BRUK STEMMERETTEN: Rune Gerhardsen. Arkivfoto: Åshild Støylen.

– Meld flytting til Oslo

Tre av fire oslostudenter har ikke stemmerett i Oslo ved høstens kommunevalg. Rune Gerhardsen (Ap) oppfordrer nå studentene til å melde flytting.

Publisert Sist oppdatert
BRUK STEMMERETTEN: Erling Lae. Arkivfoto: Robin Røkke Johansen.

Slik melder du flytting:

  • Gå inn på www.skatteetaten.no/folkeregistrering. Her finner du skjemaer som du enten kan fylle ut elektronisk eller skrive ut og sende i posten.
  • Når du melder flytting til kommunen der du studerer betyr det at du får tilgang på de samme rettighetene som kommunens øvrige folkeregistrerte. Skatteinntektene av eventuelt arbeid går også til den nye kommunen.
  • Det er frivillig for studenter å melde flytting i studieperioden
  • .

Kommunevalg 2007:

  • 10. september er det kommunestyrevalg. Det skal også velges representanter til bydelsutvalgene.
  • Nytt av året er at man må vise frem gyldig legitimasjon når man skal stemme.
  • Du må være folkeregistrert i Oslo for å ha stemmerett i kommunen. Om du ikke er folkeregistrert i Oslo kan du frem til 30. juni melde flytting hos Skatteetaten.
  • Når du stemmer ved kommunevalget er du med på å velge inn representanter i bystyret. Her bestemmes hovedlinjene i utviklingen av byen og kommunens tjenester, bl.a. fordelingen av pengene kommunen har til rådighet.

Om du er folkeregistrert i en annen kommune, men vil stemme ved høstens kommunevalg i Oslo, må du melde flytting til folkeregistret før 30. juni.

Ifølge tall fra Folkeregisteret er 75 prosent av de 60 000 studentene som studerer i Oslo olkeregistrert i en annen kommune.

Byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, Rune Gerhardsen (Ap), mener at oslostudenter bør være sitt ansvar bevisst.

– Folk som studerer i Oslo bør absolutt melde flytting hit. Det er viktig at alle som bor i byen, også de som bor her midlertidig, uttrykker sin mening. Dette vil være det mest riktige å gjøre, både for den enkelte og for lokalsamfunnet, sier Gerhardsen.

Nåværende byrådsleder, Erling Lae (H), er på sin side mer nøktern.

– Jeg synes at studentene skal tenke gjennom dette nøye, og bruke stemmen på den kommunen der de føler at de har sterkest bånd, sier han.

Innrømmer brutte løfter

Hvis du velger å folkeregistrere deg i Oslo, gir du også avkall på reisestipendet på opptil 7000 kroner. Da Universitas snakket med Gerhardsen før kommunevalget i 2003 lovet han å ta kontakt med Kunnskapsdepartementet, som da het Utdannings- og forskningsdepartementet, med et forslag der studentene kunne beholde reisestipendet selv om de meldte flytting til Oslo.

– Der tok du meg. Jeg har ikke sett på den saken. Mye av det har sammenheng med at Ap ikke kom i maktposisjon ved forrige valg og at jeg dermed måtte ha fremmet forslaget til departementet som privatperson, noe som ville gitt det mindre tyngde enn om det kom fra Oslo kommune, sier Gerhardsen, som legger til at han fremdeles synes det er en viktig sak.

Utredning fra Lånekassen

SVs byrådslederkandidat, Knut Even Lindsjørn, mener man bør se på muligheten for at Oslo kommune kan dekke reisestipendene for studentene.

– Jeg har en mistanke om at Oslo kommune kan tjene på å dekke reisestipendene for studentene om de valgte å folkeregistrere seg her, fordi det ville gitt pluss i form av skatteinntekter til kommunen, sier han.

Leder i Norsk Studentunion (NSU), Jens Maseng, sier at NSU har bestilt en utredning fra Lånekassen om det går an å finne en løsning på problemet i forbindelse med reisestipend og kommunevalg. Han mener det er viktig å stemme.

– Det gjøres en rekke beslutninger på lokalplan som er viktige for studenter, blant annet bygging av studentboliger, barnehageplasser og kollektivtransport, sier han.

– Får ting gjort

Kommunevalgene har hatt tradisjonelt hatt lavere valgdeltakelse enn stortingsvalgene. Mens 77,4 prosent stemte ved stortingsvalget i 2005, stemte bare 59 prosent ved kommunevalget i 2003, den laveste valgdeltakelsen siden 1922.

Erling Lae mener det er viktig at folk bruker stemmeretten sin for å forme lokalsamfunnet.

– Mens stortingsrepresentantene sitter og prater, jobber vi med konkrete saker for hvordan vi skal forme nærmiljøet. Hvis du vil ha ting gjort i nærmiljøet ditt, da stemmer du ved kommunevalget, sier Lae.

– Ser dilemmaet

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD), Per Botolf Maurseth, mener du bør ha politisk innflytelse i den kommunen du føler seg hjemmehørende.

– Hvis en student føler seg hjemme i Oslo, bør ikke vedkommende la være å melde flytting hit på grunn av reisestipendet. Vi oppfatter det i utgangspunktet som rimelig at stipendet beregnes ut ifra hvor du er folkeregistrert, sier han.

– Hva om studenter både ønsker å påvirke sin studiekommune og samtidig besøke sin familie?

– Jeg ser dilemmaet, og at det både er argumenter for å endre regelverket og for å beholde det. Et motargument er at du vil få stemmerett der du faktisk bor.

KD har per dags dato ingen konkrete planer om å endre på dagens regelverk, men skal se på ordningen.

– Saken har blitt tatt opp med oss av enkelte interesseorganisasjoner for studenter, og vi vil høre på deres argumenter, sier Maurseth.

Powered by Labrador CMS