KRITISK: Tom-Daniel Laugerud er leder av Studentstyret på Norges Idrettshøgskole (NIH). Han sier det er uklokt av SiO å nedprioritere karrierearbeid.

SIO Karriere legger ned:

– Utrolig synd for våre studenter

Høsten 2023 ble SIO Karriere opprettet for å tilby karriereveiledning for studenter på tvers av høgskoler og institusjoner i Oslo. Kun et år senere legges arbeidet ned. Problematisk, mener leder av studentstyret på Norges Idrettshøgskole.

Publisert

– Arbeidet til SiO Karriere har gjort det mye enklere å fokusere på arbeidslivsrelevant utdanning.

Det sier Tom-Daniel Laugerud, leder av studentstyret ved Norges idrettshøgskole (NiH). Han er kjempefornøyd med SiO Karriere og er overbevist om at deres karriereveiledningsarbeid har hatt positive konsekvenser på høgskolen. 

Som student har Laugerud selv deltatt på foredrag og kurs holdt av SiO, og han omtaler organet som et friskt pust i arbeidet med karriereveiledning. Han tror SiO Karriere treffer en nerve som ikke så mye annet karriereveiledningsarbeid får til.

– Siden vi startet samarbeidet med SiO Karriere har fokuset på arbeidslivet økt betraktelig på NiH. Det handler om at de har klart å snakke om arbeidslivserfaring som noe mer enn kun CV-skriving og jobbsøknader, men heller noe som er aktuelt for hele karriereløpet. 

Arbeidet til SiO Karriere har gjort det mye enklere å fokusere på arbeidslivsrelevant utdanning

Tom-Daniel Laugerud, leder av studentstyret på NiH

Laugerud skryter også over SIO sin evne til å etablere et meget godt samarbeid med administrasjonen på NiH. Gjennom det har karriereorganet bidratt med verdifulle innspill direkte til høgskolens ansatte, noe som igjen har bidratt til det økte fokuset.

Nyheten om at karriereavdelingen til SiO legger ned faller derfor ikke i god jord hos Laugerud. Han er redd for at nedleggelsen kan medføre at man undergraver viktigheten av karrierekompetanse på vei inn i arbeidslivet.

– Våre studenter er opptatt av hva man skal bli når man blir stor og ferdigutdannet. Da er det utrolig viktig å ha noe konkret som synliggjør viktigheten av dette mer enn bare en enkel Instagram-post, sier Laugerud.

Prioriteringer av semesteravgiften

Leder av hovedstyret til SiO, Eilif Tanberg, bekrefter overfor Universitas at SIO Karriere legger ned. Det skjer kun ett år etter at organet ble til. 

Mai 2023 skrev Universitas om det gamle karrieresenteret drevet av SiO og Universitetet i Oslo (UiO) som etter 31 års drift sa opp 11 ansatte og stengte dørene.

LEDER: Eilif Tanberg er leder av SiOs hovedstyre. Han kan bekrefte overfor Universitas at SiO Karriere legger ned arbeidet.

Nedstengningen av det gamle karrieresenteret skjedde etter at Velferdstinget (VT), et organ som jobber for studenters velferdstjenester i Akershus og Oslo, høsten 2021 vedtok at tilbudene for karriereveiledning i Oslo var sprikende. De ønsket å forbedre tjenesten, og på den måten gjøre det mer tilgjengelig for alle studenter i Oslo på tvers av universiteter og høgskoler.

Som en respons ble SiO Karriere til. Avdelingen ble etablert for å være et sentralisert karrieresenter utenfor en utdanningsinstitusjon. Det nye organet var ikke lenger tilknyttet UiO og ønsket å tilby generell karriereveiledning for alle studenter tilhørende SiO, uavhengig av hvilket universitet eller høgskole de gikk på.

Nå kan det virke som at heller ikke SiO Karriere har fungert helt etter planen. En av de viktigste årsakene for dette er prioriteringen av semesteravgiften. 

