Er det på tide å gi bestefar sparken?
Nordmenn er jenter som liker jenter, gutter som liker gutter og studenter som liker kongen
For alle hardbarka monarkister der ute er det harde tider. Den norske partysvensken kronprinsen har som bonussønn, er i hardt vær. Heldigvis for ham har hele rikspressen denne uken vendt blikket mot Geiranger og prinsesse-sjaman-bryllupet der. Hele opptrinnet er mer interessant enn selv det beste reality-program. Endelig er det spenning i det dørgende kjedelige, dog samlende norske kongehus. Men med alt dette oppstyret surrende i media, er det vanskelig å la være å stille seg selv spørsmålet: Skal vi fortsette med monarki?
I ukas Universitas kan du lese hva studenter rundt omkring i Oslo tenker om prinsessebryllupet og monarkiet generelt. Nesten fire av ti har fått et mer negativt syn på kongehuset, og støtten i befolkningen har falt fra 81 til 68 prosent siden 2017, melder NRK. Likevel er det fremdeles bare 19 prosent som ønsker en annen styreform, en økning på usle fire prosentpoeng siden 2017. Mens vi sitter her i våre veggedyrinfiserte studenthybler, er det lett å sikle etter studentbolig på slottet. Tenk på alle hyblene som kunne fått plass i speilsalen. På prinsipielt grunnlag er det urettferdig at stillingen som landets overhode går i arv. Det strider på mange måter, de aller fleste kanskje, med de verdiene som ligger til grunn for et moderne demokrati. Sannsynligvis er det mange som er enige i det. På prinsipielt grunnlag burde folket få velge hvem som skal være vårt ansikt utad.
Dessverre, men heldigvis for kongen, er de aller færreste mennesker prinsippfaste. Og heldigvis for kongen er han en likanes type. Monarki er heller ikke så dumt, skal vi tro forskning fra Wharton School of the University of Pennsylvania. Å ha monarki virker forenende på et land, som i sin tur gir et godt grunnlag for økonomisk vekst, viser forskningen. En monark kan stå for felles verdier, menneskeverd og den slags fine ting, verdier de ikke må gå til valg på hvert fjerde år. Man trenger ikke være forsker for å se at kongens taler om Norge, virker forenende på befolkningen. Nordmenn er jenter som liker jenter, gutter som liker gutter, studenter som liker kongen. Ingen grunn til å lage storm i et vannglass, altså.
Det er kanskje typisk studenter i dag å ikke mene så mye om hvorvidt kongehuset skal bestå eller ikke, men likevel ha litt lyst til å beholde det. Selv om det er vi som skal være den unge, revolusjonære stemmen i samfunnet, er det ikke spesielt utbredt å være uttalt republikaner. Og det er kanskje ikke så rart. Hvem ville vel sparket bestefaren sin? Hvem ville vel sparket hele landets bestefar? Kongehuset er koselig, trygt og et godt ansikt utad. I prinsippet er vi unge gode til å være imot ting. Klimaendringer, ulikhet, monarki. I praksis er det digg å fly mellom Oslo og Bergen for å spare tid, spise kjøtt, arve bolig av foreldre og fortsette med kongefamilie.
Det er på høy tid å avskaffe monarkiet, men de kan godt vente noen år til.