Reagerer på manglende informasjon om UiO-nedstenging
– Studentene har ikke vært involvert i beslutningen
Lederen for Studentparlamentet ved UiO mener studentene burde ha blitt bedre informert om bakgrunnen for stenging av campus. – Vi skulle involvert studentene, innrømmer UiO-rektoren.
Hvis de hadde forklart dette på en ordentlig måte er jeg sikker på at studentene skjønner hvorfor det var nødvendig å stenge
Runa Fiske, leder for Studentparlamentet ved UiO
– UiO oppga ikke noen årsak for stengingen i infoen som ble sendt ut. Det er respektløst overfor studenter og ansatte, sier leder for Studentparlamentet (SP) ved UiO, Runa Fiske til Universitas.
Mandag ettermiddag ble det som følge av høyt smittetrykk innført skjerpede koronatiltak i hovedstaden. Samtidig innførte regjeringen strengere tiltak for alle kommuner i Viken, og det ble blant annet ble vedtatt å stenge alle universiteter og høyskoler i fylket. Senere mandag kveld valgte UiO også [å stenge campus for studentene.](ff) I en e-post til studentene skrev UiO-rektor Svein Stølen:
«Smittesituasjonen er nå så alvorlig i Oslo og Viken at vi dessverre må stenge lesesaler, biblioteker og bygninger for studenter fra klokka 12.00 tirsdag 16. mars».
Nå reagerer SP-lederen på måten beslutningen ble kommunisert fra UiO-ledelsen.
– Hvis de hadde forklart dette på en ordentlig måte er jeg sikker på at studentene skjønner hvorfor det var nødvendig å stenge, sier hun.
Fiske understreker overfor Universitas at hun har forståelse for at det er nødvendig å stenge campus, men hun stiller seg kritisk til at beslutningen ikke ble drøftet med studentene.
– Når man er nødt til å ta slike beslutninger er det viktig å forklare hvorfor det er nødvendig, og gi folk tid til å omstille seg. Det har man ikke fått og studentene har ikke vært involvert i beslutningen, sier hun og legger til:
– Vi er ett år inn i pandemien, det er ingen grunn til å ikke kommunisere dette på en bedre måte.
Les også: Nå går 200 millioner kroner til tusenvis nye studentjobber
Har snakket med rektor
Fiske sier at hun like etter var i dialog med rektoren. Da fikk hun en beklagelse for begrenset informasjon om bakgrunnen for nedstengingen i den opprinnelige e-posten som ble sendt ut studentene. Det samme bekrefter UiO-rektoren i en e-post til Universitas.
– Vi skulle involvert studentene i tiden mellom og etter mandagens to pressekonferanser. Det har jeg beklaget i en telefon til Runa Fiske. Vi har siden holdt god kontakt, blant annet gjennom to telefoner sent i går kveld (mandag), skriver han.
– Handlet UiO for raskt?
– Det er vanskelig å si. De sitter med mange hensyn de skal vurdere opp mot hverandre. Men jeg synes studentene skal få mulighet til å høres i alle saker som angår dem, sier Fiske.
Hun understreker samtidig at smittesituasjonen er en annen nå enn den var for en drøy måned siden, da lesesalene holdt stengt mens biblioteker og kafeer ellers i kommunen holdt åpent.
Fiske forteller videre at de har mottatt innspill fra listelederne og andre studenttillitsvalgte ved UiO om hvordan man kan finne løsninger som kan tilrettelegge for studentene utover våren.
– Det vi vil ta med videre til ledelsen, sier hun.
Sterke reaksjoner blant studentene
Den raske nedstengingen har også blant [sterke reaksjoner blant studentene](fd). Blant annet ble det tirsdag formiddag laget et opprop av jusstudent Bror Nissen (21), som også er representant i fakultetstyret. Onsdag ettermiddag har underskriftskampanjen mottat 812 underskrifter.
Kathrine L. Hollerud er masterstudent ved samme fakultet. Hun mener UiO burde strukket seg lengre for å holde sine bygninger åpne for studentene:
– I tiltakene som ble lagt fram av Oslo kommune på mandag var det ingen krav om å stenge lesesalene. Jeg har forståelse for at man vil få ned mobiliteten og dermed smitten, men man må klare å se helheten i det, sier hun.
Hollerud legger til at hun synes det er merkelig at universitetet velger å holde stengt, mens Oslomet velger holder åpent på campus Pilestredet. Også Høyskolen Kristiania og Handelshøyskolen BI holder åpent for studenter inntil videre.
Hollerud stiller også spørsmål ved om det hadde vært mulig å holde enkelte av universitetets bygninger åpne, i bydeler med lavere smittetrykk.
– Det er drastisk å stenge et helt universitet og alle dets bygninger, istedenfor å se på muligheten for å holde enkeltstående bygg åpne. Jus-byggene ligger midt i sentrum, og det er nok enklere for mange å komme seg dit enn til noe som ligger lenger unna.
Foreslår rullering
For Hollerud er det videre et poeng at studenter mister viktig tilgang på bøker og annet studiemateriell når lesesalene stenges. I tillegg peker hun på at mange studenter enten er isolerte på hyblene sine, eller sliter med krevende arbeidsforhold i trange kollektiver.
Hun foreslår derfor en rulleringsløsning, der studentene veksler på hvem som får komme på lesesalene, slik praksis har vært i enkelte bedrifter.
– For å gå bredest mulig ut og få de til åpne, tenker jeg det kan være en idé å tenke litt som firmaer og andre steder der man driver med en form for rullering. Hvor du kanskje kan være tre dager på universitetet og fire dager hjemme, sier Hollerud.
Vurderer fortløpende
Til Universitas skriver Stølen at de har vurdert ulike alternativer, men at de valgte å stenge samtidig som tilgangen til lokaler for studenter som må ha ferdighetstrening eller utføre forsøk på laboratorier opprettholdes for å ivareta studieprogresjonen.
Dette vil skje innenfor rammene av smittevernsrestriksjonene. I tillegg legger Universitetsbiblioteket opp for en henteordning for bøker.
– Vi vurderer situasjonen fortløpende, og det er det er tema i min dialog med Runa Fiske, som har gitt oss mange og gode innspill og tydelige tilbakemeldinger, avslutter han.
Les også: VT-leder Idun Kløvstad krever at kommunen forplikter seg til å ivareta studentene