Det juridiske fakultet løsrives fra UiO – Oppretter Det juridiske universitet
Det nye universitetet blir faglig og økonomisk uavhengig fra UiO, men vil kjempe for å kunne benytte seg av fakultetets bygninger i Oslo sentrum. – Svært trist, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Juridisk studentutvalg (JSU) har vedtatt å løsrive Det juridiske fakultet fra resten av UiO og starte en ny Jusutdanning i Oslo sentrum. Det ble besluttet under et ekstraordinært allmøte i foreningen i begynnelsen av mars.
Leder for JSU Askel Kolstad bekrefter til Universitas at foreningen allerede er i dialog med Universitetsledelsen om veien videre for en ny uavhengig jusutdanning. Kolstad sier at arbeidet med det nye universitetet henger sammen med et ønske om mer faglig selvstendighet for jusstudentene.
– Blindernledelsens evinnelige fokus på økt tverrfaglighet er kritikkverdig, sett i lys av at det vil kunne fortrenge dybdestudier av juridiske emner, både blant vitenskapelig ansatte og studenter. Det er i dag ikke lenger mulig å forske på slike sentrale emner som romerrett og fransk statsforfatning, sier han.
Ifølge Kolstad ser også JSU med skepsis på de mer radikale strømningene Blindern fører med seg til sentrum. Her trekker han blant annet fram at avkoloniseringsdebatten som har preget akademia de siste årene, har lite relevans for jussen.
Økonomisk uavhengig
Det nye universitetet vil også bli økonomisk uavhengig fra resten av UiO. Det tidligere fakultetet vil dermed få større rett til å bestemme over de tradisjonsrike sentrumsbygningene til universitetet, som i dag kan benyttes fritt til disputaser, mottakelser og andre faglige arrangementer.
For JSU har det lenge vært et mål å ta kontroll over universitetsaulaen i Domus Media. Aulaen er per i dag ikke under Det juridiske fakultets kontroll.
– JSU ser ikke behovet for at Blindern skal beslaglegge universitetsaulaen til ikke-juridiske formål, når aulaen kan komme den store massen av jusstudenter i Oslo til gode. Situasjonen slik den er i dag, er uverdig, sier økonomiansvarlig i JSU Terje Horpestad til Universitas.
Et uavhengig jusuniversitet i sentrum vil også kunne bidra til å styrke utdanningens prestisje, mener JSU-leder Kolstad.
I forbindelse med en mulig oppmykning av gradsforskriften, som regulerer hvilket institusjoner som kan tilby profesjonsutdanninger innen fag som jus, medisin og psykologi, håper Kolstad at det nye universitetet vil bidra til å slette alle gamle bånd jusutdanningen i Oslo har hatt til universitetets tradisjonelle Blindern-forankring.
– Ved å fjerne oss fra assosiasjoner til de mindre relevante fagene og linjene der oppe på Blindern, og samtidig gjøre det enda gjevere og flottere å ta utdannelsen i sentrum, tror vi at Det Juridiske Universitet vil bli et universitet i særklasse. Dessuten er det så fryktelig irriterende med alle disse blindernstudentene i våre bygg, sier han.
Det er foreløpig ikke anslått noen tidsramme for når Det Juridiske Universitet vil åpne. Men Kolstad og Horpestad opplyser til Universitas at de for øyeblikket jobber med å ferdigstille søknaden om akkreditering til NOKUT (Norsk organ for kvalitet i utdanningen).
– Hvis søknaden blir godkjent, noe vi håper at den blir, kan vi håpe å ta imot nye studenter fra høsten 2022, sier Horpestad.
Stølen: - Vil kjempe mot dette til siste slutt
Rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen bekrefter til Universitas at de er i gang med forhandlingene med JSU om betingelsene for løsrivelsen.
– Det er klart vi synes dette er svært trist og vi vil kjempe mot dette til siste slutt. For å markere kampen og for å markere at det fortsatt og uansett vil være Universitetet i Oslo som er nasjonens Universitet med stor U, vil det nye rektoratet fra 1 august flytte inn i de flotteste kontorene i Universitetets gamle sentrumsbygninger, skriver Stølen i en e-post til Universitas.
– Dette vil vi gjøre uansett for å stå imot mulige framtidige forsøk på løsrivelse, legger han til.
Stølen skriver videre at det ennå gjenstår mye før JSU får gjennomslag for prosjektet. Samtidig understreker han at det virker som at JSU ikke helt innser hvilke konsekvenser løsrivelsen fra resten av UiO vil medføre:
– Det er jo slett ikke mulig at de vil kunne beholde dagens lokaler. Jeg regner med de da vil sikte seg inn på lokaler i Oslo vest og ikke på Kjeller hvor det er ledige lokaler. Dyrere lokaler gir mindre midler til læringsmiljø. Dette er korttenkt og mer preget av markeringsbehov enn av faglighet, skriver han og legger til:
– Det er forøvrig interessant at de trekker inn fransk statsforvaltning som en utfordring i en tid hvor rektoratet har spisskompetanse på både statsforvaltning og fransk hoffdiktning. Dette viser at vi har uutnyttede muligheter for tverrfaglighet.
– Er det fare for at andre fakulteter også vil kunne løsrive seg fra resten av UiO i tiden framover?
– Jeg er optimist og har stor tro på at Norges Universitet; bestemt form, entall og stor bokstav også i framtiden vil holde tett og godt sammen. Vi trenger hverandre. Og jeg er en stolt av å være rektor for norges fremste jusstudenter.
Innholdet i denne saken er ikke riktig. Universitas ble kontaktet av Juridisk Studentutvalg for en drøye uke siden, som lurte på om vi ville være med på en aprilsnarr. Da vi forklarte spøken til UiOs presseavdeling, ville også UiOs rektor Svein Stølen være med på spøken. Det juridiske fakultetet skal altså ikke løsrives fra UiO. God 1.april!