Nettverk viktigere enn hva du lærer
6 av 10 tidligere studenter mener sosialt nettverk er minst like viktig for karrieremulighetene som studiet i seg selv, ifølge en ny undersøkelse.
Vil du ha en god jobb etter endt studietid, kan det være en idé å tilbringe mer tid i kantina enn på lesesalen. Ifølge en britisk undersøkelse ser et stort nettverk ut til å være vel som viktig som studiet i seg selv når det gjelder fremtidige jobbmuligheter.
1 av 4 fikk vennejobb
Så mange som 60 prosent av de tidligere studentene som deltok i undersøkelsen, sier at nettverk de skaffet seg under studietiden var like viktig eller viktigere enn universitetsgraden, melder politikkavisen Politics.co.uk. Hele 41 prosent oppgir at en venn fra universitetet introduserte dem for en arbeidsgiver eller sørget for at de fikk en intervjuavtale, mens 24 prosent sier at de faktisk fikk jobben på grunn av en venn eller bekjent fra studietiden.
– Det er åpenbart at dette også er overførbart til Norge. De som er flinke til å følge Ole Brumm-prinsippet, får igjen for at de har vært flinke å kombinere utdanningen sin med relevant erfaring og nettverksbygging, sier leder på Karrieresenteret ved UiO, Gisle Hellsten. Han forteller at ca. 60 prosent av norske arbeidstakere får jobb via andre kanaler enn annonse- og stillingsmarkedet.
Ragnhild Silkoset, førsteamanuensis ved institutt for markedsføring på BI Nydalen, mener at nettverkene du bygger deg under studietiden er meget effektive.
– Det koster så lite ressurser å holde disse nettverkene ved like fordi det ikke er nære venner hvor du må pleie relasjonene sterkt, sier hun.
Hellsten ved Karrieresenteret legger på sin side vekt på at arbeid i studentorganisasjoner, studentpublikasjoner og lignende kan gi verdifulle kontakter som sitter på verdifull skjult informasjon i forhold til jobbsøkingen.
– Det kan være i form av tips om stillinger som snart skal lyses ut, behov for hjelp som ikke er utlyst ennå og anbefalinger fra folk som kjenner til deg gjennom de nettverkene du bygde deg under studietiden, sier Hellsten.
Han understreker likevel at det viktigste er å fullføre utdannelsen.
– UiO er ikke Oxford
Førsteamanuensis i sosiologi ved Universitetet i Bergen (UiB) Johs Hjellbrekke har forsket på sosiale klasser og sosial mobilitet, og tror nettverk er av betydning for karrieren også i Norge.
– At det er en fordel å ha nettverk er i grunnen ganske opplagt. Det er mye informasjon som går gjennom nettverk, som man får bedre tak i om man aktivt bruker de nettverkene man har, sier han.
Hjellbrekke understreker at han ikke kjenner til om det er gjort forskning på holdning til nettverk blant studenter i Norge, og kan derfor ikke si noe om hvorvidt norske studenter, slik som de britiske, setter nettverket like høyt som selve universitetsgraden.
– Men nettverk er nok enda viktigere i Storbritannia enn i Norge. Det engelske universitetssystemet er i større grad preget av eliteinstitusjoner, og rekruttering til eliteposisjoner går i større grad gjennom nettverk fra disse institusjonene. Å ha en grad fra Oxford er nok litt annerledes enn å ha en grad fra UiO eller UiB, sier Hjelbrekke.
Silkoset mener på sin side det ikke er noen grunn til å tro at nettverk i Norge fungerer ulikt fra nettverksbyggingen i andre land.