Reisen til juleølstjernen

En liten gruppe særdeles øltørste og høyst habile øl-connaisseurer, håndplukket av Universitas-redaksjonen, tok seg fri fra eksamenslesingen en kald kveld sent i november, og fastslo en gang for alle hvilke juleøl du bør helle innpå og hvilke du bør styre unna. Her er fasiten

Publisert

Sagene rød jul – 4,7%

Mer IPA enn juleøl? Kanskje derfor den står til en C+!

Vi starter reisen til årets juleølstjerne med en øl som skuffer alle ombord i sleden. Ølen er like rød som nissefar selv, og hinter til noter av kaffe og rosin. Lukta er sterk, men smaken er tam, og forsvinner med én eneste gang. Juleøl er skapt for å utfordre – men det skjer ikke mens panelet sipper på denne bedrageren.

Karakter: D+

Frydenlund Juleøl – 4,6%

«Kjempegod!», sier en. «Blodsmak!», sier vampyren i rommet. Denne ølen er saftig og smaken holder seg på tunga. En folkelig juleøl, med fint og enkelt design. Den skiller seg ut uten å bli for sær, men er samtidig en øl du ikke drikker for mye av. Egner seg dermed for selveste julaften. Juleølens kjørepils!

Karakter: B

Hansa Juleøl – 6,5%

Dette er en mørk, fyldig og velbalansert øl. Kanskje ikke en typisk juleøl, da den kan smake IPA og lukte citrus. Pluss for at den ikke smaker for sterkt til tross for prosenten, minus for kjedelig etikett!

Karakter: C+

Somersby Christmas Cider – 4,5%

«Jævlig god!». Er heller ikke så søt som cider pleier å være - bra! Bør nytes alene (kanskje etter middag og før dessert?). Men den har likevel den vonde cider-ettersmaken og en harry etikett med for mye info. Den skapte en svært splittet jury: «Smaker som om noen har drukket fireball og det har kommet opp igjen!», hevdet en. Men, som Ibsen sa, «flertallet har alltid retten», så vi gir den A!

Karakter: A-

Tuborg juleøl – 4,5%

Etiketten er blå og minner om en gjeng nisser med luer av lik farge, som løp rundt og var redde for dagslys (har aldri sett Jul i Blåfjell). Ølen smaker vanlig tuborg, og det er der problemet titter frem. Den er frisk, lys og tam, men man finner ikke engang en rest av krydder i ølen. Panelet mener den ikke fortjener å bli drukket på julaften, men heller på «julefrokost med gutta».

Karakter: D

Dahls julebrygg – 4,6%

Dahls leverer julebrygg med smak av ukverna bygg/havregrøt. Ølet er matt i smaken, litt mørkt og litt søtt, og det ropes «Du har ikke svart på oppgaven!», da den ikke smaker jul. Utenom en i redaksjonen som ga den en B, stryker vi den, for ikke å ha forstått oppgaven.

Karakter: Ikke levert

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale – 7,5%

Mens himmelen mørkner, blir ølen som skal smakes sterkere, og bedre. Med en gang setter den forventningene høyt med sin giga-flaske som ruler over alle de andre. Ølen inni gir et fullverdig smaksbilde av krydder, og redaksjonen mener den høyeste juleølen er av høyeste sort, og vil dermed gi den den høyeste bokstaven i alfabetet. Den får følgelig en Å.

Karakter: A (Å)

CB Juleøl – 6,5%

Hva er vel ikke mer jul enn smaken av nellik, kaffe, tannkrem og våt ull. Ølen byr på ulike spennende smaker – men ingen treffer. Med unntak av en sørlending i panelet som gav den A, fikk den F fra resten.

Karakter: F

Ringnes Juleøl – 4,6%

Med forbehold om at redaksjonen raskt har fått en forhøyet promille, er denne ølen ganske tam etter forrige – det blir som å hoppe etter Wirkola! Lukter papp og smaker som vanlig pils: «Det er som om man har puttet litt juleøl i bunnen av glasset, og har fylt resten med tubis».

Hvis du noen gang har tatt en slurk av en halvtom pils noen har spyttet snusen sin oppi og elsket det, har Dahls laget ølen for deg.

Karakter: D-

Fredrikstad juleøl – 6,5%

Tammere enn toget! Og med hint av aspartam og røykrester, går den ned «på samme måte som en ille dårlig, ifa-infused tab x-tra gjør hos hf-kællen». Det konkluderes med at den passer veldig godt med lakserende tabletter.

Karakter: E

Hansa Julebrygg – 4,7%

«Slår deg i ganen, men legger seg som en myk vannseng nedover halsen» høres fra en ølsmaker med alkoholet boblende i blodet. Den smaker mykt og fint, men flere i panelet forvirres over julebryggets lilla pakning – er den ment til advent eller til halloween?

Karakter: A-

Nordlands Juleøl – 4,5%

Kudos for etiketten! «Men vi må ikke la oss forhekses av fargene», skyter sokratikeren i panelet inn. Den smaker ikke direkte dårlig, men ligner mer på en typisk nordlandspils enn en juleøl, og er nokså banal. Nå får nordlendingene høre det: «Fætte kjedelig», «Skuffandes som en slapp hæstkuk!», etc.

Karakter: D+

Borg juleøl – 6,5%

En helt streit juleøl som er enkel å chugge (perfekt for de som feirer julaften alene). Den er søt, tørr og mørk, men bittelitt kjedelig.

Karakter: B

Dahls Lille Bjørn juleøl – 4,6%

Ølen for deg som vil snuse julen inn! Hvis du noen gang har tatt en slurk av en halvtom pils noen har spyttet snusen sin oppi og elsket det, har Dahls laget ølen for deg. Nå må flere i panelet gå for å drikke vann (forståelig nok).

