Elise (23) må tilbringe julen i Ungarn
Utenlandsstudenter må være 20 døgn i karantene om de skal hjem til jul. Ungarn-student Elise har eksamen 23.desember. — Jeg tør rett og slett ikke ta sjansen på å smitte noen ettersom jeg ikke får gjennomført en ti dagers karantene før julaften.
Det at det snart er jul, gjør livet enda kjipere akkurat nå
Elise Humerfelt, medisinstudent i Ungarn
— Korona er kjipt for alle, men jeg føler at det her var toppen av kransekaka, sier Elise Humerfelt (23).
Humerfelt studerer medisin på andre året ved University of Pécs Medical School i Ungarn. Nesten hele studieløpet hennes har blitt preget av koronasituasjonen. Denne høsten har det likevel toppet seg: Studentene på andre året skal ha skoleeksamen 23. desember. Humerfelt har derfor tatt avgjørelsen om å bli i Ungarn og droppe julefeiring med familien i Oslo.
— Selv har jeg familiemedlemmer i risikogruppen. Jeg tør rett og slett ikke ta sjansen på å smitte noen ettersom jeg ikke får gjennomført en ti dagers karantene før julaften, forklarer Humerfelt til Universitas.
Aldri før har studenter vært mer ensomme: 3 av 5 studenter føler seg mer ensomme under pandemien
Tøft år
Med få sosiale møtepunkter og arrangementer har det ikke vært enkelt å gjøre seg kjent i et nytt land. Koronasituasjonen denne høsten har gjort studentene enda mer isolerte. I skrivende stund har Ungarn over 180.000 smittetilfeller, og daglig påvises mellom 4000 og 6000 nye tilfeller. Dette har ført til strenge smitteverntiltak.
— Nå er det forbudt å gå ute etter klokken åtte på kvelden, og i gatene er det militærpoliti med maskingevær etter dette tidspunktet. Det er helt sinnssykt her, forteller Humerfelt.
Mye usikkerhet har gjort det vanskelig for studentene å planlegge årets julefeiring.
— Vi har ikke lagt noen planer for julaften her ennå. Reglene er strenge for private arrangementer, og vi vet ikke om portforbudet etter klokken åtte fortsatt vil gjelde i julen, sier medisinstudenten.
— I tillegg er det noen som sikter seg inn på å kunne dra hjem, men det kommer litt an på om de består eksamenene før jul.
Eksamensperioden strekker seg til over juleferien, og studentene rekker ikke å fullføre karantene i Ungarn når de reiser tilbake før skoleeksamen. Om de velger å reise hjem, risikerer de derfor å stryke på noen eksamener.
Nå er det forbudt å gå ute etter klokken åtte på kvelden
Elise Humerfelt, medisinstudent i Ungarn
— Får litt klaustrofobi
De strenge restriksjonene har ført til et ensomt år for Ungarn-studentene. Humerfelt bor alene, men har medstudenter som bor i nærheten. Før pleide de å møtes på kveldene for å lese etter undervisningen, men det er ikke så enkelt når man nå må være hjemme til åtte.
— Man blir veldig isolert og får litt klaustrofobi av det. Jeg tror mange har det tøffere enn de gir uttrykk for. Det å være i et nytt og fremmed land er utfordrende nok som det er, så koronasituasjonen hjelper ikke, sier hun.
Selv har Humerfelt mange nære venner i kullet over henne. Disse studentene har hjemmeeksamen og kan derfor dra hjem til Norge.
— Det er litt sårt å vite at de kan reise hjem, når man ikke har den muligheten selv. Man trenger jul, for den mentale helsen, sier hun.
Det at nordmenn starter juleforberedelsene litt tidlig i år, forstår Humerfelt godt, og hun mener at vi alle trenger noe å se frem til i denne mørke tiden. Samtidig blir ikke årets julefeiring noe lyspunkt for den unge studenten.
— Det at det snart er jul, gjør livet enda kjipere akkurat nå, sier Humerfelt.
Les om Elise som må feire jul på studenthybelen i Ungarn
Ansa: Forventer pågang
Morgan Alangeh, president i Association of Norwegian Students Abroad (Ansa), forteller at de ikke har eksakt oversikt over hvor mange studenter som planlegger å feire julen utenlands i år. Men de vet det er snakk om en del studenter.
De siste ukene har Ansa mottatt henvendelser fra både studenter, foreldre og besteforeldre som er bekymret for årets julefeiring. Med innspill fra Folkehelseinstituttet og Kunnskapsdepartementet har de derfor laget egne reiseråd til studentene.
— Rådene inneholder en del spørsmål studentene bør stille seg selv når de skal ta denne vurderingen. Det handler om studieprogresjonen, men ikke minst om helse. Vi oppfordrer også alle studentene til å ha en plan B for julefeiringen som innebærer en feiring i utlandet, sier Alangeh.
Alangeh har sympati og forståelse for at dette er en tøff tid for mange av utenlandsstudentene, og sier at de prøver å bistå med både digitale og fysiske smittevernvennlige arrangementer for dem frem mot jul.
— Vi prøver vårt beste på å skape et felleskap og sørge for at studentene føler de har noen å gå til. Vi har også en gratis psykologtjeneste for alle medlemmer og har forberedt de ansatte på at pågangen kommer til å øke fremover, sier han.
Imponert over studentene
Alangeh opplever at det er mye pågangsmot blant studentene, og han er imponert over hvor bra de takler situasjonen. Han synes også at Humerfelt har tatt en veldig ansvarlig avgjørelse når det gjelder julen.
— Selv om studenter kan gjennomføre karantenetiden hjemme, så er de fortsatt i karantene. Dette betyr at man ikke kan ha besøk av personer utenfor husholdningen, og at man må vurdere om det er riktig å ta risikoen ved å reise hjem, sier Alangeh og legger til:
— Når man som Elise har familiemedlemmer i risikogruppen, er det forsvarlig å bli værende i studielandet. Men jeg forstår godt at det er et tøft valg å ta.
Han sier også at flere studenter har planlagt alternative julefeiringer allerede.
— Vi vet om studenter som planlegger å feire to til tre stykker sammen med god avstand, mens andre har tenkt til å kjøre en digital jul med familie og venner, forteller Alangeh.
Medisinstudent Humerfelt selv legger ikke skjul på at situasjonen begynner å tære på motivasjonen.
— Det er et utrolig spennende studium, men vi får se om jeg kommer meg gjennom. Den siste tiden har vært tøff, avslutter hun.
Les også: Regjeringen vil trekke tilbake 600 millioner øremerket studenter