– VT har gitt et tydelig signal om at de ikke ønsker at vi skal bruke semesteravgiften på dette arbeidet. Vi har forsøkt å få inn ekstern finansiering, uten å lykkes, sier Tanberg. 

Som en konsekvens ser hovedstyre i SiO ingen annen utvei enn å avslutte arbeidet. 

– SiO bruker semesteravgiften på en rekke andre tjenester på tvers av utdanningsinstitusjonene som f.eks helse og tannlege. Hvorfor er ikke karriere en av disse? 

– For oss er det viktig å følge det signalet VT sender om at de ikke ønsker å bruke semesteravgiften på dette. Vi tror også at karrieretjenester er et arbeid som kan knyttes tettere opp til utdanningsinstutisjonene selv, sier Tanberg. 

Et viktig gjennomslag

Lederen av VT for Oslo og Akershus, Oliwia Skowron kaller vedtaket for et gjennomslag. 

– Vi er veldig kritiske til at semesteravgiften brukes til dette tilbudet, og tenker at tilbudet om karriereveiledning burde ligge hos de enkelte utdanningsinstitusjonene.

PÅ TIDE: Oliwia Skowron er leder av Velferdstinget (VT) i Oslo og Akershus. Hun omtaler nedleggelsen av SiO Karriere som et gjennomslag.

En av årsakene til sin kritikk mot karrieretjenestene, er at Skowron mener dagens karrieretilbud har blitt for generelt og utilgjengelig for studentene. Det medfører at nyttebehovet for SiO Karriere ikke har vært utbredt nok, og av økonomiske årsaker bør da heller ikke SiO økonomisk prioritere det.

– Tilbud om karriereveiledning er ikke nødvendigvis et velferdsgode, og er heller ikke lovfestet som et krav på norske utdanningsinstitusjoner. Da er det ikke SiO sin rolle å fylle det behovet.

Lederen av VT understreker til Universitas at hun ikke er kritisk til karrieretjenester i seg selv. Hun tror bare det er lettere å opprette effektive karrieretilbud som er tilpasset ulike studenter hvis det tilbys på de enkelte utdanningsinstitusjonene.

– SiO består av 27 utdanningsinstitusjoner med ulik fagbakgrunn og spesialiseringer i for eksempel kunst, teologi eller musikk. Det gjør det veldig vanskelig å tilby et felles karriereveiledningsarbeid relevant for alle studenter i Oslo, sier Skowron.

Skape et nytt alternativ

Lederen av studentstyret på NiH, Tom-Daniel Laugerud er ikke enig i premisset om at karriereveiledningsarbeid gjøres best på hver enkelt utdanningsinstitusjon. 

Tilbud om karriereveiledning er ikke et velferdsgode

Oliwia Skowron, leder av Velferdstinget (VT) i Oslo og Akershus

På SiO sine nettsider kan man finne en oversikt over hvilke universiteter og høgskoler som tilbyr karriereveiledning for sine egne studenter. Der listes kun 5 av 27 medlemsinstitusjoner av SiO opp. 

For Laugerud er det tydelig at flere mindre høgskoler i Oslo hverken har kapasitet eller økonomi til å drive eget karriereveiledningsarbeid. Å legge ned SiO sitt organ gjør det derfor mer utfordrende å sette arbeidsrelevant-erfaring på agendaen.

– Å legge ned SiO Karriere vil gjøre det vanskeligere å opprettholde et godt tilbud for karriereveiledning til studenter i Oslo. Da risikerer vi å gå tilbake til det samme gamle, hvor karriereveiledning blir nedprioritert i møte med andre prioriteringer.

Det vil ifølge Laugerud ha helt konkrete negative konsekvenser. 

– Jeg tror dessverre ikke kvaliteten blir den samme for den enkelte student hvis man legger hele ansvaret over på små utdanningsinstitusjoner alene, sammenlignet med et tverrfaglig tilbud med fulltidsressurser.

Powered by Labrador CMS