Karakter: F

Ringnes Lite Jul – 4,3%

Lite smak + lite jul = Ringnes Lite. En veldig (eple)kjekk sørlending mener den smaker som om du blanda ut iste-pulver med julesmak og dobbelt så mye vann som oppskriften tilsier. Han var dog den eneste som trakk den linjen. Resten av panelet syntes den satt godt i kjeften, og smakte bedre enn vanlig Ringnes juleøl.

Karakter: B-

Alkoholfri juleøl faller ikke i smak hos Universitasredaksjonen.

Santa Clausthaler – 0%

Creds for ordspillet! Men det går ikke lange tiden før problemene begynner å melde seg. Redaksjonen gir svært varierte beskrivelser, men er samstemmige i dommen: «Oppvaskvann», «lutefiskkraft» og «en dert med erter» er blant sammenligningene den berettiget blir tildelt. (Nå kjennes det riktignok godt med en alkohol-pause for en gjeng med varme kinn og varig svekkede balanseevner).

Karakter: E

Ringnes juleøl sterk – 6,3%

En mild staut av en juleøl. Redaksjonen har nå begynt å velte øl, men greier likevel å komme frem til at ølen er kurant, og preget av en tjæresmak – nesten akkurat slik juleøl burde være.

Karakter C+

Clausthaler Munkholm – 0%

Panelet kommer frem til at den ikke fortjener å bli drukket bare for å bli drukket engang, og stryker den umiddelbart.

Karakter: F

Hvit Jul – Sagene - 0%

«Smaker som alkoholfri øl bør smake», sies det, før den litt for alkohol-elskende panelisten bastant konstaterer: «Alkohol er på pensum, så den får stryk!».

Karakter: F

Ringnes julebokk – 9%

Ølen lukter sprittusj, og man merker at den har et alkoholinnhold på hele ni prosent. Det er noe uferdig med den, og den kan ligne hjemmebrygget øl uten smak. Det diskuteres om den passer best til pinnekjøtt eller kake, og før det bryter ut i allsang i panelet blir det konkludert at den faktisk er en dessertøl.

Karakter: C+

«Sirupsnipp på flaska. A+!» skal vi tro et av redaksjonens medlemmer.

Kong vinter – Dahls – 7%

Bred enighet om kvaliteten, men er dette egentlig juleøl? Og for en forferdelig etikett, da. Smaker godt av vanilje og sevje og er, ifølge én, «Hanukkah-vennlig»(?). En annen sier: «Smaker som om man er i slalombakken og faller og biter tenna fast i et tre». Et vanilje-belagt tre da, eller?

Karakter: B

Sagene sterk rød jul – 6,5%

«Sirupsnipp på flaska. A+!», utbryter én umiddelbart. Men resten av juryen er for fulle til å si noe mer, så ned fra taket kommer ingen ringere enn oslolosen: «Denna ølen hakke noe med det ekte Sagæne å gjørra! I gamle dagger skulle julølen værra vond – «Den er for god til å drikkast», ville folka på Riværn ha sagt før dem spytta det ut igjen. Det var tyskerne som bestemte at juleølen skulle smake godt…»

Karakter: A

Fredrikstad juleøl – 4,7%

Nattehimmelen er blitt luguber og redaksjonen lunefull. Hva er dommen over kveldens siste juleøl? Stående applaus! Chapeau, Fredrikstad! Ølen er transparent og herlig, tykk og fyldig, røkt og overskridende, og en verdig endestasjon i denne uforutsigelige reisen av en smaksbombe. Takk for i kveld – nå er det på tide med en akevitt!

Karakter: A

Dahls juleøl – 6%

En sipp av ølen, og det skrikes pumpernikkel fra alle kanter. Den er like crisp som rugsprø på en søndagsmorgen, og sterk nok til å disiplinere vekk gårsdagens skam. Det skjer en polarisering i panelet – noen mener den fortjener å stryke, andre mener den fortjener langt mer

Karakter: C-

Sagene tannjul – 8%

«Bro, den var jævlig god!» bedyrer én mens Kurt Nilsens sødmefylte toner influerer rommets øreganger. «Jule-Guinness!», legges det til. For dette er en veldig mørk øl, med en farge ikke ulik oljen for tannhjul, og passer som sådan meget bra til navnet. Lukter sprit, smaker mye og gir en ettersmak av iskaffe.

Karakter: B

Hansa juleøl – 4,7%

«Den fanger bakdelen av tunga!» ropes det. Ølen er helt midt på treet, men litt spissere enn Hansa julebrygg. Den smaker et «mykt ingenting», og det virker som om humla i ølen har fått innvilget sykemelding ut året.

Karakter: B

Hansa Julebrygg – 6,5%

Hansas julebrygg er fyldig og smakfullt. Lukter karamell og smaker liksom som knekken som holder pepperkakene sammen hele romjula.

Karakter: B-

Borg juleøl – 4,7%

Med lukt av et gammelt urinal, og en smak av kanel-infisert bestemor-te, gir panelet ølen en C. Smaken forsvinner så fort fra munnen at enkelte ikke rekker å danne seg en mening.

Karakter: C-

Dahls juleøl – 4,5%

«Noxegodt!» roper én etter første sipp, men ingen tør si seg enige i påstanden. Panelet har nådd et tidspunkt av kvelden hvor alt smaker godt, og ingen stoler på egen (eller andres) dømmekraft. Alt som kommer frem, er at den smaker sure sokker og skam.

Karakter: E

CB Juleøl – 4,7%

Redaksjonen er nå like tam som ølen og sier at den ikke fortjener en kommentar engang.

Karakter: F-

Powered by Labrador CMS