Ex.phil. på nytt spor

Studentene gir Universitetet det glatte lag når det gjelder førstesemesterstudiet. Verken det pedagogiske eller det sosiale fungerer.

Publisert Sist oppdatert

Endelig er debatten i gang. Førstesemesterstudiet, examen philosophicum og examen facultatum, skal under lupen. Studentene som studerte ex.phil. og ex.fac. høsten 2000 var ikke fornøyde. De trodde ikke sine egne øyne når de kom på forelesninger sammen med tusenvis av andre, bokstavelig talt. De opplevde et fag der ingen brydde seg filla om de kom eller gikk, og de fleste så ikke nytten av det de lærte. Hvor var de praktiske sammenhengene? Hvor var forbindelsene til faget de skulle studere videre? Kom fortsettelsen til å bli sånn også? Mange av disse studentene vil nå applaudere rektor når han vil la ex.phil. og ex.fac. gå i støpeskjeen på nytt.

Vi kan tenke oss dette ønskebildet: Sture Student er russ. Selv om han har tvilt lenge, føler han at han nå vet godt hva han går til når han starter ved Universitetet. Når han så kommer til Universitetsplassen første dagen møter Sture faddergruppen sin. De er maksimum 15 stykker og skal alle studere statsvitenskap, akkurat som fadderen deres gjør nå. Han skal også være deres faglige veileder. Gruppen har seminarer med pliktig oppmøte. De andre dagene har Sture forelesninger som på en spennende måte kombinerer vitenskapsteori med statsvitenskap. Han lærer å kjenne faget sitt, samtidig som han skjønner godt hvorfor de lærer akkurat dette. På et spennende kurs får han også et annerledes møte med de store filosofene, og han lærer hvordan deres tanker er relevante også i dag. Gjennom året arbeider Sture med mappen sin, som ved slutten av semesteret blir evaluert til bestått eller ikke bestått.

I 200 år har studenter lært nesten det samme på forberedende. En solid ballast å ta med seg videre, men noe har skjedd når det i de siste 20 årene har strømmet studenter til universitetene i stadig større mengder. Samtidig som studentmassene har økt, har motivasjonsgraden sunket. Når det gjelder karakterambisjoner er det bare fire prosent av de spurte som har et ønske om å få en meget god karakter til eksamen. Ex.phil. og ex.fac. holder på å miste posisjonen sin. Det har blitt en holdning at fagene er greie å ha, men mange dropper ut etter å ha tatt eksamen. Mange tar faget som et pauseår; et år uten forpliktelser frister mange som kan bo hjemme og jobbe mye ved siden av. Her blir mange silt ut siden de finner ut at de ikke passer til akademiske studier, og det kan være vel og bra. Det som blir feil, er hvis studentene faller av på grunn av de pedagogiske og sosiale kvalitetene ved faget.

Ved å bake førstesemesterstudiet inn i grunnfaget og sette av penger til bedre informasjon omkring høyere utdanning, vil flere antagelig skjønne at å starte på Universitetet innebærer et ansvar. Får man på forhånd silt ut en del av dem som ikke passer til å studere, kan en gi resten av studentene en helt annen start på studiet sitt. En vet dessuten at mange av dem som underviser på førstesemesteret også er lite motiverte. De står på scenen på Chateau Neuf og myser ut mot et berg av studenter, som de bare kan drømme om å få noe særlig tilbakemelding fra. Mye må med andre ord gjøres. En må sørge for at en har et opplegg i starten av studiene der en får en basis av hva akademiske studier vil innebære. Selv om førstesemesterstudiet er tradisjonsrikt, må vi ikke være redde for å gjøre forandringer når det kreves.

Det kan virke som om pengesekken i fremtiden vil følge hver enkelt student, og dermed er det viktig for universitetene å gjøre seg attraktive. Høgskoler og andre universiteter vil fort bli mer attraktive enn Universitet i Oslo når de tilbyr et opplegg som virker mer forlokkende på studentene.

Vi kjenner til at Bergen og Trondheim har en ordning som er mye bedre likt. Her kreves det ikke at en tar ex.phil. og ex.fac. når en starter å studere, men heller bygge det inn i utdanningen sin på et senere tidspunkt.

En av dem som har gjort ex.phil. og ex.fac.-forelesningene verdt å følge, er Arne Næss. Han tar i ett intervju med Aftenposten til orde for forandring, og ledelsen ved Universitetet bør lytte: «De aller fleste som begynner ved Universitetet venter noe annet enn en ny form for skole. I dag er ex.phil. og ex.fac. bare nye hukommelsesprøver. (...) Det er bedre at temaene kommer inn i de enkelte pensa som en del av grunnlagsproblematikken ved de enkelte fag.»

Powered by Labrador CMS