En håndfull kjønnsnøytrale toaletter løser ingenting
Betydningen av kjønnsinndeling viskes ikke ut ved at noen toaletter på UiO blir kjønnsnøytrale.
Studentparlamentet har jobbet lenge for å få innført kjønnsnøytrale toaletter ved Universitet i Oslo (UiO). Dette fordi det skaper en mer behagelig situasjon for mennesker som ikke ønsker å identifisere seg med den tradisjonelle kjønnsinndelingen i samfunnet. Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) ser på dette som en suksess for universitetet. Dette er et stort skritt i riktig retning, men her er det fortsatt mye som gjenstår. Det er ikke mye å vinne på at bare noen av toalettene på lærestedet blir kjønnsnøytrale.
Les saken: [Nå blir toalettene kjønnsnøytrale](1)
Kjønnsnøytrale toaletter kan være til hjelp for mennesker som opplever ubehag ved å måtte gå på et toalett som er merket herre- eller dametoalett. Men ubehaget forsvinner ikke i klasserommet, på trening, i kantina, og på jobb. Personer med fordommer kan fortsatt uttrykke disse andre steder. Er det ikke vanskelighetene med å forstå at alt ikke er sort og hvitt vi må endre på?
Fordommene forsvinner ikke selv om en håndfull toaletter blir kjønnsnøytrale
Ved at UiO gjør noen av toalettene på lærestedene kjønnsnøytrale, vil man få tre kategorier; herretoalett, dametoalett og toalett. Dersom noen synes det er ekkelt eller rart å bruke toaletter som kan brukes av alle, kan konsekvensene bli stigmatisering. Resultatet av det er at personer som ikke er komfortable med å bruke inndelte herre- og dametoaletter segregeres. Det er en risiko at disse nye toalettene kun blir brukt av personer som ikke identifiserer seg etter den tradisjonelle kjønnsinndelingen. Hvis dette er tilfellet, har man presset en gruppe mennesker inn i en ny bås, og ikke visket ut betydning av skillet mellom kjønnene.
Ved første øyekast er løsningen med et sett toaletter som ikke er herre- eller dametoaletter et bra initiativ, men det holder ikke. Alle toalettene burde være kjønnsnøytrale. For det burde ikke spille noen rolle hvem som bruker toalettet før oss og hvem man står og vasker hendene ved siden av. Er dette et reelt problem for noen må de bite i det sure eple og innse at vi lever i 2016. De gamle merkelappene har gått ut på dato, og toalettinndeling har ikke noe formål.
Fordommene forsvinner ikke selv om en håndfull toaletter blir kjønnsnøytrale. Slutter vi å dele opp alt etter kjønn kan vi alle vinne på det med å bli litt mer komfortabel i vår egen kropp og få et litt åpnere sinn.
louisabo@universitas.no