Bærekraftig chic: Gjenbruk er mer trendy enn noen gang, og snilt mot lommeboka.

Julegavetips til fattige studenter

Fra eksamensstress til gavepress. Universitas guider deg gjennom julegavehandelen som fattig student.

Publisert

Denne uka er det Black Friday, som markerer startskuddet på julegaveracet. TV2 rapporterte nylig at den gjennomsnittlige nordmannen kommer til å bruke over 12.000 kroner på julehandelen i år. 

For Ola og Kari Student er realiteten nok en helt annen. Selv om studiestøtten fikk sin største økning på 15 år for undervisningsåret 23–24, er det mange studenter som sliter.

Ola Myhre Tørum (23), bachelorstudent i bærekraft og utvikling på UiO, er bekymret for hvordan pengene skal strekke til denne jula.

– Budsjettet på julegaver er ekstra stramt i år på grunn av de høye prisene, forteller han, og peker på Oslo som en spesielt dyr by.

Men frykt ikke, Ola! Universitas har finkjemmet Blindern for lommebokvennlige julegavetips som viser at det er tanken som teller.

Trendy, billig og miljøvennlig 

Nylig publiserte Finnno sin rykende ferske julegaveundersøkelse for 2023. Resultatene er gode nyheter for oss studenter med noe skral sparegris. 9 av 10 nordmenn er nemlig positive eller likegyldige til å motta brukte julegaver. 

Så lenge man får noe man liker, viser det seg, har det for de fleste ingenting å si om det er nytt eller brukt.

«Vi ser at folk er mer positive til det år for år», skriver Finn.no til Universitas. 

«Det er ingen grunn til å tro at denne trenden skal stoppe, heller tvert imot.»

Bruktkjøp kan være den perfekte løsningen for en student som koker suppe på en spiker. Ikke bare er det trendy og billig, men det letter også på hele selskapets klimasamvittighet mens innpakningspapiret tårner seg opp.

Ena Holterman (23) er bachelorstudent i spesialpedagogikk på UiO, og anbefaler folk å ha julegavene i bakhodet mens man drar på brukthandel til seg selv.

– Om man kjøper brukte klær får man mer for pengene, og det er gjerne bedre kvalitet enn nytt, sier hun.

Brukte klær kan man finne på digitale tjenester som Tise og Finn.no, eller fysiske butikker som Fretex, Livid og Uff. Ellers er det bruktmarked på Birkelunden og Vestkanttorvet hver helg, hvor man aldri vet om bestemors neste favorittvase kan dukke opp.

Holterman påpeker likevel at det kan være vanskeligere å gi brukte klær i gave fordi det ofte ikke kan byttes. Noen bruktbutikker har imidlertid returmulighet dersom man har kvittering og prislappen fortsatt er på plagget.

Selvgjort er velgjort

Kjærlighet er gaven ingen får nok av, og minner er gaven som fortsetter å gi. For studenter som nylig har etterlatt et tomrom i barndomshjemmet, kan dette utnyttes uten å bruke en krone.

Holterman foreslår at man kan gi bort lapper hvor man har skrevet ned hyggelige minner, kjærlige beskjeder, og forslag til aktiviteter. Mormor kan få et kort med en invitasjon til utflukt, og til foreldre kan det stå «jeg lager maten og vasker opp om dere betaler». 

I fjor ga jeg mamma en gammel sykkellykt og pappa fikk en brukt pensumbok

Ola Myhre Tørum (23), student i bærekraft og utvikling på UiO

Bærekraftstudent Ola Tørum påpeker at det er mye hyggelig som kan lages uten kostnad: en personlig spilleliste, søte bakverk, et koselig kort, eller strikketøy om man kan det. Det går også an å søke etter inspirasjon på Google eller Pinterest. Der er det kun fantasien som setter grenser.

Tørum sier selv det er få ting som gjør ham gladere enn en hjemmesnekret gave.

– Jeg synes det er veldig hyggelig og føler ofte at det ligger mer tanke og kjærlighet bak.

Holterman er også glad i hjemmelagde gaver, men med en viktig hake.

– Jeg synes ikke man kan lage hjemmelagde julegaver helt uten talent eller bruksverdi, for jeg vil jo helst ikke ha en dorullnisse, advarer hun.

Nødløsninger

For de som står der lille julaften uten så mye som en dorullnisse pakket inn i sølvpapir, foreslår Tørum å finne noe hjemme. Det er ingen skam i å resirkulere en gave om personen som får den blir glad, eller å gi en ferdiglest bok videre, mener han.

– I fjor ga jeg mamma en gammel sykkellykt, og pappa fikk en brukt pensumbok, forteller Tørum, så her er det håp for alle.

For de som ikke har overskuddet til å kjøpe julegaver i det hele tatt eller evnen til å lage noe selv finnes også kategorien «gis bort» på Finn. no.

Ifølge Finn er det over en million annonser i denne kategorien, og her kan man finne nesten alt. For studenter uten en krone å avse kan dette være en gullgruve av juleglede å gi videre.

Mamma forstår

Den 52 år gamle forfatteren og studentmammaen Sonja Holterman er på sin side positivt innstilt på å motta en brukt, hjemmelaget eller billig gave. 

Hun forteller at hun fikk en brukt kasjmirgenser til jul for noen år siden, som hun fortsatt elsker å gå med.

– Den hadde jo datteren min aldri hatt råd til å kjøpe ny, forteller hun, og legger til at kjøpet også er mer miljøvennlig.

– Studenter har jo ikke så god råd, så jeg synes det er hyggelig bare å få noe i det hele tatt.

Mamma Holterman planlegger å gi noen brukte julegaver selv i år, men dette kan dessverre ikke Universitas gå mer inn på av hensyn til mottakerne.

Powered by Labrador CMS