Skal redde studentøkonomien med grøt og suppe
Velferdstinget vil at maten i SiO-kantinene skal bli mindre fancy for å få ned prisene. – I dyrtid trengs innovative løsninger, sier universitetsstyrerepresentant.
– Kanskje SiO skal tilby suppe eller grøt i større grad enn det gjøres i dag. Man trenger ikke ha full salatbuffet.
Det sier Oliwia Skowron, som er leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. Under helgens vårseminar ble det vedtatt at Velferdstinget i Oslo og Akershus skal arbeide for at Studentsamskipnaden SiO skal begrense utvalget og nedprioritere kvaliteten på maten i kantinene sine, i håp om at prisene blir lavere for studentene.
– SiO-kantinene har veldig mye god mat. Men Velferdstinget mener det burde innføres billigere mat, slik at studentene kan spare penger fremfor at kantinene skal ha den beste maten. Dette er noe vi kommer til å ta videre til SiO, sier Skowron.
Hun forklarer at dette er politikk som er vedtatt i Velferdstinget, som nå kommer til å arbeide for å påvirke Studentsamskipnaden og sørge for at det gjennomføres.
– Det er altfor dyrt
Studentsamskipnaden SiO står for 32 spisesteder fordelt på de ulike lærestedene i Oslo.
Universitas møter Amanda Pantelić (22) ved Fredrikke spiseri, som er SiOs største spisested på Blindern.
– Jeg har spist her én gang i løpet av snart tre år. Det er altfor dyrt, sier kunsthistorie-studenten.
Også Lejla Custic (21) synes det er for dyrt i kantina.
– Det blir rundt hundre kroner, en ganske dyr lunsj. Det trenger ikke være så fancy, sier hun.
Lektorstudent Alan Harkness (26) spiser ofte lunsj ved SiOs spisesteder.
– Jeg prøver å holde det til under hundre kroner, men i dag gikk jeg langt over, sier han.
Han er enig i at kantinematen er dyr, men er samtidig skeptisk til å begrense tilbudet.
Kanskje SiO skal tilby suppe eller grøt i større grad enn det gjøres i dag. Man trenger ikke ha full salatbuffet
Oliwia Skowron, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus
– Hvis det hadde vært grøt i kantina, så hadde jeg bare tatt med egen mat, sier han.
Medisinstudent Solveig Eline Berg (24) synes på sin side det er en god idé å servere enklere måltider, slik at SiO kan kutte prisene.
– I en drømmeverden hadde vi hatt god kvalitet, stort utvalg og billig mat, sier hun.
Pilotprosjekt
Forslaget ble først fremmet av universitetsstyrerepresentant Oskar Heggernes fra Studentparlamentet ved UiO.
– Vi vil at SiO skal teste ut om det å senke kvalitet og utvalg kan gjøre at de kan servere et billigere måltid som studentene fortsatt har lyst på, sier Heggernes.
Han har inntrykk av at mange dropper SiO-kantina og heller går på butikken for å kjøpe lunsj.
– Jeg hører ofte at folk synes det er dyrt i SiO-kantinene, sier Heggernes og trekker frem studenters økonomi som en motivasjon for forslaget.
– Jeg har lyst til å se hvilke tiltak man kan gjennomføre for å prøve å gjøre maten billigere for studentene, sier han.
Heggernes viser til en undersøkelse gjennomført av SiO fra 2023. Der kom det frem at lav pris var det viktigste for studentene.
– I dyrtid trengs innovative løsninger for en billigere studiehverdag. Hvis studentene ikke liker dette, må man gå tilbake, sier han. Heggernes understreker at ønsket er at dette testes ut som et pilotprosjekt i en periode.
Vil gå i dialog
Hvis det hadde vært grøt i kantina, så hadde jeg bare tatt med egen mat
Alan Harkness (26), lektorstudent
Velferdstinget har invitert leder for SiO Mat og drikke, Liv Karin Solberg Hilsen, til neste møte i Velferdstinget i mars. Hun skal ifølge Skowron holde presentasjon om SiO Mat og drikke, slik at Velferdstinget får bedre forståelse av hvordan de jobber.
– Pris versus kvalitet er en veldig viktig diskusjon for oss. Vi ønsker at SiO-kantinene skal være så billig som mulig, men de må også klare å gå rundt, sier Skowron. Hun føler med studentene som mener matprisene er for høye.
– Vi hører dere og vi ser de studentene som sliter. Men det kommer aldri til å bli like billig som å ha med seg matpakke. Det kommer ikke til å skje, avslutter Skowron.