Jusstudenter satte eksamenslesing på pause for treklemming
Universitas ble med da fem jusstudenter flyktet fra asfaltjungelen til naturmeditasjon i Bygdøys skoger.
En tirsdag klokken 12 er det duket for en pustepause i pensumlesingen. Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har invitert til gratis naturmeditasjon for studenter på Bygdøy Sjøbad, med bål og mat etter meditasjonen. Høstpust, har arrangementet fått navnet. Her skal naturcoach Susanne Maria Genneper ta oss med gjennom Krokskogen på Bygdøy, hele veien til Bygdøy Kongsgård ved Paradisbukta.
Blant de oppmøtte denne dagen er fire jusstudenter. De sitter til vanlig sammen på lesesal på Domus Juridica. Isac Falch Alsos, Johanne Skarbø Pedersen, Halvard Haslestad Skarpmoen og Linn Elise Rognes følte behov for noen pauser fra masterskriving og pensumlesing.
Skarpmoen foreslo at hver av dem skulle invitere resten på én høstaktivitet dette semesteret. Til nå har de blant annet vært på høstutstillingen.
Nå var det initiativtaker Skarpmoens tur, og da ble det naturmeditasjon med Naturvernforbundet. Det er bare Rognes som har prøvd å meditere før.
– Jeg har bare meditert alene, så det blir spennende å gjøre det sammen, sier Rognes.
Les også: Klimademonstrasjoner verden over: Studenter er lei av tomme løfter
Ro og behag
Naturcoach Genneper har en usedvanlig ro over seg, og en behagelig stemme. Vanligvis driver hun med coaching for enkeltpersoner, der hun tar med personer ut i naturen og gir dem forskjellige meditative oppgaver. Dette er for å gi dem det hun betegner som en sterkere naturtilknytning – at de blir mer bevisst den naturen de på en vanlig joggetur i skogen ikke ville fått den samme tilknytningen til. Men hvordan henger naturmeditasjon sammen med naturvern?
– Du blir mer bevisst og emosjonelt knyttet til naturens prosesser og kretsløp, sier Genneper.
Hun forklarer at det er en sammenheng mellom emosjonell tilknytning til naturen og ønsket om å bevare den. Blir vi mer bevisst på hva naturen kan gi oss, vil vi også bli mer opptatt av å verne den, mener hun.
– Naturen kommuniserer mer til oss enn vi vanligvis er bevisst. Den speiler oss, våre følelser og tanker, sier Genneper.
Pust inn, pust ut, gjesp
Vandringen starter ved vannkanten på Bygdøy sjøbad. Vi står på stranden og blir bedt om å puste – og gjespe – i takt med vannet som treffer strandkanten.
– I forelesningssalen må man ofte undertrykke gjesp, men ikke her. Gjesping er sunt! sier Genneper til deltakerne.
Tell skritt
Vi beveger oss vekk fra vannkanten og vandrer oppover mot skogen. Her får vi en ny oppgave: se og telle skritt. Tempoet er betraktelig lavere enn det vi er vant til i asfaltjunglen som omringer byens campuser. Vi går i stillhet, og teller inni oss.
Genneper forklarer at tellingen gjerne kan gjøre oss utålmodig. Men samtidig blir vi tvunget til å senke tempo og sentrere fokuset vårt.
Lytt, lek, lukt
Når vi er ferdige med tellingen, går vi et lite stykke før vi får neste oppgave. Nå skal vi stoppe opp og lytte. Rette fokus på forskjellige lyder, og gjøre oss dem bevisst. Neste oppgave er å ta og føle på det vi går forbi.
– Vær som et barn som vil ta på alt mulig og som synes alt er spennende, formaner Genneper.
Hun ber oss kjenne på forskjellene på hvert tre. Har du noen gang tenkt over at et tre kan være varmere enn det ved siden av? Fascinerende.
Så skal vi lukte. På trestammene, bladene, grenene.
Topografisk løv
Når vi er ferdige med å lukte, ber Genneper oss plukke med oss et løv. Vi kommer ut i en liten åpning i Kongeskogen. Rundt oss står mektige, høye bjørketrær, og vi stiller oss i sirkel, med hvert vårt blad.
Naturcoachen vil at vi skal se ordentlig på bladet vårt.
