymret for at nye studenter i byen føler seg uttrygge. Men tross disse enkeltsakene er ikke Oslo en utrygg by, ifølge kriminolog.

Publisert Sist oppdatert

Nylig kunne Aftenposten melde om at flere nye studenter ved Oslomet tar forholdsregler grunnet opplevd utrygghet i Oslo. Studentene bruker blant annet sikkerhetsspray og unngår å gå alene. Oslo er ikke en trygg by for alle lenger, slo leder fra unge høyre Nikolai Bjerke Dyvik fast i saken. 

BEKYMRET: Oliwia Skowron er bekymret for studenters trygghetsfølelse i Oslo

Leder for Velferdstinget Oliwia Skowron uttalte til Aftenposten at hun var svært bekymret for frykt blant nye studenter i Oslo etter sommerens ran og voldssaker. Universitas har tatt kontakt med Skowron for å høre om hun mener studentenes frykt er berettiget. 

– Er noe av denne frykten mediedrevet?

– Det tror jeg absolutt. Samtidig er statistikken om fallende kriminalitet fra i fjor. Det har vært mye i media om vippsran og knivstikkinger som gjør at man blir bekymret. Hva tenker studenter og familie fra utenfor Oslo om at de skal flytte hit for eksempel? sier skowron. 

Hun mener det er viktig at man ikke taper studenter på denne frykten. 

Skowron trekker frem en undersøkelse Ipsos har gjort som viser at fire av ti Osloborgere har et inntrykk av at vold eller kriminalitet har økt de siste 12 månedene. 

Hvordan studentene føler seg er jo viktig

Oliwia Skowron, leder i studentutvalget

Reflekterer ikke virkeligheten

– Det er et kjent fenomen at folk tror kriminalitet stiger etter alvorlige medieoppslag, sier kriminolog og professor ved UiO Heidi Mork Lomell. 

Hun forklarer at dette er fordi folk flest baserer holdningene sine på medieoppslag og ikke statistikk. Men tross medieoppslag er det lite kriminalitet i Norge sammenlignet med andre land og folk flest føler seg trygge, kan Lomell fortelle. 

Hun sier også at nye trender som vippsranene gir økt mediedekning og kan styrke inntrykket av økt kriminalitet.

– Har nye studenter som flytter fra distriktene til Oslo grunn til å bekymre seg?

– De fleste tenker jo at en storby er farligere enn ute på landet, men ser man på antallet anmeldelser per 1000 innbyggere er det faktisk Finnmark som topper statistikken. Det nyanserer jo bildet litt av voldskriminaliteten i Oslo, sier Lommel. 

Økt hatkriminalitet mot skeive

Lomell påpeker at blind vold er en svært liten del av statistikken, og at de aller fleste ofre av voldelig kriminalitet ikke er tilfeldige.

Statistikk fra SSB som Faktisk.no har analysert viser at anmeldelser og siktelser per 1000 innbyggere har falt i Oslo de siste ti årene frem til 2022, det siste året man har statistikk for. Men til tross for fallet er det én type kriminalitet som har steget de siste årene, hatkriminalitet mot skeive og transpersoner. 

Man er mye mer sårbar alene og beruset enn edru og sammen med venner som passer på

Heidi Mork Lomell, Kriminolog ved UiO

– Hvordan studentene føler seg er jo viktig. Og motivet for knivstikkingen gjør jo saken mye større og bidrar nok til utrygghet, sier Skowron.

Det var 3. August at et homofilt par ble forsøkt drept med kniv på Tjuvholmen, politiet etterforsker hendelsen som hatkriminalitet.

– Det er jo kanskje grupper som er synlig annerledes eller føler seg annerledes som er spesielt sårbare, presiserer Skowron.

Hun påpeker at Velferdstinget ikke har hørt fra nye studenter som føler på utrygghet, men at hun personlig kjenner studenter som er mer vár på grunn av den siste tids overskrifter.

Ikke nervøs

UREDD: Oskar Lein er ikke mer redd etter sommerens medieoppslag

Så hva tenker studentene selv om å bo i storbyen Oslo? Universitas har snakket med flere studenter på Blindern. De har alle fått med seg sakene den siste tiden, men opplever ikke selv økt utrygghet. 

– Jeg er ikke noe mer nervøs nå enn jeg var tidligere, sier Oskar Lein (26). Han tar en doktorgrad i historie ved UiO. 

Samtidig har han forståelse for at folk blir mer redde av oppslagene. Han tror det har å gjøre med erfaring. 

– Om du er fra rekkehusbebyggelse i Bærum er det kanskje lettere å havne i en boble hvor du tenker det er farlig i Oslo.

 Han tror det er viktig å være litt streetsmart og ikke sette seg selv i sårbare situasjoner. Dette er ikke så dumt, ifølge kriminolog Heidi Mork Lomell, som også påpeker viktigheten av dette.

– Utsatthet har mer å gjøre med hvem man er rundt og hvilken tilstand man er i. Man er mye mer sårbar alene og overstadig beruset enn edru og sammen med venner som passer på, sier hun. 

Jobber med sikkerhet

Blant tiltakene Velferdstinget har for å trygge de nye studentene er faddervaktordningen i fadderuka hvor de deler ut vann og passer på de nye studentene. Denne ordningen er på femte året og kom i gang fordi legevakten advarte om en kraftig økning i hendelser knyttet til overstadig berusede studenter i fadderuka.

Den ferske lederen i Velferdstinget forteller at fadderuka i år gikk ganske smertefritt for seg og at de ikke møtte på noen store problemer.

Powered by Labrador CMS