Valgets kvaler
Med god kompetanse rundt det å fatte valg er det grunn til å tro at man ender opp med et valg man blir fornøyd med, både på kort og lang sikt.
Vi er inne i en tid preget av endring. Særstilling og omstilling er tematikk som både politikere, fagbevegelsen og arbeidsgivere omtaler ukentlig. Eksempelvis har olje- og gassindustrien vært preget av oppsigelser og lavere aktivitet. I forrige ukes utgave av Universitas kommer det frem at 20 000 studenter i Norge vurderer å bytte fag på grunn av utviklingen i bransje. Den beste til å svare på hva som er et riktig valg for en selv er den enkelte student, og med god kompetanse rundt det å fatte valg er det grunn til å tro at man ender opp med et valg man blir fornøyd med, både på kort og lang sikt.
[Les også: Flykter fra oljebransjen](1)
Målet må være å ta et bevisst og opplyst valg. Et viktig spørsmål å stille seg er: Hva må jeg finne mer ut om for å kunne ta en avgjørelse? Det kan være praktiske spørsmål rundt tidsfrister, bosted, økonomi osv. Eller spørsmål rundt ditt verdigrunnlag med tanke på jobbsituasjon og familiesituasjon, eller informasjon du må søke i samfunnet ellers for å kunne ta et informativt valg. Det er ikke sikkert det er mulig å fjerne all usikkerhet rundt valget. Men det å vite at man undersøkte det man kunne, og valgte så godt man kunne ut fra situasjonen, kan gjøre at man unngår å gruble mye på valget i ettertid.
Å bytte studieretning på impuls kan være en dårlig strategi. Professor ved NTNU Patrick A. Vogel sier at man bør bruke tre måneder på livsendrende valg. Bruk tid på å innhente informasjon fra flere kilder og skaff deg et best mulig beslutningsgrunnlag. Stemmer det bildet som fremstilles i dagspressen med det du finner gjennom statistikk, offentlige utredninger og myndighetenes prognoser?
Du trenger ikke stå alene i denne prosessen. Snakk med studieveiledere, viteskaplige ansatte, nettverk og gjerne med oss på Karrieresenteret. Vi møter studenter hver eneste dag som står overfor en valgsituasjon, og vi bistår gjerne.