INGEN IDÉ: Markus Sannes og Pål Martin Christiansen studerer begge idéhistorie. De vet om valget, men ikke hvem som er kandidatene.

Kampen om tronen

UiO går en potensielt historisk vår i møte. Rektorkandidatene skal 13 (!) runder i ringen før vinneren kåres.

Publisert Sist oppdatert

Til våren er det duket for rektorvalg ved Universitetet i Oslo. Universitas har tidligere skrevet om kandidatene. Hver kandidat stiller med et team, som blant annet må inneholde et forslag til prorektor. Enn så lenge er det jussdekan Ragnhild Hennum og medisindekan Hanne Flinstad Harbo som konkurrerer om UiO-tronen. At begge kandidatene er kvinner er historisk. Sist det satt en kvinne i rektorsetet var jussprofessor Lucy Smith, og det var i årene 1993-1998. Hun er også den eneste kvinnelige rektoren UiO har hatt.

Selve valget finner sted fra 24. mars til fjerde april. Den 13. januar starter den offisielle valgkampen, og kandidatene må være godkjent innen den åttende. Altså kan flere kandidater fortsatt melde seg på, men det er usikkert om noen tar steget dit.

Fjerde april kunngjøres hvem som har vunnet, og som dermed blir ny rektor og prorektor ved UiO.

POSTIV: Erik Grimnes Haga, masterstudent i statsvitenskap, heier på studentdemokrati.

Debattrekord

Før valget vil det avholdes hele 13 debatter. At valgperioden er lang og debattene mange er ikke tilfeldig.

–Etter vår oppfatning ble det for knapt med tid til at universitetssamfunnet kunne bli kjent med kandidatene, forklarer søkekomitéleder for rektorvalget Dag Michalsen.

Han ser tilbake til rektorvalget i 2017. Søkekomiteen har gjort mange endringer siden da. Særlig antall debatter er nytt for 2025-valget.

–Selv om man kanskje kjente rektorkandidatene, så fikk man i hvert fall ikke så mye greie på de andre pro-rektorer og viserektorer og sånt, sier Michalsen.

Nå ønsker søkekomiteen at teamene skal treffes på de forskjellige fakultetene eller institusjonene, slik at de som har et forhold til stedet kommer på debattene.

–Folk kjenner seg jo like mye som en mattnatter som en UiO’er. Det er liksom den nære institusjonstilknytningen som folk flest har, og den må bli bevart når man treffer teamene.

Samtidig skal de ha programledelse som gjør at debattene blir preget av de lokale stedenes problemstillinger, men også de store universitetspolitiske temaene. Michalsen beskriver det som en slags pendling mellom det lokale og det sentrale i universitetssamfunnet.

Deltagende studenter?

Spørsmålet neste år blir i hvilken grad studentene deltar i valget. I 2017 deltok bare 10 prosent av studentene. Michalsen tror det blir større deltakelse til våren, men mener dette er avhengig av at informasjonen når ut til studentene.

–Studentene…det kommer litt an på hva din type avis gjør, ler han.

Videre trekker han frem sosiale medier som sentralt, men også at de nå skal ha en stor debatt på engelsk. Det er viktig slik at alle kjenner at de kan være med, poengterer han.

Universitas møter student Emilia Chisim på Blindern. Hun er engelsktalende student på entreprenørskap og innovasjonsledelse og glad for tiltak som gjør at også hun kan følge med.

– Jeg føler at alt er veldig rettet mot norske studenter, sier hun.

Universitas møter også masterstudent i statsvitenskap Eirik Grimnes Haga, som sier han vil delta på noen av vårens debatter.

– Jeg er veldig for studentdemokrati, sier han. Han vet ikke at det er to kvinnelige rektorkandidater i neste års valg.

– Men det er bare veldig kult, sier han.

Han er ikke alene om å ikke vite hvem kandidatene som stiller er. Hverken Pål Martin Christiansen eller Markus Sannes, som begge studerer idéhistorie på UiO, vet at det er kvinnelige kandidater som kjemper om tronen. Christiansen forteller at han visste det var valg, og Sannes stemmer i, dog mer undrende.

– Jeg vet ikke hva rektorkandidatene vil eller kan gjøre for studentene, forklarer han. Juss-studenten Kathrine Bunn er enig at det er spennende med kvinnelige, potensielt historiske kandidater. Samtidig er hun usikker på om debattene appellerer til henne.

– Det kommer litt an på hva det handler om og om jeg har tid.

Samarbeider med studentparlamentet

Samarbeid med studentparlamentet har også vært i fokus i utarbeidelsen av valgplanene. Ifølge Michalsen har studentparlamentet sagt at de skal gjøre alt de kan for å aktivisere studentene. Blant annet skal de holde et allmøte med hvert kandidatteam. Leder i arbeidsutvalget i studentparlamentet Sondre Mattias Klungland er fornøyd med at studentparlamentet fikk være med i søkekomiteens møter, hvor de har planlagt gangen for rektorvalget. At studentparlamentet får representere studentene i det kommende valget, er viktig, understreker han.

– Det er veldig bra at de inkluderer oss på den måten, mener han.

SKAL, SKAL IKKE?: Jusstudent Kathrine Bunn sier at hva rektordebattene handler om avgjør om hun drar på dem eller ikke.

Blant annet skal de holde en stor debatt hvor rektorkandidatene skal debattere politikken sin.

–Den debatten har vi tenkt å holde på Humsam scene. Jeg føler at det blir en god mulighet til å fremlegge studentenes behov og ønsker, og kandidatenes politikk, sier Klungland. 

Historisk duell

Uniforum, nettavis for Universitetet i Oslo, reiser spørsmålet om det nå er vanskelig for en mannlig kandidat å melde seg på. Michalsen mener ingenting er i veien for at en mannlig kandidat kommer på banen innen valgstart.

–Prinsipielt sett mener jeg det ikke er noe i veien for at en mann stiller. For universitetsdemokratiet, det er demokrati, påpeker han.

– Men har du forståelse for at det kan virke vanskelig å stille nå?

–Ja, jeg har forståelse for at det kan virke vanskelig.

Han presiserer at han som leder for komiteen ikke kan si at det ikke er rom for menn. Det er i strid med demokratiet å si det, mener han.

– Jeg må stå på demokratiets side. Og det er at folk stemmer på de de kjenner er bra for Universitetet i Oslo. Det er mitt anliggende.

Michalsen forteller at de nåværende kandidatene er veldig gode kandidater, og at det blir et ordentlig valg. Fortsatt mener han at tre team er bedre enn to, og så videre, og minner velgerne om at det er team de stemmer på, og at det ikke bare er rektor som velges.

Debattene mellom de to rektorkandidatene pågår i perioden 22. januar til 19. mars. I Gamle festsal starter kjøret. Deretter skal det debatteres på auditorier og storsaler blant annet ved Domus Theologica, Sophus Bugges hus, Rikshospitalet og Tøyen Hovedgård, for å nevne noen. Oversikt over hvor og når debattene finner du på UiO sine sider om rektorvalget 2025.

Powered by Labrador CMS