ILLUSTRASJON: Julius Vidarssønn Langhoff

Konte-hvaforno’?

Misfornøyd med eksamenskarakteren? Det var synd det, for Universitetet i Oslo går gjennom ild og vann for å hindre deg å ta den opp igjen.

Publisert Sist oppdatert

– Begrepet «Kontinuasjonseksamen» er like fremmed for UiO som ydmykhet er for Petter Northug.

Studentparlamentet er oppgitt over det svake studentfokuset i Universitetet i Oslos (UiO) utkast til strategiplan for det neste tiåret. Og da er det betimelig å stille spørsmålet: Hvor langt bak i køen av prioriteringer stiller egentlig studentene ved UIO?

«Studenter som har strøket på eksamen og studenter som ønsker å forbedre sin opprinnelige karakter, får ikke mulighet til å ta utsatt eksamen, men må ta eksamen neste gang det gis ordinær eksamen i emnet.» Slik lyder det i forskriften om studier og eksamener ved UiO. I praksis betyr det at emner som bare undervises i et av semestrene, kun arrangerer eksamen én gang i året. Stryker du på denne, eller får en karakter du ikke er tilfreds med, må du altså vente et helt år på å få prøve igjen.

Fakultetene kan styre mye av eksamenspolitikken sin selv, men hva hjelper vel det, når kollektiv avmakt synes å være et utbredt syndrom? Med unntak av medisinsk, odontologisk og matematisk-naturvitenskapelige fakultet, er begrepet «Kontinuasjonseksamen» (også kalt konte-eksamen på folkemunne) like fremmed for UiO-administrasjonen som ydmykhet er for Petter Northug. Det er forøvrig essensielt at muligheten for å ta opp igjen eksamen ved de overnevnte fakultetene, kun gjelder for kandidater som stryker på den ordinære eksamen – ikke for kandidatene som med klump i halsen får bokstaven E lysende mot seg i studentweb. Dommeren har slått hammeren i bordet, og i verste fall dømmes E-studenten til å måtte ta 60 studiepoeng høsten 2010, om han skulle ønske å klatre noe høyere opp i alfabetet. Bøddelen kan begynne å slipe øksa si.

På andre siden av fjellet opererer de imidlertid etter en noe annerledes prosedyre. Jeg snakker selvfølgelig om Universitetet i Bergen (UiB). I tillegg til egne gjentaksregler for Det medisinsk-odontologiske fakultet, arrangerer det juridiske fakultet egen «kontinuasjonsuke» i august. På toppen av det hele benytter både Det samfunnsvitenskapelige og Det humanistiske fakultetet ved UiB seg av noe de kaller for «midtsemestereksamen», hvilket ikke inspirerer til annet enn et uforstående «hæ?» eller «en hvaforno’?» pipende gjennom telefonrøret fra UiO-administrasjonens ansatte ved de ulike fakultetene når de blir konfrontert med fenomenet. Likegyldig om du har utsatt eksamen på grunn av sykdom, har strøket eller er misfornøyd med karakteren, kan du ta den opp igjen i midten av semesteret.

Midtsemestereksamen gir Bergen-studentene en gylden mulighet til å forbedre karakterene i mars og oktober hvert år, uavhengig om emnet er oppe til undervisning eller ei. Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB har ordnet det slik at konte-eksamener for emner som kun har undervisning i ett av semestrene, holdes tidlig påfølgende semester. På denne måten kommer de ikke i veien for andre eksamener som skal avlegges til ordinær tid. Ikke bare er det mulig å ta opp igjen eksamen påfølgende semester om man er misfornøyd eller har strøket på eksamen, det kolliderer heller ikke med eksamener som avlegges til ordinær tid i slutten av semesteret. I Bergen har de lagt det til rette for studentene.

Denne uka er det «Kreativ uke» ved UiO. Meningen er at studentene skal få sjansen til å være med på å påvirke planene for hva slags universitet vi vil ha i fremtiden. La oss håpe at dette blir en uke der studentenes ønsker blir hørt og tatt på alvor, og at det ikke bare blir tomme ord og hvite elefanter.

Powered by Labrador CMS