Vi trenger et nytt studenthus, men det eneste forslaget på bordet er elendig
Hvor faen er St. Olavs gate 32?
Vi er hovedstaden – hvorfor i all verden skal vi ikke klare noe bedre enn Trondheim?
Alle som kjenner noen som studerer i Trondheim, har hørt om Samfundet. «Jeg hadde ikke hatt venner hvis det ikke hadde vært for Samfundet», er en typisk ting å si for våre midlertidig trønderske venner. Det virker som at Samfundet har alt – kaféer, foreninger, dansegulv, mer eller mindre suspekte nach-rom, the list goes on. Hva har Oslo-studentene? Sørgelig lite.
Velferdstinget jobber i disse dager med planene om et nytt studenthus. I Universitas' debattspalter har det gått hardt for seg mellom Det norske studentersamfund og Velferdstinget. Linn Skyum, som tidligere medlem av VTs arbeidsutvalg, mener DNS forsøker å «stagnere prosjektet ved å gjemme seg bak «studentenes beste».
Les innleggene her:
DNS: – Ikke bruk 450 millioner på et luftslott, VT!
Linn Skyum svarer: –Slutt å bære havre til en død gris
På tross av den verbale skyttergravskrigen, kommer DNS med et overraskende og godt forslag: «Kunne vi heller forsøkt å samle Det norske studentersamfund, SiO [Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, red.anm.], kommunen og alle utdanningsinstitusjonene om et felles prosjekt og et bygg der det faktisk er plass til å samle studentmiljøet – et prosjekt som er bedre enn både Chateau Neuf og St. Olavs gate 32 tilsammen?». Svaret er ja.
St. Olavs gate 32 ble faktisk først foreslått av DNS selv, i 2015. Dette var av en liten komité som hadde fått jobben med å se etter nytt studenthus. Da komiteen foreslo bygget hvor SiO Helse for øyeblikket holder til, trakk hovedstyret seg. DNS ble i grisebingen. Så, plot twist! Velferdstinget kom på banen, da de så noe i det DNS hadde kastet til side, og i august ble Elisabeth Holien og Jeanette Viken, tidligere leder og nestleder i VT, til og med ansatt av SiO for å jobbe med et forprosjekt for å vurdere om tomten egner seg som studenthus.
Les mer: VTs drøm om et nytt studenthus
Og sånn går nu dagan. VT skal ha et møte senere i høst hvor de skal vurdere forprosjektet, og igjen vurdere St. Olavs gate som alternativ. Og mens VT diskuteter internt og krangler med DNS sitter vi, alle Oslos studenter, og venter. Man skulle tro det var enkelt å sende ut tre små spørsmål til studentene: «1. Bør vi få nytt studenthus? 2. Hvor synes du det bør være? Kom med et forslag til bygg. 3. Bør det være i St. Olavs gate 32?». Intet å finne i mitt e-postarkiv, i hvert fall. Men jeg kan svare her.
Svar til spørsmål nummer én: Ja. Studentene må samles. Ifølge Studentenes helse og trivselsundersøkelse er studenter ensomme, faktisk hele én av tre. Hvis så mange er ensomme, bør vi ikke samles? På Chateau Neuf samles kun en brøkdel, bortsett fra en svett, russetreff-lignende togafest én gang i året. Brøkdelen har det sikkert fint, men vi vet lite om det. Da står man tilbake med tilbud som swingkurs i Eilert Sundts hus, fagforeninger og pils i studentkjellere. Det virker nesten absurd å forestille seg et sted hvor studentene faktisk samles for noe annet enn egne eksamensnerver, men det skjer for eksempel i Trondheim. Vi er hovedstaden – hvorfor i all verden skal vi ikke klare noe bedre enn dem?
Svar til spørsmål nummer to: Arne Garborgs plass 4. Vi må samles på et sted vi har lyst til å samles. Det må være sentralt. Hva er da bedre enn Oslos hyggeligste hus — altså bygget hvor Deichmanske hovedbibliotek er nå? Se for deg dette: Sola skinner, eller kanskje ikke, kanskje det regner — det spiller faktisk ingen rolle! For du løper opp trappene, dørene sklir til side, og du er inne. Nede er det kafé og sofagrupper, i trappene smetter du forbi to stykk i et heftig kyss. Oppe utspilles en heftig debatt om avkolonisering av akademia mellom Dag Herbjørnsrud, Janne Haaland Matlary og Svein Stølen. Senere på kvelden skyves argumentene og stolene til side, og det blir dansegulv under det himmelhøye taket, à la de legendariske litterære nachspielene fra tidligere års Kulturnatt.
DNS-direktøren om kulturen på Chateau Neuf: Nachspielene har gått litt over stokk og stein
VT ønsker seg mye i et nytt studenthus; det skal romme kontorer for studentforeninger og ha en form for serveringsvirksomhet, og samtidig kombinere arbeidslokaler, bar, møterom og forsamlingslokaler med spill som shuffleboard, bordtennis og annet etter inspirasjon fra Kulturhuset. Puh! Det lukter penger og innsats. Da kan det være greit å passe på at flest mulig bruker det når det først er der.
Svar til spørsmål nummer tre: Nei. Ingen kommer til å komme dit. Hvor er egentlig St. Olavs gate 32, spør du? Nettopp. Vi trenger ikke Chateau Neuf nummer to – et sted noen vet om og enda færre kommer til.
I 2020 flytter Deichmanske hovedbibliotek til Bjørvika. Tross gode forslag som å fylle det hele med bikuber, er det enda ikke avgjort hvem som blir neste leietager. Nest etter biene, ser jeg ingen som fortjener å summe i Oslos hyggeligste hus enn studenter. Slutt med den sirlige vurderingen av et hus som ingen bryr seg om, og smell inn en søknad til kommunen om å overta Arne Garborgs plass 4. Det er ikke vanskeligere enn det, VT.