Flere studenter får tilgang til lærestedet
Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette digital undervisning. Studenter som må være på lærestedet for å opprettholde studieprogresjonen, kan få tilgang.
Torsdag la regjeringen frem en plan for nedbyggingen av de mest inngripende tiltakene som følge av koronakrisen.
Fra slutten av april har fagskoler, høyskoler og universiteter kun vært tilgjengelig for studenter innen noen prioriterte fagområder som trenger tilgang til lokaler på studiestedet for å fullføre denne våren.
Nå utvides dette til å gjelde alle studenter som er avhengig av tilgang til lokaler for å holde studieprogresjonen sin. Det gjelder fra 11. mai. Det vil gjelde mellom 25 prosent og 30 prosent av studentene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) under pressekonferansen.
Lærestedene skal følge kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift. For ansatte ved lærestedene gjelder fortsatt de samme reglene som i arbeidslivet generelt. Dette inkluderer stipendiater og postdoktorer – det er ikke lenger egne regler for disse.
Derfor kan de ikke åpne for alle
– Jeg har stor forståelse for at flere ønsker seg tilbake til et mer vanlig studieliv. De strenge tiltakene er ikke optimale for noen i samfunnet, men de er livsviktige. Fordi folk har tatt hensyn og fulgt kravene til smittevern kan vi nå endelig åpne samfunnet enda litt mer opp, sier Asheim.
Han forklarer hvorfor de ikke kan åpne for flere studenter:
– Studentene oppholder seg gjerne i et begrenset geografisk område. Mange er avhengig av offentlig transport til og fra studenthybelen og lærestedet. Studentene har en friere form for utdanning og kan i større grad benytte digitale verktøy for undervisning og eksamen, sier han.
– Jeg har stor forståelse for at det kan være krevende å sitte alene og lese på hybelen. Hvis alle fortsetter å være flinke håper jeg at vi kan åpne for enda flere studenter om noen uker. Målet er å gjennomføre semesterstart til høsten med åpne studiesteder. Jeg ber universitetene, høyskolene og studentene om å planlegge for dette.
UiO åpner ikke på mandag
– Dette er gledelig. Hele samfunnet vårt har vært i en eksepsjonell situasjon. Jeg er helt sikker på at studenter og ansatte gleder seg til større åpenhet. De sosiale dimensjonene ved studentlivet er utrolig viktig for læring, sier rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) Svein Stølen til Universitas.
Men studentene kan ikke møte opp på campus allerede mandag.
– Dette kom brått. Nå må vi bruke litt tid på å planlegge selvsagt. Vi kommer til å komme et godt stykke neste uke. Jeg tør ikke å si nøyaktig når vi åpner og hvor fort, sier Stølen.
Han forteller at de ser etter muligheter for i noen grad å åpne lesesaler, der man kan melde seg på elektronisk. De ønsker også å tilgjengeliggjøre noen rom for kollokviegrupper. Hvert enkelt fakultet og institutt må bestemme hva som er mulig ut fra hvordan deres lokaler ser ut, sier Stølen og vektlegger:
– Smittevern kommer på toppen her uansett. Vi kommer fortsatt til å ha digital undervisning. Eksamen kommer til å foregå som planlagt, altså som hjemmeeksamen.
Alle som befinner seg i UiOs bygninger må følge smittevernrådene. Det oppfordres til å sykle og gå dersom det er mulig for å unngå kollektivtrafikk i rushtiden.
Vil ikke gi et klart svar på hvem som får tilgang
Kunnskapsdepartementet opplyser til Universitas at det er hver enkelt institusjon som selv har ansvar for å vurdere hvem som har behov for tilgang av hensyn til studieprogresjon. Dette vil nok i stor grad gjelde studenter som av ulike grunner trenger fysisk tilgang til fasiliteter.
Kunnskapsdepartementet kommer ikke til å sette noen nasjonale kriterier for dette.
Stølen ønsker ikke å gi et klart svar på hvem som skal prioriteres når campus smått skal åpnes igjen.
– Vi jobber med den delen av det. Jeg tror ikke jeg skal svare så spesifikt på det foreløpig. Det må man dessuten se på på instituttnivå. Hver enkelt enhet må vurdere det, fordi det er forskjeller å studere ved et insituttt som driver rene bokfag, og et der det for eksempel er mye pasientkontakt. Det må være tilpasninger der. Noen steder blir det viktig å tilrettelegge for at folk som trenger skriveplass for siste innspurt av master- eller bacheloroppgaven sin.
– Kommer til å se studenter på campus til høsten
– Dere har tidligere sagt at dere planlegger for digital undervisning til høstsemesteret også. Er dere mer optimistiske for åpen campus til høsten nå?
– Vi har tenkt optimistisk hele tiden, selv om noen har tenkt at vi er pessimister. Vi planlegger for alle scenarioer. Vi må planlegge for at det blir trøblete og at vi har en backup-løsning. Jeg tror at vi på høsten kommer til å se studenter på campus i et bra antall. Jeg håper og tror det kommer til å være undervisning i mindre grupper, men jeg tror ikke nå vi vil ha store forelesninger med 400 til 500 studenter til høsten. Vi planlegger for en usikkerhet.
– Hva med fadderuka?
– Vi skal gjøre så godt vi kan for å ta imot alle nye og gamle studenter. Det er klart at det å ta imot nye studenter på en god måte er svært viktig, og det skal vi gjøre, sier Stølen.
– Vi gleder oss til å se studentene igjen. Men vi må være tålmodige. Sammen kan vi se fremover mot en større åpning og lysere og normale tider. Det skal vi glede oss over.