Forskningen til UiO må være klimavennlig!
«Når Equinor inngår en avtale med UiO, bidrar det til å legitimere de 90 prosentene av produksjonen som ikke er fornybar», skriver tre studenter fra Venstrealliansen i dette innlegget.
Norge og verden står overfor en klimakrise. De fleste offentlige og private institusjoner hevder nå at global oppvarming er vår histories største krise. Akademia er en viktig sektor som produserer fremtidens forskning og utdanner fremtidens befolkning. Det har derfor en viktig rolle som premissleverandør for måten vi forstår samfunnet på.
UiO hevder på sine nettsider at «UiO jobber systematisk for en miljøvennlig og bærekraftig drift». Men er det egentlig sant? Siden 2013 har UiO inngått en avtale med Equinor, som skal bidra til petroleumsforskning, men også i nyere tid grønn forskning. Hvor grønt er egentlig dette?
Gard Løken Frøvoll mener studentene selv bør gå inn for muligheten for mer lån: «Ja til valgmuligheter i studiestøtten»
Avtalens hovedvirke er å grønnvaske virksomheten Equinor driver med. Equinor er primært et oljeselskap, og en svært liten del av virksomheten deres er i grønn energi. Equinor har en aktiv interesse av at vi ikke oppnår det grønne skiftet, fordi det vil medføre at mye av produksjonen deres er overflødig.
Når Equinor inngår en avtale med UiO, NTNU og en rekke andre offentlige universiteter, bidrar det til å legitimere de 90 prosentene av produksjonen som ikke er fornybar. Mange hevder at dette er gratis penger. Men all sponsing har en intensjon, og når 40 prosent av denne forskningen er allokert til petroleumsforskning, bidrar UiO til å forlenge oljealderen.
Ville man ha tillatt tobakksindustrien å sponse forskningen på kreft?
Denne og liknende avtaler er en trussel mot et av de viktigste prinsippene for høyere utdanning: akademisk frihet. Avtalen sier ikke eksplisitt hva som skal forskes på, men det er alltid underliggende prinsipper og forventninger når man inngår avtaler med eksterne aktører. Hvor kritisk kan man egentlig være til en aktør som har gitt prosjektet mange millioner med frie midler?
Akademia i Norge er i en svært utsatt økonomisk situasjon. Ville man ha tillatt tobakksindustrien å sponse forskningen på kreft? Antagelig ikke, men den substansielle forskjellen her er at oljenæringen er en hjørnestein i norsk økonomi.
Ledere i foreningslivet oppgitt: «UiO, vi er ikke sinte. Vi er bare veldig, veldig skuffet»
Alle monner drar, men vi redder ikke verden ene og alene gjennom små atferdsendringer og symbolpolitikk. Venstrealliansen mener derfor at avtalen med Equinor må reforhandles eller kanselleres, og at det implementeres større transparens i avtalene man inngår.
For UiO har ikke bare avtale med Equinor, men med mindre organisasjoner, utdanningssteder og konserner. De fleste av disse avtalene er positive, men for å danne en framtidsrettet og grønn forskning er det viktig med åpenhet om avtalene UiO inngår, og premissene.