– Lat som om bladet er en øy, og følg kystlinjen hele veien rundt bladet, sier hun.
Deretter leser Susanne Maria Genneper opp en buddhistisk meditasjon, riktignok oversatt til engelsk, for oss:
– You hold a leaf in your hand.
What do you see?
A leaf is a leaf; it is not a flower.
But in fact, when we look deeply into the leaf, we can see many things.
Etter opplesningen, snur vi oss, og retter fokuset ut fra sirkelen og ut i naturen. Jeg tenker på det coachen fortalte før vi begynte. Naturbevissthet. Naturkommunikasjon. Naturtilknytning. Vi går videre.
Klem et tre
Genneper ber oss velge oss hvert vårt tre, som vi skal lene oss mot. Vi skal se opp mellom bladene, føle på treet, kjenne at det er levende. Jeg blir nesten litt glad i mitt eget tre.
– Dere kan klemme treet hvis dere vil, sier Genneper.
Det vil jeg. Jeg ser rundt meg at noen av jusstudentene gjør det samme. Andre ser opp på grenene før de går videre.
Høstgul lund
Vi kommer til et stikryss i den gyldne løvskogen, og Genneper forteller oss om en øvelse vi kan gjøre selv når vi er ute i naturen. Her skal hver av stiene representere retningsvalg i livet. I naturcoachens veiskillemetafor kan man utforske alle stiene.
– Tenk deg at den ene stien er at du slutter på jus, og gå bortover den en stund. Den andre stien er at du fortsetter. Den tredje stien kan være at du for eksempel begynner på biologi i stedet, sier Genneper.
De fem jusstudentene smiler.
Bål. Suppe. Prat
I over en time har vi vandret rolig i nesten total stillhet. Omsider kommer vi frem til Bygdøy kongsgård. Her står en av de ansatte klar med gresskarsuppe og kjøttsuppe til oss. Grønnsakene er selvdyrket i området. Det er tent bål i en bålpanne, og det er lagt ut veikart over skogene her på Bygdøy. Juristene kaster seg over kartene før de forsyner seg med mat.
Gjengen sier de er veldig fornøyde med dagens utflukt. Halvard Heslestad Skarpmoens valg av høstaktivitet har stått til forventningene.
– Det var fint med en tur midt på dagen, så vi fikk litt oppbrudd i studiedagen, sier Johanne Skarbø Pedersen.
De andre nikker seg enige.
– Hvilken øvelse likte dere best?
– Jeg synes kanskje det beste var å stå nede ved vannkanten på starten. Det var veldig fint, sier Linn Elise Rognes.
Jusstudentene mener det er viktig å ta seg noen avbrekk fra studiehverdagen.
Også arrangørene er fornøyde. Dette var et pilotprosjekt, forteller Maria Andersen som er prosjektleder for aktiviteter og arrangementer i NOA. Planen er å gjenta Høstpust for studenter som trenger et avbrekk fra studiehverdagen. Meditasjonen kan være en fin måte å senke skuldrene på før eksamen, mener hun.
Les også: Krever at urfolk får større plass i klimakampen
– I naturen blir vi ikke dømt
Narurcoach Genneper mener det er mange fordeler med å dra ut i naturen. Hun tror mennesker ofte har en tendens til å glemme at de faktisk selv er natur. Det blir for eksempel tydelig når man snakker om å «besøke» naturen.
Målet med naturmeditasjon er å bli mer bevisst sin egen deltakelse i naturen, forklarer Genneper. Ved å sette fokus på detaljene, det levende, de forskjellige kretsløpene kan man oppleve å kommunisere med naturen.
Det er dessuten psykisk bra for oss å være i naturen, påpeker hun. En rekke studier bekrefter at natur og grønne områder senker hjerte- og pulsrytmen og en studie fra 2013 viser at kontakt med naturen reduserer både stress og depresjon — selv ved et kort opphold i grønne omgivelser.
– I naturen blir vi verken vurdert eller dømt. Vi kan bare være den vi er, vi behøver ikke prestere, vi kan faktisk glemme oss selv, sier Genneper.
Dette gjør at man kan slappe av på en helt annen måte enn det man gjør i byen, omringet av andre mennesker, mener hun. De fem juristene er enige om at det var deilig med en pustepause mellom pensumlinjene.