Regjeringen åpner for mer fysisk undervisning: – Et steg i riktig retning
Regjeringen anbefaler universiteter og høyskoler å legge til rette for mer fysisk undervisning, og tillater skjenking til klokken 23.00.
Det kom frem under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag kveld.
– Vi er nå i en ny fase av pandemien. Vi vet at omikron gir mindre alvorlig sykdom og at sannsynligheten for å bli innlagt på sykehus er redusert, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Folkehelseinstituttet forventer at smittetallene vil øke fremover, men fastslår at viruset gir mindre alvorlig sykdom. Samtidig venter de at kan bli flere innleggelser når flere blir syke i ukene fremover.
Dette er bakgrunnen for at regjeringen nå letter på flere av tiltakene, som ble innført i desember.
Zoom-trøtte studenter kan følgelig juble over at regjeringen nå anbefaler universiteter, høyskoler og fagskoler å tilrettelegge for mer fysisk undervisning.
Anbefalingen forutsetter også at:
– Jeg er veldig glad for at vi nå kan gå over til mer normal drift. Nå har mange ansatte og en del studenter fått tredje vaksinedose, samtidig har fagskoler, høyskoler og universiteter opparbeidet mye erfaring med å drive smittevernfaglig forsvarlig. I tillegg vil regjeringen prioritere å gi studenter tilgang til hurtigtester, sier forsknings og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i en pressemelding.
Ved undervisning for større grupper studenter, med undervisning i auditorier, gjelder de samme reglene som for offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser. Det betyr inntil 200 personer med faste, tilviste plasser.
- Generelle smittevernråd om lufting, avstand og at man holder seg hjemme ved symptomer følges.
- Det er tilstrekkelig tilgang til tester, anbefales det å legge til rette for jevnlig testing av studenter. Tester bør utdeles til studenter og det bør være enkel tilgang til tester på campus.
- Mindre grupper/oppgaveløsning/seminarer i klasserom bør begrenses til maks 30 personer med 1 meters avstand. Avstandsanbefalingen kan fravikes der det er nødvendig for gjennomføringen av undervisningen.
- For undervisning i større auditorium gjelder antallsbegrensningen for offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser, og kravene i smittevernfaglig forsvarlig drift.
NSO: – Et steg i riktig retning
– Dette er et steg i riktig retning, og vi er glade for at de begynner å åpne opp.
Det skriver Tuva Todnem Lund i en SMS til Unviersitas.
– Samtidig er vi bekymret for at enmetersregelen fortsatt gjelder, og hvilke konsekvenser den har for de faktiske mulighetene til å gjennomføre undervisningen. Studentene har lidd hardt gjennom hele pandemien, nå forventer vi at det kommer på plass tiltak for å lette vår situasjon helhetlig, skriver Lund videre.
Hun forventer derfor at studenter inkluderes i dagpengeordningen, og at det satses på studentfrivillighet og lavterskel tilbud. I tillegg mener Lund det er viktig studentene prioriteres til dose 3.
– Av institusjonene forventer vi at de strekker seg langt for å holde så mye undervisning som mulig fysisk, og fortsette å holde campusene åpne, avslutter Lund.
UiO-rektor: – Skal utnytte mulighetsrommet
Svein stølen er Rektor ved Universitet i Oslo. Han sier til Universitas at de er glade for lettelsene.
– Nå må vi tolke de nye reglene godt, og finne ut hvor langt vi kan gå. Vi skal utnytte mulighetsrommet maksimalt, sier han og legger til.
– Men vi hadde håpet at meteren forsvant. Vi hadde et unntak for dette i fjor, høst som gjorde det enklere å tilrettelegge for fysisk undervisning.
Stølen oppfordrer samtidig studentene til å komme seg på campus.
Chateau Neuf åpner mandag
Regjeringen åpner også for servering av alkohol til klokken 23.00. Dermed oppheves det nasjonale skjenkestoppet, som ble innført i midten av desember. Det skjer etter anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
I en tekstmelding til Universitas skriver styreleder i Det Norske Studentersamfund (DNS) Christina Eide til Universitas at DNS vil åpne åpne igjen mandag.
– Vi er glade for å kunne åpne og gleder oss masse til å ønske alle studenter velkommen tilbake til Chateau Neuf, skriver hun.
Helseminister Ingvild Kjerkol opplyste under pressekonferansen at serveringen av alkohol skal skje ved bordene.
– Dette bidrar til mindre bevegelse blant gjestene og sikrer smittevernet, sa Kjerkol.
Universitas har nylig skrevet om hvordan studentpubene i Oslo [er blitt hardt rammet av skjenkestoppen.](aa)
Tiltakene har blant annet ført til at studentbarene mister frivillige, og sliter med rekrutteringen av nye medlemmer.
– Vi mister samlingsstedene våre for de frivillige, sa Eide til Universitas.