Vil kutte ut bokstavkarakterer
Musikkhøgskolen innstiller på å avvikle karakter på masternivå. Leder i Studentparlamentet Heine Skipenes mener at universitetet bør gjøre det samme.
Våren 2008 fikk over 70 prosent av masterstudentene ved Norges musikkhøgskole (NMH) karakteren A eller B. I morgen skal studieutvalget ved skolen ta stilling til om bruken av en gradert skala er hensiktsmessig for utøvende kunstfag.
– Bestått/ikke bestått-systemet er kanskje riktigere innen kunstfag, der karakteren uansett ikke har betydning for videre karriere. I de fleste kunstfaglige yrker er det hvordan du presterer, for eksempel ved prøvespill for en jobb, som er avgjørende, ikke hvordan du presterer på en eksamen, sier Kjetil Solvik, studiesjef ved NMH. I hans innstilling foreslås det at alle «skapende masterarbeider» vurderes med bestått/ikke bestått.
I 2006 ble bokstavkarakterer avviklet ved master i industridesign på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, til fordel for bestått/ ikke bestått -systemet.
Instituttleder Jonathan Romm ved Institutt for industridesign forteller at omleggingen har fungert bra for dem.
– Når kunstneriske fag skal kvalitetsvurderes, kan det være problematisk å gradere etter en skala. Kunstverk er ofte lite sammenlignbare kvalitativt sett, så det må ligge en helhetsvurdering til grunn, sier han.
Ifølge Romm er den eneste ulempen ved å bruke bestått/ikke bestått-systemet at det ikke er mulig å gi karakteren A. Dermed blir det vanskeligere for arbeidsgivere å se hvilke studenter som skiller seg ut.
– Vi diskuterer om vi skal bruke «graduated with honours» som en betegnelse på studenter som utmerker seg, sier han.
Heine Skipenes, leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO) ønsker seg økt bruk av bestått/ikke bestått på masterstudier ved UiO.
– Jeg tror det ville være en fordel, rett og slett for å få vekk skjevheten som oppstår på masternivå, hvor utdelingen av for mange toppkarakterer slår skjevt ut, sier han. Studiedirektør ved UiO Monica Bakken hadde ikke anledning til å kommentere Skipenes’ forslag.