Nei – studiestøtten er ikke nok
"Det er godt å høre at det finnes studenter som klarer seg fint på den studiestøtten vi har i dag, men det er dessverre ikke sånn for alle," skriver Tuva Todnem Lund i dette svarinnlegget.
Sofie Kristine Flydal [skriver i Universitas torsdag 14.oktober](aa) at studenter ikke trenger mer studiestøtte, og stiller spørsmål om hvorvidt studenter klager for mye. Det er godt å høre at det finnes studenter som klarer seg fint på den studiestøtten vi har i dag, men det er dessverre ikke sånn for alle.
Les også: "Til forsvar for den gjennomsnittlige student"
De fleste studenter klarer seg ikke på studiestøtten i dag
Flydal skriver at de aller fleste studenter klarer seg med det de har, det stemmer ikke. SSBs statistikk viser at 4/10 studenter får økonomisk støtte hjemmefra. 8/10 studenter har deltidsjobb ved siden av studiene. Dette viser at studenter tar ansvar for egen inntekt for å kunne betale for å bo sentralt, og torsdagspilsen, for å bruke Flydals eksempel. Spørsmålet vi må stille er: hvor mange av de studentene som har jobb må ha jobben for å ha råd til å studere? Svaret er 65%.
De fleste studenter klarer seg ikke på studiestøtten i dag. Vi står sammen med Miljøpartiet de grønne, Sosialistisk venstreparti, Venstre, Kristelig folkeparti, Rødt, Fremskrittspartiet, alle ungdomspartiene, Universitets- og høgskolerådet, Akademikerne, Unio og mange flere organisasjoner - om å øke studiestøtten og knytte den til grunnbeløpet i Folketrygden, 1,5 G. Ifølge vårt referansebudsjett går vi i dag 5403 kroner i underskudd hver måned. Med studiestøtte på 1.5 G vil vi fortsatt gå 2485 kroner i underskudd. Alle skal ha like muligheter til utdanning- mener vi i NSO.
Videre nevner Flydal at det er mange tilfeller der studenter trenger tilrettelegging og høyere studiestøtte, og at det nettopp da er viktig å komme disse studentene i møte. Dette er vi helt enige i og jobber med hver eneste dag. Vi jobber for at studenter ikke skal havne i slike situasjoner i utgangspunktet, for dette gjelder mange flere enn de som deler sine historier i media. Økt studiestøtte vet vi at vil hjelpe de aller fleste studenter, men vi vet også at for noen er selv ikke kravet vårt om 1,5 G nok. Når vi får 1,5 G vil de fleste studenter fortsatt trenge deltidsjobb, men kanskje er det nok til at antall timer på jobb i uken ikke går utover studiene. Med et økende antall studenter i alle aldre og livssituasjoner er tilrettelegging sentralt.
Det viktigste spørsmålet nå er om Ap og SP regjeringen nå vil prioritere like muligheter til utdanning for alle, og gi studentene 1,5 ganger grunnbeløpet i Folketrygden.
Les også: "Dalende motivasjon og frafall i lektorutdanningen"