– Tannleger blir mangelvare

Tannlegestudenter trenger ikke å bekymre seg for framtiden. Det går nemlig mot tannlegemangel i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 vil det være 18 prosent færre tannleger i arbeidsstyrken enn i 2002, viser en ny undersøkelse som er laget av forskningsstiftelsen NIFU STEP.

– Det har vært mye frafall på tannlegestudiet, og det kommer til å bli et stort erstatningsbehov når mange tannleger går av med pensjon om få år, sier forsker Terje Næss som har laget rapporten.

Årlig utdannes rundt 65 tannleger ved Universitetet i Oslo. Professor i samfunnsodontologi Dorthe Holst peker også på at mange tannleger går av med pensjon fram mot 2015. Det ikke vil være nok nyutdannede til å fylle hullene etter dem, forklarer hun.

Holst mener imidlertid at det største problemet er at nyutdannede vegrer seg for å jobbe i distriktene. Det er allerede tannlegemangel i mange mindre sentrale strøk.

Likevel frykter ikke NIFU-forsker Terje Næss noen tannlegekrise. Han tror

tannpleiere, som har tre års utdanning, vil erstatte tannlegene på mange områder.

Dekan ved Odontologisk fakultet ved Universitetet, Pål Brodin, avviser at frafall blant hans studenter vil bidra til tannlegetørke. Etter reformer på 90-tallet utdanner fakultetet nå flere tannleger enn de har fått midler til.

– Prognosene for frafall er lik null de siste årene.

Og jobbutsiktene for nyutdannede tannleger er i alle fall gode:

– Det er kjempegode jobbmuligheter, men disse ligger først og fremst utenfor de store byene. Importen av arbeidskraft fra utlandet er allerede ganske stor, sier Brodin.

Powered by Labrador CMS